Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τεράστιο το κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ


Στα 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (38,9 τρις κυβικά πόδια) εκτιμώνται τα πιθανά κοιτάσματα των έξι αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Σε άρθρο του στο Oxford Energy Forum, μια τριμηνιαία έκδοση του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για τις ενεργειακές σπουδές, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη σύντομης προώθησης του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω των αλλαγών που επέρχονται στην παγκόσμια αγορά ΦΑ, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία του με την επιλογή της χρήσης αγωγού για σκοπούς εξαγωγής του κυπριακού ΦΑ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αγοράς του ΦΑ παγκοσμίως ο κ. Έλληνας είπε πως το ΦΑ θα αποτελέσει σχεδόν το ένα τρίτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040, καθώς ο άνθρακας θα σταματήσει να είναι ανταγωνιστική επιλογή για την ηλεκτροπαραγωγή, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών πολιτικών, σε αντίθεση με το ΦΑ που εκπέμπει 60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

«Έτσι, η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική πηγή καυσίμων, όπου θα αυξηθεί μέχρι και 65% έως το 2040», είπε, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση φυσικού αερίου θα παραμείνει σχετικά σταθερή ή θα αυξηθεί ελαφρώς κατά τα επόμενα χρόνια, για να φτάσει στα 550-600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2020.

Ιδιαίτερα για την γηραιά ήπειρο, ο κ. Έλληνας είπε πως στα επόμενα 10 με 20 χρόνια, η Ευρώπη θα χρειαστεί σημαντική αύξηση τόσο σε εισαγωγές πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου, καθώς η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

«Συνεπώς, η ΕΕ από το 2025 θα χρειαστεί αύξηση περίπου 100 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων) στις εισαγωγές φυσικού αερίου ετησίως, σε σύγκριση με το 2010».

Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στην παρούσα κατάσταση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία σε σχέση με τον ενεργειακό εφοδιασμό της και αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αγορά για τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, καθώς περίπου το 35 τοις εκατό του φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.

Επεσήμανε όμως ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι προκειμένου να ικανοποιεί τις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις, θέλει να διαφοροποιηθούν οι εισαγωγές της μακριά από τη Ρωσία και τον «άκαμπτο μακροπρόθεσμο δείκτη τιμολόγησης» που βασίζεται στην τιμή πετρελαίου, και να στραφεί σε εναλλακτικούς και αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου, κάτι που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως «για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει στρατηγική αξία ως εναλλακτική λύση στις εισαγωγές από τη Ρωσία και τη Βόρεια Αφρική».

«Μέχρι το 2025», υπογράμμισε, η Κύπρος θα μπορούσε να είναι σε θέση να εξάγει 25 εκατομμύρια τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (35 bcm) ετησίως, ξεκινώντας με 5 εκατομμύρια τόνων (7 bcm) έως το 2020. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 35 εκατομμύρια τόνων (50 bcm) ετησίως, αν το Βασιλικό καταστεί κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Όπως είπε, ακόμη και αν το 50% από αυτό το αέριο προορίζεται για την Ευρώπη, μέχρι το 2025 η Κύπρος και η Λεβαντίνη θα μπορούσαν να προμηθεύσουν το 25% των πρόσθετων αναγκών αερίου της ΕΕ, το οποίο είναι πολύ περισσότερο από τα 10 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου που έχει προγραμματιστεί για το TANAP (τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία), καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο μια πολύ μεγαλύτερη πιθανή πηγή προμήθειας φυσικού αερίου.

Όπως είπε, με πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου άνω των 1,1 tcm (τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων) στα έξι αδειοδοτημένα τεμάχια (12, 10,11, 2,3 και 9) και μια πολύ μικρή εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου της τάξης του 1 bcm, η Κύπρος αναπτύσσει στρατηγική για τις εξαγωγές.

Ο κ. Έλληνας τάχθηκε εκ νέου κατά της επιλογής χρήσης αγωγού για εξαγωγή του κυπριακού ΦΑ, λέγοντας ότι «οι αγωγοί δεν προσφέρουν ευελιξία στην επιλογή των αγορών». Επεσήμανε εξάλλου πως το βάθος του νερού στην ανατολική Μεσόγειο (2000m +) περιορίζει το μέγεθος των αγωγών, και ως εκ τούτου την αποδοτικότητα. «Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα του φυσικού αερίου που η Κύπρος αναμένει να εξάγει από το 2025, οι αγωγοί δεν αποτελούν πρακτική λύση», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ, από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής, το υγροποιημένο φυσικό αέριο προσφέρει την ευελιξία να εξυπηρετεί διάφορες αγορές και πελάτες, παρέχοντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που χρειάζεται η Κύπρος.

