Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελιγμός για να βρεθεί κατασκευαστής για το τζαμί


Του Κώστα Ζαφειρίου

Τα έργα για την κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό, θα έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει.

Αντί έργων όμως όσοι περνούν από το χώρο που κάποτε βρισκόταν το παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Ναυτικού το οποίο επελέγη για την ανέγερση του τεμένους, αντικρύζουν την απόλυτη ηρεμία. Καμμία κατασκευαστική εταιρεία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, τη στιγμή μάλιστα που ο κατασκευαστικός κλάδος γνωρίζει ύφεση.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2011 η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε την τροπολογία που έδωσε οριστικά το «πράσινο φως» για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους Αθηνών στο Βοτανικό. Αλλά ούτε ένας ανάδοχος δεν έχει εμφανιστεί για να αναλάβει το έργο. Ούτε καταραμένο να ήταν...

Έτσι το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους του διαγωνισμού, ώστε να επιτρέψει σε μεγαλύτερες εταιρείες να διεκδικήσουν το έργο. Με απόφαση του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εγκρίνεται η 4η δημοπράτηση του έργου (μετά τις τρεις άγονες στις 9, 18 και 26 Ιουλίου), στην οποία κατά παρέκκλιση μπορούν να συμμετάσχουν και οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας (7ης τάξης).

Γιατί καμμία εταιρεία δεν εμφανίστηκε για το τέμενος; Πολιτικός μηχανικός εξηγεί στην «Espresso» ότι «οι εταιρείς φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος θρησκόληπτων, ή ακροδεξιών, που δηλώσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα. Αν η εταιρεία μπεί σε μία τέτοια περιπέτεια ενδέχεται να χάσει άλλες κατασκευαστικές ευκαιρίες».

Αυτός ήταν ο λόγος που ο υπουργός Υποδομών έβαλε στο «παιχνίδι» και κατασκευαστικές 7ης τάξης, δηλαδή μεγάλες εταιρείες που αδιαφορούν για τις αντιδράσεις. Ετσι υπάρχει αισιοδοξία να δημοπρατηθεί το έργο, προϋπολογισμού περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η ανέγερση τεμένους συζητείτο από το 1978, είχαν επιλεγεί οι θέσεις διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, Μαρούσι, Κορωπί, Παιανία, Μοναστηράκι, αλλά δεν κατασκευάστηκε σε καμία από αυτές, ποτέ, λόγω αντιδράσεων.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα γίνει από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Κτιριακών Εγκαταστάσεων (ΕΥΔΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών. Το έργο έχει προθεσμία ολοκλήρωσης έξι μηνών από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση και θα κατασκευαστεί σε χώρο 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, στη θέση παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Ναυτικού.

Πηγή: Πενταπόσταγμα 



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]