Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί η Γερμανία δίνει μαζικά άσυλο σε μετανάστες από τον Καύκασο;


Της Γκαλίνα Ντούντινα
Kommersant

Προ ετών, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Τσετσενία, πολλοί οπαδοί ακραίων ισλαμικών τάσεων, αλλά και παράγοντες αντιπολιτευόμενων ομάδων, ζητούσαν άσυλο στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τώρα, που εξομαλύνεται η κατάσταση, η Γερμανία υποστηρίζει ότι το μεταναστευτικό κύμα αυξάνεται(!).

Την πρώτη θέση σε αιτήματα ασύλου στη Γερμανία, καταλαμβάνουν οι κάτοχοι ρωσικού διαβατηρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για θέματα μεταναστών και προσφύγων (BAMF), περίπου το 90% των αιτήσεων φέτος, είναι από κατοίκους του Βόρειου Καύκασου και κυρίως της Τσετσενίας (και αυτοί έχουν ρωσικά διαβατήρια). Πάντως, τοπικοί κυβερνητικοί κύκλοι στην Τσετσενία κάνουν λόγο για αναξιόπιστα στοιχεία, ενώ επισημαίνουν ότι αυτοί που ζητούν άσυλο είναι Καυκάσιοι, αλλά όχι Τσετσένοι. Όπως και να’ χει, η Γερμανία προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις για την εγκατάσταση κατοίκων του Β.Καυκάσου, στη χώρα. Κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι πρόκειται για «σχεδιασμένη» εισαγωγή φτηνών χεριών στη Γερμανία.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε αριθμό αιτήσεων για άσυλο στη χώρα, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική», αφού, όπως είπε, έως το τέλος του χρόνου οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 100.000. Τα στοιχεία που παρουσίασε η BAMF είναι τα εξής: Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο, άσυλο στη Γερμανία αιτήθηκαν 52,7 χιλιάδες. Αριθμός, μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Το ένα πέμπτο των αιτούντων (11.500), έχουν ρωσικό διαβατήριο. Δηλαδή, για πρώτη φορά από το 2000 (μέχρι τότε η BAMF δεν κρατούσε στατιστικά για τη Ρωσία), οι κατέχοντες ρωσικά διαβατήρια βρέθηκαν στην πρώτη θέση των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, ξεπερνώντας τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σερβία.

Ο γερμανικός Τύπος βλέπει Τσετσένους τρομοκράτες

Ωστόσο, περίπου το 90% των αιτήσεων, σύμφωνα με την BAMF, κατατίθεται από κατοίκους του Βόρειου Καύκασου και κατά πρώτο λόγο από την Τσετσενία. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αντιμετωπίζει φαινόμενο ως εξής: «Οι τρομοκράτες αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία». Αποψη που, εμμέσως πλην σαφώς, φαίνεται να συμμερίζεται και ο Αλεξάντρ Κάμκιν, ειδικός του Κέντρου Γερμανικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Κατά τον ίδιον, πρόκειται για «πρόσωπα είτε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τσετσενίας για διάφορους λόγους, είτε για υποστηρικτές του εξτρεμιστικού Ισλάμ, οι οποίοι ζητούν άσυλο από κράτη που δεν αναμιγνύονται στη ζωή της διασποράς».

Εκπρόσωποι της γερμανικής Υπηρεσίας Αλλοδαπών αποδίδουν τα αυξημένα αιτήματα «στην προβληματική κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας» στον Βόρειο Καύκασο, στη «φτώχεια», και στην «αυξημένη δραστηριοποίηση εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες εμπορεύονται την παράνομη μετανάστευση». Κατά την Σβετλάνα Γκανούσκινα, επικεφαλής της κοινωνικής οργάνωσης αρωγής σε πρόσφυγες «Συνδρομή στους πολίτες», το αυξημένο ενδιαφέρον των Τσετσένων να μεταναστεύουν στη Γερμανία, οφείλεται στις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει στην Τσετσενία ότι η Γερμανία προσφέρει ευκολίες στους Τσετσένους, όπως χρήματα και γη για εγκατάσταση.

Σχεδιασμένη «εισαγωγή» φτηνών χεριών;

Το γραφείο Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στη Γερμανία επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία προσελκύει οικονομικούς μετανάστες από τον Βόρειο Καύκασο με σημαντικές κοινωνικές διευκολύνσεις, επισημαίνοντας ότι και οι γερμανοί ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι το αρκετά υψηλό επίπεδο κοινωνικών συνθηκών της Γερμανίας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, είναι αυτό που προσελκύει τους πρόσφυγες. Από τη μεριά τους, οι γερμανικές Αρχές διαψεύδουν τις φήμες περί «ιδιαίτερων συνθηκών για τους Τσετσένους». Ωστόσο, γεγονός είναι ότι στους πρόσφυγες και τους υποψήφιους για την απόκτηση αυτού του καθεστώτος (η εξέταση των αιτήσεων διαρκεί μέχρι έξι μήνες), παραχωρείται στέγη, τροφή και ιατρική περίθαλψη, ενώ το ύψος των βοηθημάτων είναι ίσο με τον γερμανικό κατώτερο μισθό, δηλαδή 276-346 ευρώ για τον ενήλικα και 205-268 ευρώ για ένα παιδί μηνιαίως.

Οι αρχές της Τσετσενίας αμφιβάλλουν ως προς την εγκυρότητα των στοιχείων για τους πρόσφυγες. Όπως δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Τσετσενίας, Αλβί Καρίμοφ, η κυβέρνηση της Τσετσενίας έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολλοί κάτοικοι του Καυκάσου αλλά και άλλων περιοχών παρουσιάζονται ως Τσετσένοι, παρότι δεν είναι. Όσον αφορά την Τσετσενία, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι -πολιτικοί ή οικονομικοί- που να ωθούν τον κόσμο να μετοικήσει. Το ίδιο και η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία αντιμετωπίζει με δυσπιστία την ανακοίνωση ότι σχεδόν όλα τα αιτήματα προέρχονται από Τσετσένους.

Περιπλοκή στις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του αριθμού των αιτημάτων παραχώρησης ασύλου στη Γερμανία έχει μεταβάλλει τη γενική στατιστική των σχετικών αιτήσεων στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Α΄ τρίμηνο του 2013 οι περισσότερες αιτήσεις κατατέθηκαν από άτομα με ρωσικό διαβατήριο. Αριθμός διπλάσιος απ’ ότι πέρυσι. Ένα φαινόμενο που, διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες της Ρωσίας με την ΕΕ για φιλελευθεροποίηση και κατάργηση του καθεστώτος των θεωρήσεων (visas) μεταξύ των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί πως παλαιότερα η ΕΕ είχε υϊοθετήσει αυστηρότερα μέτρα εξαιτίας της αύξησης των αιτημάτων ασύλου από τις βαλκανικές χώρες. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών, Αλεξέι Μακάρκιν, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξάγονται ούτως ή άλλως με προβλήματα και ο τωρινός, μεγάλος αριθμός αιτήσεων, θα δώσει πάτημα στους Ευρωπαίους να λένε ότι στη Ρωσία τα πράγματα είναι άσχημα με τους δημοκρατικούς θεσμούς, και επομένως, θα πρέπει να υπάρχει η μέγιστη επιφυλακτικότητα απέναντι στη Ρωσία.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kommersant.ru



Διαβάστε επίσης:

1. William Engdahl: Σαλαφισμός και CIA: H τέλεια εξίσωση αποσταθεροποίησης Ρωσίας - Μέσης Ανατολής   

2. Thierry Meyssan: Ομόκεντροι κύκλοι: Συρία και Βοστώνη 




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]