O κ. Έλληνας είπε πως με την έγκαιρη δημιουργία ενός τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Ισραήλ και ο Λίβανος θα μπορούν επίσης να είναι σε θέση να φέρουν το φυσικό τους αέριο στην Κύπρο για υγροποίηση, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία ενός κέντρου υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκόσμιας κλάσης στο Βασιλικό.

Παρατήρησε πάντως πως το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει άλλες επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν αγωγούς και Πλωτό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (FLNG), σημειώνοντας πως η γεωπολιτική, το κόστος και ο χρόνος θα είναι βασικοί παράγοντες για την τελική του επιλογή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως η Κύπρος με το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου θα δώσει πρόσβαση στις ελκυστικές αγορές της Ασίας, ιδιαίτερα της Άπω Ανατολής, όπου η ζήτηση για το φυσικό αέριο συνεχίζει να αυξάνεται και οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα υψηλές και αναμένεται να παραμείνουν έτσι μέχρι και μετά το 2020.

Παράλληλα, ο κ. Έλληνας επέστησε την προσοχή καθώς, μακροπρόθεσμα, οι υπεράκτιες περιοχές αερίου της Κύπρου θα πρέπει να ανταγωνιστούν με την παραγωγή χαμηλότερου κόστους προμηθειών από την Ανατολική Αφρική και τις μη συμβατικές πηγές αερίου όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο από την Βόρεια Αμερική.

Αναφέρθηκε στους νέους αγωγούς και τις διασυνδέσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και την Άπω Ανατολή, θα ανταγωνιστούν με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως τον αγωγό TANAP, με αναμενόμενη ικανότητας μεταφοράς 10 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος στην Ευρώπη , και τους αγωγούς από το Τουρκμενιστάν στην Κίνα που θα μεταφέρουν έως 60 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος.

Τερματικό το συντομότερο
Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε στις αλλαγές στις δομές τιμολόγησης του ΦΑ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ότι η τιμολόγηση στην Ασία και την Άπω Ανατολή όπου αναμένεται να επηρεαστεί από τα επερχόμενα ανταγωνιστικά έργα σε θέμα κόστους υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής και της Ανατολικής Αφρικής, ειδικά για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά το 2020, αφού ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός έργων απευθύνονται σε αυτή την αγορά, και αναζητούν μακροπρόθεσμες συμβάσεις πωλήσεων.

«Έτσι, εφόσον η Κύπρος σχεδιάζει να αρχίσει εξαγωγές μέχρι το 2020 στην Άπω Ανατολή καθώς και στην ΕΕ, αυτό καθιστά αυτές τις αγορές ελκυστικές», είπε και επεσήμανε πως κύριος ανταγωνιστής της θα είναι τα έργα στη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Αφρική, που αναμένεται να ξεκινήσουν την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου περίπου τον ίδιο καιρό, αλλά θα μπορούσαν να έχουν το πλεονέκτημα του κόστους.

«Συνεπώς», υπογράμμισε, «το κόστος και η ολοκλήρωση του Τερματικού στο Βασιλικό το συντομότερο, θα καθορίσουν την επιτυχία».

Περαιτέρω, ο κ. Έλληνας επεσήμανε πως «υπήρξαν πολλές ανησυχητικές ανακοινώσεις για άλλα έργα στον κόσμο για τις αυξήσεις κόστους και για τις καθυστερήσεις της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών».

«Εν όψει των ανωτέρω, η βασική κινητήρια δύναμη για την Κύπρο θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση του έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσει την κατασκευή όσο το δυνατόν νωρίτερα - ελπίζουμε στις αρχές του 2016 - και να αρχίσει τις εξαγωγές από τις αρχές του 2020. Αυτό ακολούθως θα επιτρέψει στην Κύπρο να επωφεληθεί από την ευκαιρία που έχει, για να διαπραγματευτεί τις μακροπρόθεσμες πωλήσεις-συμβάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευνοϊκές τιμές για τη στήριξη της ανάπτυξης του έργου του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.





Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. καλα αν αυτοι εκει κατω εχουνε 1,1 τρισ τοτε εμεισ ρε παιδια τι εχουμε;;;;;;;;;;;;;ρε σαν πολλυ μακακες μας περνανε τελικα ,και προφανως θα επαλιθευθουν οι προφητιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]