Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέος γύρος του σκανδάλου γύρω από τις μυστικές φυλακές των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Οι συμμετέχοντες στο αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα της CIA πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, - θεωρεί ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι ειδικοί κατηγορούν για πάντα ορισμένα, πολιτικά ανήθικα μέλη της ΕΕ και την πολιτική δύο μέτρων και σταθμών, που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον.

Να, τι είπε σχετικά με αυτό ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Αλεξέι Κουζνετσόφ:


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μικρές χώρες της ΕΕ (ιδιαίτερα στην Ανατολή), μάλλον δεν μπορούν να καυχηθούν για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική τους. Επί πολλές δεκαετίες ελίσσονταν πρώτα στο σοβιετικό συνασπισμό και στη συνέχεια άρχισαν να «αποκαθιστούν» «ειδικές» σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Μέχρι το Μάιο του 2006, οι περισσότερες από τις μυστικές φυλακές της CIA ήταν κλειστές. Ωστόσο, οι ερωτήσεις προς τους Αμερικανούς παρέμειναν αναπάντητες. Απ’αφορμή της νέας επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς για μια ακόμη φορά επέστησε την προσοχή των Ευρωπαίων πολιτών σ’ αυτό το δύσκολο και οδυνηρό θέμα.


Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο για πολλές χώρες. Όταν το έθετα, σαν απάντηση άκουγα συχνά: «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για το θέμα αυτό, διότι το πρόγραμμα είχε εκπληρωθεί από τις ΗΠΑ στο έδαφός μας, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή μας». Ορισμένες χώρες γενικά αρνιούνται κατηγορηματικά να συζητήσουν αυτό το θέμα. Μα, γίνεται λόγος για την επικυριαρχία του Νόμου.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο επειδή η κυνική άρνηση της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου έγινε σχεδόν η μόνη απάντηση των ΗΠΑ και των πιο πιστών συμμάχων τους στις προκλήσεις της εποχής μας. Ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάντρ Γκολτς είπε:


Οι προσεγγίσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήρθαν σε σύγκρουση με τις προσεγγίσεις των χωρών –μελών της ΕΕ. Αυτό δεν συνέβη σήμερα. Δεν έχουν όλοι επίγνωση του γεγονότος ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 οι ΗΠΑ ζουν σε συνθήκες νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά άμεσα τις φυλακές, η εμφάνισή τους είναι το αποτέλεσμα της μη συντονισμένης εσωτερικής και της διεθνούς νομοθεσίας. Με σκοπό την αποφυγή της τήρησης του γράμματος του Νόμου, οι ειδικές υπηρεσιες διάλεξαν τον πιο απλό, κατά τη γνώμη τους τρόπο. Οι άνθρωποι αυτοί δρούσαν προφανώς έχοντας την έγκριση των υψηλότερων Αρχών των ΗΠΑ. Αν χρειάζεται να τιμωρηθεί κάποιος για τις φυλακές, αυτός θα πρέπει να είναι ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο μικρότερος και, για παράδειγμα, ο υπουργός Άμυνας Ράμσφελντ.

Κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας τάχθηκαν οι νομοθέτες των χωρών της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Στο πλευρό των αντιπάλων της πολιτικής των ΗΠΑ, πέρασαν επίσης και οι δομές της ΕΕ, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρόλα αυτά, το κύμα αγανάκτησης προσκρούει σε αδιαπέραστο τείχος της τεχνητά δημιουργημένης υπερεξάρτησης των ιδιαίτερα αδύναμων οικονομικά και πολιτικά κρατών από την Ουάσιγκτον, η οποία δεν θέλει να επιτρέψει στις χώρες αυτές να γίνουν πραγματικά κυρίαρχες. Έως ότου θα έχουν έτσι τα πράγματα, μπορούμε μόνο να ονειρευόμαστε για το τέλος της εποχής δύο μέτρων και σταθμών στις διεθνείς σχέσεις.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]