Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ προ των ευθυνών τους για τη Συρία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έθεσε προ των ευθυνών τους τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία θα βαρύνει την Ουάσιγκτον.

Ύστερα από τις διαπραγματεύσεις της 8ης Αυγούστου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι ο Οργανισμός δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή της δεύτερης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μαζευτούν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι του Άσαντ και της αντιπολίτευσης, καθώς στην πορεία του εμφυλίου πολέμου οι ακραίες ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Σύμφωνα με τον κ.Λαβρόφ, στη διάρκεια του γεύματος εργασίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον γενικό γραμματέα ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το ρόλο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν μετά το 2014, τη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Όπως επεσήμανε, σε γενικές γραμμές οι θέσεις Ρωσίας και ΟΗΕ συμπίπτουν, και ένα παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο γ.γ. για τη Συρία, αλλά και για το Παλαιστινιακό. Επίσης, ανέφερε ότι η Ρωσία υπολογίζει στη συνδρομή του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών της «Ομάδας των έξι» όσον αφορά το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ηξεις αφήξεις από ΗΠΑ-αντιπολίτευση

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν έχει απελπιστεί ο Μπαν Γκι Μουν σχετικά με το θέμα της σύγκλισης της διάσκεψης για τη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά τόνισε ότι «αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο αν συμμετάσχουν όλοι στο παιχνίδι». Όπως διευκρίνισε, «η Ρωσία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, ότι το συριακό καθεστώς είναι έτοιμο να στείλει την αντιπροσωπεία του χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, και πλέον, είναι η σειρά της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τη θέση της». Υπενθυμίζουμε ότι προηγουμένως, Μόσχα και Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει πως με τους αντιπάλους του Άσαντ θα συνομιλούσαν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, έως τώρα δεν καταστεί εφικτό να πειστεί η συριακή αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι κ.κ. Λαβρόφ και Μπαν Γκι Μουν θεωρούν ότι η αναβολή της «Γενεύης-2» εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για τη Συρία και για ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, «όσο περισσότερο καθυστερούμε με το ζήτημα αυτό, τόσο πιο εμφανής είναι η ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή στην απειλή της τρομοκρατίας. Τα ακραία στοιχεία εκτοπίζουν τον επονομαζόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στρέφονται εναντίον του. Επομένως, αυτό αποτελεί μια κοινή απειλή τόσο για αυτούς που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση της Συρίας, όσο και για εκείνους που θεωρούν ότι το καθεστώς πρέπει να αποχωρήσει, αλλά που παράλληλα επιθυμούν να διατηρηθεί το πολυθρησκευτικό κράτος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μοναδική δυνατή διέξοδος στη διαμορφωθείσα κατάσταση περιέχεται στο ανακοινωθέν της περσινής διάσκεψης της Γενεύης, όπου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να συμφωνήσουν για το πως θα διασφαλίσουν την εθνική συμφιλίωση και θα δημιουργήσουν μια μεταβατική αρχή, η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία των εκλογών και την επεξεργασία του σχεδίου του νέου Συντάγματος.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]