Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΕΕ: Οι τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν καταστήματά τους

Η Πειραιώς σχεδιάζει εφέτος να κλείσει περίπου 312 καταστήματα
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα το 2012 με κλείσιμο 219 καταστημάτων και έπεται συνέχεια...

Κατά 5.500 μειώθηκαν τα καταστήματα των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2012, με ρυθμό 4%-4,5% εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και φέτος η δραστική συρρίκνωση των δικτύων, με την τάση εντονότερη σε χώρες όπου εφαρμόζονται Μνημόνια. «Πρωταθλητής» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Ελλάδα, ενώ ακολουθούν Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία.

Σύμφωνα με το Reuters, το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε κατά 5,7%, καθώς οι συγχωνεύσεις των τραπεζών είχαν συνέπεια το κλείσιμο 219 καταστημάτων.

Φαινόμενο, που συνεχίζεται και το 2013 αφ' ενός λόγω της συγκέντρωσης των τραπεζών (πλέον σε τέσσερις ομίλους των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank που έχουν απορροφήσει ή απορροφούν τα μικρότερα δίκτυα), αφ' ετέρου λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να περιστείλουν αισθητά το λειτουργικό κόστος τους (προσωπικό, καταστήματα, μισθώσεις κ.λπ.).

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το 2013 θα είναι επίσης χρονιά συρρίκνωσης καθώς μόνον ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει περί τα 312 υποκαταστήματα, που προέκυψαν από την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Παράλληλα, σημαντική θα είναι η μείωση στα δίκτυα Alpha Bank (έχει απορροφήσει την Εμπορική), Εθνικής (απορροφά τις FBB, ProBank) και Eurobank (απέκτησε το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank).

Ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, με αφορμή τους ελέγχους της Black Rock και τα stress tests που θα ακολουθήσουν, να υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και νέος γύρος αναδιάταξης στο τραπεζικό σύστημα με ό,τι αυτό προοιωνίζεται η υποχρέωση δραστικής μείωσης του κόστους.

Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2013 λειτουργούσαν περί τα 3.080 καταστήματα (από 11 τράπεζες) ενώ η κυβέρνηση για να διευκολύνει την... εκκαθάριση και να μειώσει το κόστος της εκμίσθωσης είχε φροντίσει να περάσει ειδική ρύθμιση. Η κυβέρνηση πέρασε (τον Ιανουάριο) με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 246/Α/ 18.12.2012) ρύθμιση βάσει της οποίας παρατείνεται η δυνατότητα καταγγελίας σύμβασης μίσθωσης ακινήτων με σημαντικά χαμηλότερη αποζημίωση (3+1 μήνες) απ' ό,τι ίσχυε πριν (6+4 μήνες) μέχρι την 31η/12/2013.

Επιπλέον είχε προβλεφθεί πως εάν ο μισθωτής ενημερώσει τρεις μήνες νωρίτερα τον ιδιοκτήτη, τότε μπορεί να αποχωρήσει από το ακίνητο (περιλαμβανομένων των διατηρητέων κτηρίων) καταβάλλοντας ακόμη χαμηλότερη αποζημίωση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να περιορίζεται σε μόνο ένα ενοίκιο.

Παράγοντες της κτηματαγοράς απέδωσαν στην κυβερνητική «πρόνοια» την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.





-->
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Παχυλή αποζημίωση και τεράστιο εφάπαξ θα πάρουν, όμως οι τραπεζοϋπάλληλοι που θα απολυθούν (ενώ ποτέ δεν πλήρωσαν εισφορές για εφάπαξ και ενώ όλοι οι άλλοι απολυόμενοι ΔΕΝ παίρνουν αποζημίωση). Και επειδή οι τράπεζες ανήκουν στο ΤΧΣ, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, όλα αυτά θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
    Αυτό είναι που δε λένε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα δεν εχουν πλεον σημασια . Γυρισαν σελιδα οι ανθρωπομορφοι και τα δουλικα τους τα καταφεραν και διαλυσαν ΟΛΕΣ τις υποδομες που θα χρειαζομαστε απο ενα κρατος τουτη την ωρα .
    Ειμαστε απροστατευτοι στην μεση μιας κολασεως δημιουργημενης απο δαυτους .
    Η Εθνοκτονια μας προχωρα .
    Καλη δυναμη και η Παναγια μαζι μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]