Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν αύριο αρχίσει ο πόλεμος: Ο 'Ασαντ και οι εφεδρείες του

Οι συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει, ότι εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ευθέως, ότι η απείθεια εκ μέρους της Δαμασκού στην απόφαση για την υπαγωγή υπό διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο δυναμικό σενάριο. Θα είναι σε θέση ο συριακός στρατός να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια στρατιωτική επέμβαση ή η χώρα θα αντιμετωπίσει μια αστραπιαία και συντριπτική ήττα;

Η Συρία δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα για να αποκρούσει ένα ενδεχόμενο πλήγμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο εμπειρογνώμονας Μιχαήλ Χονταριόνοκ σημειώνει ότι οι συριακές δυνάμεις δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες με ραδιοηλεκτρονικά συστήματα, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του σύγχρονου πολέμου:
Τα συστήματα διαστημικής κατόπτευσης όπως και τα επιθετικά μέσα των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας υστερούν σημαντικά έναντι αυτών που διαθέτουν οι αμερικανοί «συνάδελφοί» τους. Ο συριακός στρατός δεν θα είναι σε θέση να αντιπαρατάξει τίποτε στην ολοκληρωτική στρατιωτικο-τεχνική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιπλέον, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα είναι εφοδιασμένη με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Επίσης, τα συριακά στρατεύματα δεν διαθέτουν και όπλα υψηλής ακρίβειας, ικανά να καταφέρουν ευαίσθητα πλήγματα σε εγκαταστάσεις εκτός πεδίου, από τις οποίες διευθύνονται οι επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοί στρατιωτικοί διαθέτουν υπερεπαρκή μέσα διεξαγωγής πολέμου.

Κατά την άποψη πάντως του πολιτικού αναλυτή, Ιβάν Κονοβάλοφ, η Συρία είναι παρ΄ όλ΄ αυτά ικανή να προκαλέσει ζημιά σε έναν πιθανό αντίπαλο. Παρά το ότι το αντιαεροπορικό της σύστημα δεν είναι και τόσο σύγχρονο, είναι μεγάλο σε αριθμό εγκαταστάσεων και ικανό να καταρρίψει αεροσκάφη και πυραύλους. Ωστόσο, σ΄ αυτό το σημείο αναδύεται στο προσκήνιο όχι ο στενά νοούμενος στρατιωτικός, αλλά ο πολιτικός παράγοντας: η Συρία διαθέτει συμμάχους και φίλους και η υποστήριξη εκ μέρους τους μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ:
Η Συρία υποστηρίζεται από το Ιράν και από την «Χεζμπολάχ» . Το Ιράν έχει τεράστια επιρροή στη σιιτική διασπορά, που είναι διασκορπισμένη σε όλα τα βασίλεια του Περσικού Κόλπου. Οι Αμερικανοί μπορούν να αναμένουν ανταπαντητικά χτυπήματα από εκείνη ακριβώς την κατεύθυνση.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Ιράν και ο ΟΗΕ υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Δαμασκό. Νωρίτερα, η Τεχεράνη είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παράσχει και στρατιωτική συνδρομή στη Συρία, σε ενδεχόμενες στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της από μέρους του Ισραήλ. Ωστόσο, στις τρέχουσες εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες, το Ισραήλ - ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ – δεν έχει κανένα συμφέρον να επιτεθεί στη Συρία. Το να έχει απέναντι του το Ιράν, ως ιδεολογικό αντίπαλο, είναι μια συνήθης κατάσταση, η πολεμική όμως αναμέτρηση μεταξύ αυτών των χωρών θα αναφλέξει όλη τη Μέση Ανατολή και θα εξελιχθεί σε μια πολύ αιματηρή υπόθεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ισραηλινή ηγεσία εκτίμησε δεόντως τις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας, που είναι επιτέλους ικανές να φέρουν ειρήνη στη συριακή γη. 'Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά την ακρίβεια του αμερικανικού οπλισμού. Και το να προσπαθήσουν να «ισοπεδώσουν» τις συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με χιλιάδες «τόμαχοκ», θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά ενοχλητικών αστοχιών, ικανών να ξεχειλίσουν το ποτήρι της υπομονής των χωρών της περιοχής.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]