Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία διέγραψε το 10% του χρέους της Κύπρου


Οι όροι του αναδιαρθρωμένου δανείου προβλέπουν έναρξη αποπληρωμής του από το 2016 αντί για φέτος και οκτώ ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ έως τότε θα ισχύει «περίοδος χάριτος». Υπόσχεση Αναστασιάδη για κάλυψη μέρος των απωλειών σε Ρώσους καταθέτες .

Συμφωνία υπέγραψαν η Ρωσία και η Κύπρος, για την αναδιάρθρωση του παλαιού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στη Λευκωσία το Δεκέμβριο του 2011, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ.

Ο κ. Στορτσάκ είχε νωρίτερα συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα για λίγες μόνο ώρες, με αποκλειστικό σκοπό να υπογράψει την τροποποίηση της σχετικής συμφωνίας και μόνο.

Οι όροι του αναδιαρθρωμένου δανείου προβλέπουν έναρξη αποπληρωμής του από το 2016 αντί για εφέτος και σε οκτώ ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ έως τότε θα ισχύει «περίοδος χάριτος», κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλεται αναδρομικά από το Μάρτιο 2013 επιτόκιο 2,5 αντί του αρχικού 4,5%.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, η μείωση αυτή ισοδυναμεί με διαγραφή του 10 % του χρέους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, που επικαλείται τον οίκο Moody’s η Κύπρος ενδέχεται λόγω των σοβαρών οικονομικών της προβλημάτων να ζητήσει από τη Ρωσία και νέα αναδιάρθρωση, παρά την υπάρχουσα εμφανή χαλάρωση των όρων του ρωσικού δανείου.

Το ρωσικό δάνειο είχε αρχικώς χορηγηθεί για 4,5 χρόνια και η Μόσχα, παρά τις εκκλήσεις της Λευκωσίας, δεν ανταποκρίθηκε με νέο δάνειο, παρά μόνο με τη χαλάρωση των όρων του υπάρχοντος δανείου. Το σχετικό κυπριακό αίτημα για 5ετή παράταση και αναδιάρθρωση του δανείου είχε υποβληθεί τον περασμένο Μάιο από τον υπουργό Οικονομικών της Δημοκρατίας Χάρη Γεωργιάδη.

Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Itar-Tass ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του να αποζημιωθούν μερικώς οι Ρώσοι καταθέτες με τη δημιουργία ειδικού ταμείου, που θα αφορά ειδικά τις ρωσικές απώλειες.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]