«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ στη Γερμανία: «όχι ακραία λιτότητα»
Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έχει και αυτή τις… αδυναμίες της και το Διεθνές νομισματικό Ταμείο φρόντισε να τις εκθέσει. Με ήπιους τόνους αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα την κρισιμότητα της κατάστασης, το ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις στη Γερμανία, προειδοποιώντας την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ότι η ακραία λιτότητα στην οποία επιμένει δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αντιθέτως, στην ετήσια συνάντησή τους με τις γερμανικές Αρχές, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου εξήγησαν ότι η γερμανική οικονομία είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικές επιρροές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και άρα το Βερολίνο πρέπει να φροντίσει να αρθεί η οικονομική ανασφάλεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ΔΝΤ επαίνεσε τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας και της πολιτικής της, ωστόσο περιέγραψε ένα μέλλον λιγότερο ρόδινο εάν επιμείνει στη «σκληρή» γραμμή λιτότητας. Ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν ακόμη το Βερολίνο να καταφύγει και σε πιο «ενεργά κίνητρα» για να βελτιωθούν οι προοπτικές, υπονοώντας ότι η γερμανική οικονομία θα πρέπει να «ποντάρει» πιο δυναμικά στην ανάπτυξη. Η φράση ανάπτυξη αντί λιτότητας, βέβαια, δεν αναφέρεται πουθενά με σαφήνεια, αλλά κρύβεται πίσω από τις λέξεις στις παρατηρήσεις του Ταμείου. Για παράδειγμα, όταν «χαιρετίζουν τη μικρή χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την εσωτερική ζήτηση».
Η οικονομία της Γερμανίας είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές, και όπως σημειώνει το ΔΝΤ «η μείωση των εξαγωγών στις χώρες της Ευρωζώνης συνεχίστηκε, εξαιτίας της ύφεσης στην περιοχή». Με δεδομένο αυτόν τον προσανατολισμό, το Βερολίνο είναι ευάλωτο στις εξωτερικές συνθήκες και μπορεί πολύ εύκολα να οδηγηθεί σε μια στασιμότητα, οπότε το ΔΝΤ συνιστά να χαλαρώσει λίγο… τα γκέμια.
«Η προοπτική για το υπόλοιπο 2013 και τον επόμενο χρόνο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη σταδιακή ανάκαμψη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και στη συνεχιζόμενη μείωση της αβεβαιότητας» τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που σχολιάζει ότι «σε περιφερειακό επίπεδο, τα σοκ από την Ευρωζώνη μπορούν να μεταφερθούν μέσω εμπορικών και οικονομικών καναλιών».
«Αγκυρα σταθερότητας» Αντιστρόφως χαρακτηρίζει τη γερμανική οικονομία «άγκυρα σταθερότητας» για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, καλώντας την να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης για τις επενδύσεις. Στη μείωση των επενδύσεων λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί γενικότερα στην Ευρωζώνη αποδίδει, εξάλλου, το ΔΝΤ τον πολύ μικρό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 0,3% που προβλέπεται για τη Γερμανία για το τρέχον έτος.
Επιπλέον, προειδοποιεί ότι προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον, το Βερολίνο θα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.
Στην περίπτωση, δε, που η ανάπτυξη δεν φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα, η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει την οικονομική της πολιτική και να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα στην εσωτερική αγορά με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης.
Αδυναμίες διακρίνει το ΔΝΤ και στον τραπεζικό τομέα της Γερμανίας αναφέροντας ότι έχει μόνο μια συστημική τράπεζα παγκοσμίου επιπέδου, την Deutsche Bank, και ότι υπάρχουν μεν βελτιώσεις «αλλά τα τρωτά σημεία παραμένουν».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...