Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα… δημιουργήσει νέο ΟΗΕ!

Όπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο, ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στην καθιερωμένη ομιλία του που πραγματοποιεί κάθε τέλος του μήνα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του μηνός, εστιάστηκε στο θέμα της Συρίας, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έφθασε στο σημείο να μη μπορεί να κάνει κάποια δουλειά σχετικά με το θέμα της Συρίας και τόνισε: «Μπορεί να συσταθεί ένας συνασπισμός εθελοντών, αλλά έχει φθάσει πλέον ο καιρός να γίνει κάποιο βήμα».

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι η Τουρκική Δημοκρατία κάνει ότι μπορεί και δίνει μάχη για την ενότητα και το καλό της περιοχής και εκείνο που συνιστούν στα αδέλφια τους σ’ αυτήν τη γεωγραφική θέση είναι μόνο τάξη, ηρεμία, σταθερότητα και ειρήνη.

Είπε ακόμα πως ως κυβέρνηση στέκονται στην ίδια απόσταση απέναντι κάθε λαού, κάθε εθνικότητας, κάθε πίστης και πρόσθεσε «Ο Τούρκος είναι αδελφός μας, ο Κούρδος είναι αδελφός μας, ο Άραβας είναι αδελφός μας. Αδέλφια μας είναι επίσης και οι Σουνίτες και οι Σιίτες. Όταν αντιταχθήκαμε στο στρατιωτικό πραξικόπημα έναντι μίας εκλεγμένης κυβέρνησης στην Αίγυπτο, το κάναμε προσέχοντας τις ισορροπίες, τις συγκυρίες και τις αρχές μας. Όταν αντιταχθήκαμε στο θάνατο που έσπειρε το καθεστώς της Συρίας στο λαό του, το κάναμε έχοντας σα βάση τις αρχές μας, τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Σ’ αυτό το δύσκολο χρονοδιάγραμμα η Τουρκία δεν απέκτησε εχθρούς, αλλά ειλικρινείς φίλους. Η Τουρκία στάθηκε γενναία αποκαλώντας τα πραξικοπήματα, πραξικοπήματα και τις σφαγές, σφαγές. Έδωσε στον κόσμο τόσο μαθήματα δημοκρατίας, όσο και μαθήματα ανθρωπισμού».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε τις επικρίσεις κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είπε ότι σήμερα, πλέον, μπορεί να συσταθεί ένας συνασπισμός εθελοντών και έχει φθάσει ο καιρός για να γίνει κάποιο βήμα, διότι θα πρέπει να σταματήσουν οι θάνατοι. Επίσης είπε ότι θα προχωρήσουν τόσο για το εσωτερικό της χώρας όσο και για την περιοχή τους, ως μία χώρα υπέρ της ειρήνης και υπέρ του δικαίου και τόνισε ότι όσο ενισχύεται η δημοκρατία θα ενισχυθεί η Τουρκία και όσο ενισχύεται η αδελφοσύνη, τόσο θα γίνει περισσότερο ισχυρή η Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε και σε μία νέα ημερομηνία στόχο, επισημαίνοντας ότι το 2053, που θα εορταστούν τα 600 χρόνια της Άλωσης της Κων/λης, είναι μία ημερομηνία στόχος για την Τουρκία και θα συνεχίσουν να προχωρούν με σταθερά βήματα.

Στρατιωτικές κινήσεις
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNNTurk, στη 10η βάση τάνκερ, που βρίσκεται στο Ίντζιρλικ, προσγειώθηκαν 4 αμερικανικά αεροσκάφη cargo και 1 τουρκικό αεροσκάφος τάνκερ. Έγινε γνωστό ότι με τα αεροσκάφη cargo C130 μεταφέρθηκαν στη βάση διάφορα υλικά.

Στο μεταξύ, στη βάση προσγειώθηκαν και δύο πολεμικά αεροσκάφη F16. Σημειώνεται ότι στο αρχηγείο της 10ης βάσης τάνκερ βρίσκεται και το αεροπορικό αμυντικό σύστημα πάτριοτ, που είχε σταλεί τον Ιανουάριο από την Ολλανδία.

Ο τύπος αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν μεταβαίνει στις 5-6 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη η σύνοδος ηγετών G-20. Γράφουν, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο από την Ουάσιγκτον, ότι ο Τούρκοις πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ο σημαντικότερος φάκελος που θα έχει στα χέρια του ο κ. Ερντογάν θα είναι αυτός της Συρίας και θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί συγκεκριμένο βήμα αναφορικά με τη γειτονική του χώρα.

