Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WSJ: Παρανοϊκή η στάση του Ερντογάν

H σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο στην αμερικανική έντυπη έκδοση με τίτλο «The Paranoid Style in Turkish Politics» (σελ. Α12), υποστηρίζει ότι εάν τον περασμένο Ιούνιο με την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στην Κων/πολη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan επέδειξε την καταπιεστική του πλευρά, τώρα η κυβέρνησή του επιδεικνύει την παρανοϊκή της πλευρά, καταδικάζοντας δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους της σε μακροχρόνιες καθείρξεις στο πλαίσιο μιας υπόθεσης συνομωσίας που δεν αρμόζει σ΄ένα δημοκρατικό κράτος.

Η σύνταξη της WSJ συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι, αντίθετα στις ελπίδες ότι η Τουρκία, υπό τον Erdogan, θα καταστεί μια ωριμότερη και αντιπροσωπευτικότερη δημοκρατία, «ο Τούρκος Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη δεκαετή εξουσία του για να αντικαταστήσει το ένα βαθύ κράτος μ’ ένα άλλο».

Αυτή η εκδικητικότητα που επέδειξε η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Ergenekon δεν θα εξυπηρετήσει τα μακροχρόνια συμφέροντα του κ. Erdogan και του πολιτικού του κόμματος, καθώς η βίαιη προσέγγιση Erdogan στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχει στρέψει εναντίον του πολλούς Τούρκους πρώην υποστηρικτές του.

«Το τελευταίο πράγμα που επιζητούν οι Τούρκοι είναι ένας δικός τους Vladimir Putin», τονίζεται. Επί χρόνια, η Τουρκία υπήρξε πρότυπο μουσουλμανικού κράτους που διαχώριζε τη θρησκευτική από την κοσμική εξουσία, ενώ υπό τον κ. Erdogan, θα μπορούσε ίσως να καταστεί πρότυπο ισλαμικής δημοκρατίας, ούτε εχθρικής προς τη θρησκεία, αλλά ούτε και προς τον νεωτερισμό. Με τις καταδίκες της περασμένης Δευτέρας, η Τουρκία μοιάζει πλέον σε κάτι απογοητευτικά οικείο για τη Μ. Ανατολή: σ’ ένα κράτος όπου η τύχη των πολιτών της εξαρτάται από την εκάστοτε βούληση του ηγέτη της, καταλήγει η σύνταξη της WSJ.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]