Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

(Μόνο) Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη;



Διαβάσαμε στο Newpost.gr:
Ιδρύεται στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο. Θα διδάσκει νομική, φιλολογία και φυσικές επιστήμες. Τα μαθήματα θα γίνονται σε τρεις γλώσσες: στα ελληνικά, στα τούρκικα και στα αγγλικά. Το ιδιωτικό αυτό πανεπιστήμιο θα στεγαστεί στο ελληνικό Κεντρικό Παρθεναγωγείο στο Πέρα το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών.
Η κοσμήτωρ του τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yeni Yüzyıl και διευθύντρια του ιδρύματος του Κεντρικού Λυκείου Ερσι Αμπατζί Κάλφογλου αποκαλύπτει πως η διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκία έχει εγκρίνει το αίτημα για την μετατροπή του Λυκείου σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah το ελληνικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης θα δέχεται φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο και θα μπορούν να διδάσκουν σε αυτό και ομογενείς οι οποίοι έχουν φύγει εδώ και πολλά χρόνια από την Πόλη.

Το αίτημα για την επίσημη ίδρυση του πανεπιστημίου θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Τουρκίας.
Πηγή: NewPost 
Συμπληρώσαμε...  από τον τουρκικό Τύπο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Good Morning Turkey", η κοσμήτωρ Αμπατζί Κάλφογλου δήλωσε επίσης:

"Υπάρχουν πολλές δυνατότητες όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο προϋπολογισμός. Χρειαζόμαστε μια γερή χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση των κτιρίων, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης σήμερα. Γνωρίζαμε καλά εκ των προτέρων ότι δεν θα ήταν εύκολο εγχείρημα. Σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε με άλλα ελληνικά ιδρύματα για τον σκοπό αυτό".

Η Αμπατζί Κάλφογλου υπογράμμισε ότι το πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να  θεωρείται απαραίτητα έργο της Ελληνικής μειονότητας και δεν θα εξυπηρετεί μόνο της ανάγκες της Ελληνικής κοινότητας.

"Πρόκειται για ένα έργο που θα το αναλάβει ένα ίδρυμα", τόνισε η κοσμήτωρ. "Θα εξυπηρετεί τη χώρα (=Τουρκία) άμεσα. Σκοπός μας είναι να συνεισφέρουμε στην ελληνοτουρκική φιλία μέσω του τομέα της επιστήμης".

Σχόλιο ιστολογίου: 

Μήπως το πανεπιστήμιο αυτό θα αναγνωριστεί από το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας; Για σκεφτείτε, σε μία τέτοια περίπτωση, μουσουλμάνοι από την Ελλάδα, να φοιτούν στο ιδιωτικό Ελληνικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και να αναγνωρίζονται τα πτυχία τους στην Ελλάδα... Οι πτυχιούχοι αυτού του πανεπιστημίου πώς θα αισθάνονται άραγε; Για την ακρίβεια, απέναντι σε ποιόν θα αισθάνονται ευγνωμοσύνη και θα θεωρούν ότι έχουν ένα χρέος που θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπληρώσουν;

Μήπως, όμως, κάποιοι προσεγγίσουν το θέμα με περισσότερη "ευαισθησία" και λόγω του σχετικού υπάρχοντος νόμου στην Ελλάδα, αποφασίσουν να προχωρήσουν και σε ανάλογο ιδιωτικό τουρκικό πανεπιστήμιο στην Θράκη; Για σκεφτείτε κι αυτή την περίπτωση... μέσα στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής φιλίας και θα καταλάβετε πως η Άγκυρα δίνει στην Αθήνα το δικαίωμα να αποφασίσει που θα γίνει το δικό της (ή τα δικά της) τουρκικό πανεπιστήμιο και τι τίτλο θα έχει... Για το τι δουλειά θα κάνει, όμως, θα αποφασίζει η Τουρκία... 

Πολύ όμορφη ελληνοτουρκική φιλία, Ερντογανικά φτιαγμένη...

Κωνσταντίνος
'

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Το 2ο υποψιάζομαι Κωνσταντίνε. Στα πλαίσια της κατ΄επιλογήν πάντα αμοιβαιότητας για ένα Ελληνικό πανεπιστήμιο στην Πόλη που θα είναι μόνο για τα μάτια γιατί πόσοι Έλληνες έχουν μείνει στην Πόλη (2000;) και μάλιστα νέοι θα μπει θέμα Τουρκικού Πανεπιστημίου στη Θράκη. Και θυμόμαστε πως κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία με το Κόσσοβο.
    Ποιος άραγε έβαλε θέμα Ελληνικού Πανεπιστημίου στην Πόλη, τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον, είναι απίστευτο το πώς παρουσιάζεται η ίδια είδηση από τη μια πλευρά του Αιγαίου και από την άλλη. Σερβίρεται αυτό που κατά τη γνώμη τους πρέπει (ή δεν πρέπει) ν' ακούσει ο Έλληνας από τη μια και ο Τούρκος από την άλλη. Αλλά δεύτερο και σημαντικότερο είναι αυτό που γράφει ο Κωνσταντίνος. Με τόσο σούρτα φέρτα προθύμων για την "ελληνοτουρκική φιλία" δεν αποκλείεται να ξεφυτρώσει και αντίστοιχο ιδιωτικό τουρκικό πανεπιστήμιο στη Θράκη. Τώρα αν θα γίνει πριν ή μετά την ηλεκτροδότηση των νησιών μας από Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν ήδη, ένας Αλλάχ ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GNORIZETE OTI O GULEN AGORASE 2 KTIRIA STIN 8ESALONIKI KAI PSI8IRIZETE OTI TO KENDRIKO 8A EINAI TO ANDALAGMA ? GNORIZETE OTI TO KENRIKO EINAI ENA POLI MIKRO KTIRIO ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]