Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομπάμα "πάγωσε" την επίθεση στη Συρία

Συμβαίνουν φοβερά πράγματα στην Ουάσιγκτον… Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα άδειασε εντελώς τον υπουργό των Εξωτερικών, Τζον Κέρι και δήλωσε πριν από λίγο στο PBS ότι την ιδέα για να τεθούν τα χημικά του Ασαντ υπό διεθνή επιτήρηση τη συζήτησε με τον Πρόεδρο Πούτιν, την Παρασκευή στην Αγία Πατρούπολη.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι η πρόταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διέξοδο στο αδιέξοδο, θα μπορούσε και να σταματήσει τα σχέδια του για στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, ενώ παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο Κογκρέσο.
«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε στη συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε.

Είναι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος της γερουσίας ανέβαλε την ψηφοφορία, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη λόγω των εξελίξεων με την πρόταση για αφοπλισμό της Συρίας.
Προηγουμένως είχε αποδοθεί σε γκάφα του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι η κινητικότητα για την παράδοση των χημικών όπλων της Συρίας στη δικαιοδοσία της Διεθνούς Κοινότητας. Μάλιστα Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν σχεδόν ανοικτά ως λάθος του κ. Κέρι το ρητορικό σχόλιο του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στον οποίο είπε ότι ήταν ένα ρητορικό σχόλιο, δεν ήταν πρόταση η δήλωση του σχετικά με τη Συρία, ότι δηλαδή θα μπορούσε να αποφύγει μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση εάνπαρέδιδε το χημικό της οπλοστάσιό.
Ο κ. Λαβρόφ, ως απάντηση, προσφέρθηκε να προωθήσει την ιδέα για το χημικό αφοπλισμό της Συρίας, αλλά ο κ. Κέρι φέρεται να εξέφρασε τον “σοβαρό σκεπτικισμό” του για το αν μπορεί να προχωρήσει η ιδέα.
Ο κ. Κέρι είπε βέβαια στον κ. Λαβρόφ ότι η Αμερική θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση κατατεθεί από οπουδήποτε και φέρεται να πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλει για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να προχωρήσει σε ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ασαντ.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Αμερικανού υπουργού, στο θέμα της Συρίας η Ουάσιγκτον δεν παίζει παιγνίδια και ειλικρινά θα μελετήσει προτάσεις της Ρωσίας και άλλων υπό τον όρο ότι θα είναι σοβαρές. Ο κ. Κέρι είπε επίσης στον κ. Λαβρόφ ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως κοινή αμερικανο-ρωσική πρόταση η ιδέα, η οποία ξεκίνησε βεβαίως από τον ίδιο.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ολοκλήρωσε τις συνεντεύξεις του σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα. Σήμερα θα επισκεφθεί τη Βουλή και τη Γερουσία και θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με βουλευτές και γερουσιαστές των δύο κομμάτων. Το βράδυ θα μιλήσει στον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.
Τόσο η ομιλία του όσο και η επίσκεψη στο Κογκρέσο γίνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να επηρεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη και κατ’ επέκταση το Κογκρέσο. Βουλευτές και γερουσιαστές ομολόγησαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων που δέχονται από ψηφοφόρους τους είναι αρνητικά και απορρίπτουν την επίθεση εναντίον της Συρίας.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]