Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σεισμολόγοι: «Απρόβλεπτοι και περίεργοι οι σεισμοί στη Φθιώτιδα»

Περισσότεροι από 1.300 μετασεισμοί έχουν γίνει από τον σεισμό της 7ης Αυγούστου μέχρι σήμερα, και συνεχίζονται, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες.
Οι άγνωστες εκθέσεις για τους σεισμούς στην περιοχή

Για δύο άγνωστες εκθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά έρχονταν να προαναγγείλουν τα σεισμικά φαινόμενα, που θα ακολουθούσαν στη Φθιώτιδα, κάνει λόγο στο news.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο καθηγητής, “η ακολουθία αυτή δεν ήταν και δεν είναι φυσιολογική. Από τις 13 Ιουνίου υπήρχαν καταγραφές ΒΑΝ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό και φωτογράφιζαν τη σεισμική δραστηριότητα της 7ης Αυγούστου, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των σεισμολόγων. Αναγκαστήκαμε τότε να πούμε ότι η ακολουθία παραμένει ανώμαλη, για να ακολουθήσει νέα ανακοίνωση στις 13 Αυγούστου, στην οποία λέγαμε ότι θα ακολουθήσουν τα σημερινά γεγονότα”.

Ο κύριος Τσελέντης υποστηρίζει ότι το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς δεν είναι φυσιολογικό ένας κύριος σεισμός 5,1 Ρίχτερ να δίνει πέντε μετασεισμούς. 

“Πρέπει να σταματήσουμε να κατευνάζουμε διαρκώς τις ανησυχίες, επειδή δεν έχει καταρτίσει δέσμη μέτρων προς εφαρμογή η πολιτεία. Έχει παραδώσει απροστάτευτα τα δημόσια κτίρια και έχει επικεντρωθεί σε lifestyle σποτάκια για την αντιμετώπιση των σεισμικών φαινομένων. Είναι παρακινδυνευμένο και επικίνδυνο να καθησυχάζουμε τον κόσμο”, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι δεν είναι κίνηση πανικού το να προειδοποιήσουμε τους πολίτες - αν το σπίτι τους εμφανίζει ρωγμές – να λάβουν τα μέτρα τους. 

“Δεν έχουμε ενδείξεις ότι το φαινόμενο έχει κλείσει και ότι η ακολουθία είναι φυσιολογική”, συμπληρώνει.

“Είναι ένα παρακλάδι του ρήγματος της Αταλάντης, το οποίο προκαλεί αυτά τα φαινόμενα.. Καλό είναι, σε κάθε περίπτωση, να αποφεύγουμε τα σπίτια, που έχουν υποστεί ζημιά μετά από έλεγχο των μηχανικών του ΟΑΣΠ, και να περιμένουμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν εγκατασταθούμε και πάλι σε αυτά”, καταλήγει ο σεισμολόγος.

Γ. Χουλιάρας: Απρόβλεπτοι και περίεργοι οι σεισμοί στην Αμφίκλεια

Για μία δραστηριότητα η οποία παρατείνεται μέχρι και αυτή τη στιγμή, αρχής γενομένης από τις 7 Αυγούστου, μιλάει ο ερευνητής σεισμολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει:  

“Από τις 7 Αυγούστου παρουσιάζεται μία περίεργη μετασεισμική ακολουθία. Είχαμε ένα τότε 5.1 που μετρήθηκε τελικά 5.2, 5.3 Ρίχτερ και στη συνέχεια μία επίσης ισχυρή δόνηση της τάξεως των 4.9 βαθμών”.

Ο κύριος Χουλιάρας μιλάει για μία εξέλιξη, η οποία δεν είναι ομαλή

“Περιμέναμε ότι με μερικούς τεσσάρηδες θα είχε εξομαλυνθεί ήδη η κατάσταση. Μετά από 7 εβδομάδες όμως, η συνεχίζει να πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς. Δεν σας κρύβω, ότι με ανησυχεί η συνεχής καταπόνηση των κτιρίων από τις διαρκείς σεισμικές δονήσεις. Την τελευταία φορά είχαμε γύρω στα 500 σπίτια δηλωμένα με αρκετά σημαντικές ζημιές”, σημειώνει ο σεισμολόγος.

Συμπληρώνει μάλιστα, ότι η εξέλιξη του φαινομένου είναι απρόβλεπτη. 

“Πρέπει να της δώσουμε χρόνο και να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν έχει τελειώσει ακόμη η ακολουθία, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Όπως φαίνεται είχε συσσωρευτεί μία μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να συνεχίζει η εκδήλωση του φαινομένου”, καταλήγει ο κύριος Χουλιάρας.

Συνεχείς σεισμικές αναταράξεις στην περιοχή της Αμφίκλειας

Ένας ακόμα σεισμός εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11.00 την Τρίτη στην περιοχή της Φθιώτιδας εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μάλιστα έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αμφίκλειας με τη συμμετοχή σεισμολόγων και του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).

Σημειώνεται ότι από τον σεισμό του Αυγούστου των 5,1 ρίχτερ μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 1300 μετασεισμοί, οι 900 από 1 ως 1,2 ρίχτερ και έξι είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 4 ρίχτερ.

Νωρίς το πρωί ένας ακόμα σεισμός χτύπησε την περιοχή και συγκεκριμένα στις 08.46. Όπως μάλιστα ανέφερε ο καθηγητής Τεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, δεν έχει ολοκληρωθεί η μετασεισμική δραστηριότητα.

Το βράδυ της Δευτέρας η περιοχή χτυπήθηκε από δύο ακόμα σεισμούς.

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:42 8 χλμ. βορειοδυτικά της Ελάτειας Φθιώτιδας.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του Αυγούστου η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή υπήρξε αρκετά έντονη, προκαλώντας την ανησυχία των τοπικών αρχών και των κατοίκων, καθώς πρόκειται για μία περιοχή, την οποία διαπερνά το ρήγμα της Αταλάντης.

Όπως έγινε γνωστό το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 23 χλμ. Δυτικά-Νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Λίγη ώρα αργότερα νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε με επίκεντρο την ίδια περιοχή.


Πηγή: News.gr

Κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε στο χάρτη σε πραγματικό χρόνο τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Recent Earthquakes in Greece (automatic locations)


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το θεμα των σεισμων ο Θεος το κραταει για τον εαυτο Του. Εχουμε παντελη αγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]