Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία θα μπορούσαν να προέρχονται από τις ΗΠΑ

Στο απόγειο της συριακής κρίσης η πολεμική των οπαδών και των αντιπάλων της εξέλιξης της κατάστασης με τη χρήση βίας έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της. Στο μεταξύ οι εμπειρογνώμονες μιλούν για ενδελεχή ανάλυση όλων των εκδοχών, οι οποίες εξηγούν την εμφάνιση στο πεδίο των μαχών των χημικών όπλων. Και μόνο μετά να εξάγουν τα αντίστοιχα συμπεράσματα.

Πρόσφατα, εμφανίστηκαν στον Τύπο ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδοχές ως προς την προέλευση των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία. Τάχα, αυτά έφτασαν εκεί κατευθείαν από την Αμερική, όπου κάποιοι κακούργοι τα παρασκεύασαν σχεδόν μέσα στα σπίτια τους. Το θέμα είναι ότι όλες οι εμπορικές αλυσίδες των ΗΠΑ πωλούν προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Παρασκευή του σαρίν.

Βέβαια, σε αυτήν την εκδοχή δεν πιστεύουν όλοι οι ειδικοί. Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο στρατιωτικός ιστορικός, αντισυνταγματάρχης Έντουαρντ Κορσουνόφ, σημείωσε:

Είναι απίθανο. Γιατί, και τα συστατικά και το ίδιο το σαρίν εμπίπτουν στη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Η Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων είναι ένα ντοκουμέντο, στο οποίο ως παράρτημα υπάρχουν τρεις κατάλογοι. Ο πρώτος κατάλογος είναι, συγκεκριμένα, οι δηλητηριώδεις ουσίες. Αυτές απαγορεύεται να παρασκευαστούν, να αποθηκευτούν, να χρησιμοποιηθούν. Το δεύτερος κατάλογος είναι τα συστατικά στοιχεία από τα οποία παρασκευάζονται αυτές οι ουσίες. Επίσης απαγορεύονται και βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο. Απλά δεν μπορούν να πωλούνται.

Την ίδια στιγμή, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ειδικών υποθέτουν πως το σαρίν μπορεί να παρασκευαστεί σε συνθήκες, τις οποίες θα χαρακτηρίζαμε βιοτεχνικές. Ο Πιότρ Τοπιτσκάνοφ, μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» σημειώνει:

Διαθέτοντας την αντίστοιχη παιδεία, ο χημικός μηχανικός μπορεί στο σπίτι του να φτιάξει το δηλητηριώδες αέριο. Μα δε γίνεται λόγο για όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά για μια μικρή ποστότητα αερίου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια τρομοκρατική ενέργεια.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, αρκούν 280 γραμμάρια σαρίν για να χάσουν τη ζωή του 10 χιλιάδες άνθρωποι. Και αυτό είναι το μέγεθος ακριβώς της συριακής τραγωδίας. Καταθέτει την άποψη του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μιχέγιεφ:

Εδώ θα πρέπει να στηριχθούμε την έκθεση που υπέβαλε η ρωσική πλευρά. Εκεί σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο και με ακρίβεια θεμελιώθηκε το γεγονός ότι οι χημικές ουσίες που βρέθηκαν έχουν παρασκευαστεί σε βιοτεχνικές συνθήκες. Και το ότι αυτό είναι δυνατόν, δεν είναι μυστικό για κανένα. Στην εποχή μας αυτό μπορεί να γίνει και σε οικειακές συνθήκες. Πολλά συστατικά στοιχεία όντως πωλούνται σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, όχι μόνο στην Αγγλία ή την Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι κι αλλιώς, όλοι θα μιλήσουν ξανά για να την αναγκαιότητα ενδελεχούς διερεύνησης. Μόνο αυτή μπορεί να προσδιορίσει το βαθμό της ενοχής των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση πλευρών.

Πηγή "Φωνή της Ρωσίας"


-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]