Τα ΜΜΕ αναφέρονται στις δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας, Πούτιν, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι οι κατηγορίες πως η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε χημικά όπλα, είναι προβοκάτσια και επεσήμανε πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής G20, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Γράφουν επίσης ότι ενώ κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται η πιθανότητα επέμβασης στη Συρία, οι ΗΠΑ έστειλαν στη Μεσόγειο ένα ακόμα πολεμικό πλοίο και έτσι τα ευρισκόμενα στη Μεσόγειο πλοία των ΗΠΑ έφθασαν τα έξι, δηλαδή συνεχίζεται η «θέρμανση» των υδάτων της Μεσογείου. Σημειώνεται πως στο πλοίο υπάρχουν, περίπου, 300 Αμερικανοί στρατιώτες.

Και στα κουρδικά…
Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Anadolu, αναφέρεται ότι το εν λόγω πρακτορείο, από την 1η Σεπτεμβρίου άρχισε να μεταδίδει ειδήσεις και σε διαλέκτους της κουρδικής, όπως η Κουρμάντζα και η Σοράντζα. Το πρακτορείο Anadolu ήδη έχει ανοίξει γραφείο και στο Ερμπίλ και στο Σουλεϊμανιγιέ του βορείου Ιράκ, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες του για να ανοίξει γραφείο στο Κιρκούκ.

Ο τύπος γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της βουλής του Ιράν, Μπουρουτζερντί, που επισκέφθηκε τη Δαμασκό, ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην πέσουν σ’ έναν άλλο βούρκο, επιτιθέμενες στη Συρία. Ο Μπουρουτζερντί προέβη στην παραπάνω δήλωση στην Πρεσβεία του Ιράν στη Συρία, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι κάθε είδους στρατιωτικής επέμβασης που θα γίνει στη Συρία, θα καταστήσει ακόμα περισσότερο μπερδεμένη την κατάσταση στη χώρα αυτή. Ο Μπουρουτζερντί απέρριψε και τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν διατηρεί στρατό στη Συρία.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ερωτηθείς δήλωσε ότι η Τουρκία για τους Σύρους που κατάφυγαν στα εδάφη της φεύγοντας από τον πόλεμο που επικρατεί στη Συρία, δαπάνησε το ποσό των 2 δις. Τουρκικών λιρών και ότι καμία άλλη χώρα δε θα έκανε αυτή τη θυσία.

Επίσης, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Γκιουρσέλ Τεκίν, σε δήλωσή του τόνισε πως τις προσεχείς μέρες θα οργανώσουν εκδηλώσεις υπό την ονομασία «όχι στον πόλεμο» και επέκρινε τόσο την εσωτερική, όσο και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Τεκίν είπε: «Ο πόλεμος είναι φόνος. Σ΄ αυτή τη γεωγραφική θέση υπάρχει συγγένεια μεταξύ των χωρών. Όλοι οι φίλοι μας θα πρέπει να επιδείξουν ευαισθησία σ’ αυτό το βρόμικο πόλεμο. Τις προσεχείς μέρες θα ξεκινήσουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο».

Απουσίες από τη δεξίωση
Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, επέκρινε το γεγονός ότι οι αρχηγοί του CHP και του ΜΗΡ δεν έλαβαν μέρος στη δεξίωση για την 91η επέτειο της «Μεγάλης Νίκης της 30ης Αυγούστου» και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί δεν ήσασταν; Μήπως ενοχληθήκατε; Μήπως σας ενόχλησε το γεγονός ότι τα συγχαρητήρια δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιουλ, ως αρχηγός».

Σημειώνεται ότι στην εορτή αυτή, τα προηγούμενα χρόνια, τα συγχαρητήρια δεχόταν ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος και οργάνωνε τη δεξίωση στη Μεγάλη Στρατιωτική Λέσχη. Φέτος όλη η προετοιμασία και η υποδοχή έγινε από τον Πρόεδρο. Φαίνεται πως ορισμένοι, είπε ο κ. Σαχίν, δεν έχουν αντιληφθεί τη δημοκρατική αλλαγή που έγινε. Στο εξής οι υποδοχές αυτές θα γίνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο επέλεξε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Έχει ενισχυθεί η πολιτική διοίκηση. Έχουν μπει στη θέση τους οι πέτρες της δημοκρατίας. Θα έπρεπε να είναι στη δεξίωση, τόσο ο πρόεδρος του CHP, Κιλιτσντάρογλου, όσο και ο Πρόεδρος του ΜΗΡ, Μπαχτσελί.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]