Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία αντιμέτωπη με τον εφιάλτη των Κούρδων

Το νεο-οθωμανικό όνειρο του σημερινού πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως απομακρύνεται με υψηλότατες ταχύτητες και ταυτόχρονα η ισχυρή Τουρκία δείχνει να μεταβάλλεται σε μία απλή χώρα η οποία μαστίζεται από εσωτερικά κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά και πολιτικά προβλήματα. Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός φάνηκε ανίκανος να σύρει ακόμη και σε πόλεμο την χώρα του, αφού οι εξελίξεις φαίνεται πως τον προσπερνούν ταχύτατα και ο ίδιος έχει μεταβληθεί σε έναν πρόθυμο ανθρωποφάγο που δεν μπορεί να βρει θύμα αλλά ούτε και ρόλο στην συνεχώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκηνή. 

Το πολύ καλό Defence-Point σε μία ακόμη (από το πλήθος των εξαίρετων αναλύσεών του) προσέγγιση μας δίνει την εικόνα της σημερινής Τουρκίας, η οποία δείχνει να έχει πέσει στην παγίδα που ετοίμαζε για άλλους. Η σύντομη αλλά περιοκτικότατη ανάλυση που ακολουθεί, δείχνει το "δράμα" του τούρκου πρωθυπουργού απέναντι στον επικείμενο κόλαφο της πολιτικής του ύπαρξης που ονομάζεται "Κούρδοι" και... "Κουρδιστάν" σε συνύπαρξη με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία.
Αυτές οι συνεχείς αποτυχίες της πολιτικής του ισλαμιστή Ερντογάν, ενδέχεται να κινήσουν δυνάμεις που εδώ και καιρό σχεδιάζουν την ανατροπή του.
«Σοκ και δέος» στην Τουρκία από τις εξελίξεις στη Συρία…
Κατεπείγουσα σύγκληση των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης με τους στρατιωτικούς και τη MIT βρίσκεται σε εξέλιξη στην Άγκυρα, καθώς η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία της για τις εξελίξεις. Μετά και την αποδοχή από την πλευρά της Συρίας της ρωσικής πρότασης για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου, το – έστω περιορισμένο – στρατιωτικό πλήγμα που αναμενόταν στην Τουρκία, μοιάζει πολύ απομακρυσμένο…

Οι εξελίξεις όμως που θα εξεταστούν αφορούν και φλέγοντα ζητήματα που συνδέονται με αυτό της Συρίας και δεν είναι άλλο από το Κουρδικό… Το PKK ανακοίνωσε και επίσημα ότι σταμάτησε την αποχώρηση των μαχητών της από το τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία που δείχνει να μη γνωρίζει εάν πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία της ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού, βρίσκεται απόλυτα «βραχυκυκλωμένη».

Εάν κανείς επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα πιο συστηματικά, θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι η ειρηνική επίλυση του Κουρδικού στην Τουρκία, συνδεόταν με την προοπτική τριχοτόμησης της Συρίας! Από τη στιγμή που αυτή η προοπτική προς το παρόν απομακρύνεται, η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει την κουρδική οργή που θα μπορούσε να πάρει ευρύτερες διαστάσεις από την επανέναρξη του αντάρτικου στο νοτιοανατολικό τμήμα της…

Υπενθυμίζεται, ότι οι Κούρδοι της Συρίας (κυρίως οι του PYD, που διάκειται θετικά απέναντι στο PKK) έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για στήριξη των ισλαμιστών της Αλ Νούσρα που επεδίωκαν να πάρουν τον έλεγχο των κουρδικών περιοχών στη Συρία.

Δεδομένου του ότι εκπαιδεύτηκαν στο Βόρειο Ιράκ, άρα στην παρούσα συγκυρία ο κουρδικός παράγοντας επιδεικνύει ένα επίπεδο ενότητας, θα μπορούσε τόσο να ανοίξει και δεύτερο «ασύμμετρο» μέτωπο στην Τουρκία, όσο και να ανατραπούν οι σχεδιασμοί «κηδεμόνευσης» του κουρδικού στοιχείου μέσω της ενεργειακής συνεργασίας…

Εν ολίγοις, η αμηχανία της τουρκικής ηγεσίας είναι κατανοητή, ενώ οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν δεν επιλέξουν ανάμεσα σε εξ ορισμού κακές λύσεις, είναι δυνητικά ακόμα χειρότερες… Παρεμπιπτόντως, δεν συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφάλειας, άρα δεν συμμετέχει προεδρεύοντας ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ…

Πηγή Defence-Point


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]