Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

G. Horne: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή των διεθνών εξελίξεων»

Γενική άποψη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας
«H νέα ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το κλείσιμο πάνω από 20 πρεσβειών των ΗΠΑ στις μουσουλμανικές χώρες είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της πολιτικής των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο και δείχνουν πόσο ισχυρή έχει γίνει στις χώρες αυτές η Αλ-Κάιντα», δήλωσε στον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό Russia Today ο Αμερικανός συγγραφέας και ιστορικός Gerald Horne.

Russia Today
4 Αυγούστου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον κάλεσε όσους Aμερικανούς πρόκειται να ταξιδέψουν στο προσεχές διάστημα να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, λόγω του «συνεχούς ενδεχόμενου τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η ανακοίνωση, στην οποία περιέχεται προειδοποίηση για δραστηριότητες της Αλ-Κάιντα «που πιθανώς να προέλθουν από την αραβική χερσόνησο», ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Περισσότερες από 20 αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία έχουν κλείσει προσωρινά σε μουσουλμανικές χώρες, λόγω μιας «συγκεκριμένης απειλής», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η «αυξημένη απειλή» τρομοκρατικού χτυπήματος της Αλ-Κάιντα ώθησε τη Βρετανία και τη Γερμανία να κλείσουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη.

Κατά την άποψη του Gerald Horne, καθηγητή Ιστορίας και Αφροαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον του Τέξας, ο παγκόσμιος συναγερμός για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα δείχνει σαφώς ότι η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει αποτύχει.

Russia Today: Το κλείσιμο 21 πρεσβειών δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι έχουμε να κάνουμε με «συγκεκριμένη απειλή», όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Gerald Horne: Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου 2012, όταν το Αμερικανικό Προξενείο στη Βεγγάζη, όπου υπηρετούσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Chris Stevens, δέχθηκε επίθεση. Ο κ. Stevens, όπως θα θυμάστε, σκοτώθηκε. Η σημερινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουσιαστικά αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η πολιτική των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή έχει αποτύχει. Για παράδειγμα, στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθάρρυναν, ή μάλλον στήριξαν, έναν πόλεμο εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Bashar al-Assad στη Δαμασκό. Αυτό έχει γίνει αιτία να βρεθούν να πολεμούν στη Συρία Αμερικανοί υπήκοοι και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της λεγόμενης τζιχάντ. Έγινε μια τονωτική ένεση για τις δυνάμεις που στηρίζουν την Αλ-Κάιντα, όπως το μέτωπο al-Nusra στη Συρία, το οποίο μάλιστα συνδέεται με την Αλ-Κάιντα στο Ιράκ. Τον τελευταίο μήνα έχουν εμπλακεί σε μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα στη Βαγδάτη και τη γύρω περιοχή. Γι 'αυτό πιστεύω ότι η προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντανακλά την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ.

Russia Today: Είναι, μήπως, και ενδεικτική του πόσο ισχυρή έχει γίνει η Αλ-Κάιντα;

Gerald Horne: Απολύτως. Οι φήμες για το «θάνατο» της Αλ-Κάιντα διογκώθηκαν εσκεμμένα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν να συνεργάζονται με τους λεγόμενους ισλαμιστές το 2011 με στόχο την ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη. Και είναι γεγονός ότι οι ισλαμιστές στη συνέχεια εξάπλωσαν τα πλοκάμια τους σε γειτονική Αλγερία, όπου έγινε επίθεση σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας πριν από λίγους μήνες, και στον γειτονικό Νίγηρα, όπου οι λεγόμενοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ουρανίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών ανθρώπων . Αλλά και στο γειτονικό Μάλι, ανέλαβαν ουσιαστικά τον έλεγχο του βορείου τμήματος της χώρας, μέχρι που τελικά εκδιώχθηκαν από τις γαλλικές δυνάμεις. Όλα αυτά τα γεγονότα αποτελούν μια άμεση απόρροια της αποτυχημένης πολιτικής των ΗΠΑ.

Russia Today: Πού θα οδηγήσει, κατά την άποψή σας, το κλείσιμο των πρεσβειών; Υπάρχει πιθανότητα να μείνουν κλειστές για παρατεταμένο διάστημα, μετά την Κυριακή;

Gerald Horne: Είναι ασαφές το πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι πρεσβείες και τα προξενεία. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι Αμερικανοί πολίτες παίρνουν την άδειά τους και κάνουν διακοπές. Πολλοί από αυτούς επιλέγουν να ταξιδεύουν σε αυτές τις περιοχές. Με το κλείσιμο των πρεσβειών και προξενείων των ΗΠΑ στις συγκεκριμένες χώρες, θα έχουμε το φαινόμενο οι ταξιδιώτες αυτοί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εξωτερικό, αφού δεν θα είναι σε θέση να απευθύνονται στις πρεσβείες και τα προξενεία τους για να ζητήσουν βοήθεια.

Russia Today: Εκτός από τις πρεσβείες, τι άλλο ή ποιος άλλος θα μπορούσε να γίνει στόχος;

Gerald Horne: Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις – ας ελπίσουμε πως όχι – ακόμη και στο ίδιο το έδαφος των ΗΠΑ. Αν θυμάστε, είχε γίνει μία παρόμοια προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από μερικά χρόνια, και είδαμε ένοπλους φρουρούς με πολυβόλα στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, ακριβώς επειδή αναμενόταν κάποιο είδος επίθεσης. Προφανώς, υπάρχουν διάφορες αμερικανικές εταιρίες και άλλες εγκαταστάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη για την οποία μας προειδοποίησαν σήμερα, οι οποίες συνιστούν πρόσφορο έδαφος για τέτοιες επιθέσεις. Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή των διεθνών εξελίξεων.

Russia Today: Θεωρείτε όλα αυτά ως ένδειξη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πραγματικά αποδοτικές;

Gerald Horne: Αυτό θα το γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Προσωπικά, δεν το νομίζω. Παρά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και το γεγονός ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) παρακολουθεί το διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές κλήσεις, εξακολουθεί να είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τίποτα για εκείνους που συνωμοτούν εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. 

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...





Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ειναι στα τελευταια του απο οτι ακουγεται ο γιγαντας με κινεζικα ξυλακια , για στηριγμα .
    Και ομως , ο πλανηταρχης , δηδεν κυβερνα !
    Θυμιζουν εντονα τις τελευταιες μερες της Ρωμης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]