Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αβεβαιότητα στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό

Του Κώστα Ράπτη

Με τα ιταλικά μέτρα, δύο μήνες πολιτικής σταθερότητας είναι ήδη πολλοί. Εξ ού και η συζήτηση για τις δυνατότητες επιβίωσης της κυβέρνησης Letta έχει ήδη αρχίσει. Ωστόσο, στην ιταλική πολιτική σκηνή συνηθίζεται επίσης να λέγονται πολλά που δεν θα πρέπει να λογαριάζονται τοις μετρητοίς. Προς το παρόν, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο να διαταραχθούν ούτε τα “μπάνια” του ιταλικού λαού, ούτε η... καμπάνια της Angela Merkel για τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πηγή της έντασης αποτελεί βεβαίως ο ακατάβλητος Silvio Berlusconi, ο οποίος κρατάει ανοιχτό το “αντάρτικο” χαμηλής έντασης ως προς την περιοριστική οικονομική πολιτική –η οποία συγκεντρώνει την μήνι όχι μόνο των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά και ικανού μέρους της ιταλικής εργοδοσίας.

Μάλιστα στις αρχές του μήνα είχε καλέσει τους συμπατριώτες του σε μπρα ντε φερ απέναντι στους βόρειους εταίρους και “ιδίως τη Γερμανία της Άγκελα Μέρκελ”, ώστε να εγκαταλειφθούν οι αποπληθωριστικές πολιτικές. Ειδάλλως, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναζητηθούν “εθνικές και περιφερειακές λύσεις έξω από τους μηχανισμούς του ευρώ”.

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για λεονταρισμούς άνευ περιεχομένου στον βαθμό που δεν υπάρχουν στο ευρωπαϊκό σκηνικό πιθανοί σύμμαχοι της Ιταλίας σε μια τέτοια τιτάνια αντιπαράθεση, όσο ο Hollande και ο Rajoy κοιτούν αλλού. Εξ ού και το “μπρα ντε φερ” μεταφέρθηκε στην εσωτερική πολιτική της Ιταλίας με τον “Λαό της Ελευθερίας” να απειλεί με ανατροπή της κυβέρνησης, εάν δεν ακυρωνόταν, όπως αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση, η προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ την 1η Ιουλίου από το 21% στο 22%. (Σε συνάντηση Berlusconi-Letta την Τρίτη συμφωνήθηκε η αναβολή της αύξησης για ένα τρίμηνο).

Όμως στους δύο μήνες από τη συγκρότηση της κυβέρνησης Letta έχουν σημειωθεί τρεις μεγάλες ανατροπές. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση της κεντροαριστεράς στις δημοτικές εκλογές που παρεμβλήθηκαν και την απώλεια από την μπερλουσκονική κεντροδεξιά προπυργίων της όπως η Λομβαρδία. Η δεύτερη έχει να κάνει με το “ξεφούσκωμα” του κινήματος Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo, που αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές, αλλά στις δημοτικές έχασε της μισές του ψήφους, εν μέσω μεγάλης αποχής. Ήδη στους κόλπους του “Κινήματος” πληθαίνουν οι κεντρόφυγες τάσεις, από μέρους βουλευτών και γερουσιαστών που δυσφορούν με το αυταρχικό στυλ ηγεσίας και την προγραμματική ασάφεια του Grillo, με αποτέλεσμα να καθίσταται περισσότερο πιθανή η συγκρότηση μιας νέας συμμαχίας περί την κεντροαριστερά, εάν ανατρεπόταν η κυβέρνηση Letta.

Η τρίτη και θεαματικότερη ανατροπή αφορά το δικαστικό σφυροκόπημα που δέχεται ο Berlusconi, τροφοδοτώντας μεν το ανέβασμα των τόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης από πλευράς του αλλά επιβάλλοντας ταυτόχρονα και πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.

Η πρωτόδικη καταδίκη του σε επταετή φυλάκιση και ισόβια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την υπόθεση των “μπούνγκα-μπούνγκα πάρτυ” υπήρξε εντυπωσιακή, αλλά πιθανότατα δεν είναι η πιο καθοριστική.

Την Πέμπτη, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εισαγγελία της Νάπολης, ο πρώην γερουσιαστής του κόμματος Ιταλία των Αξιών Sergio de Gregorio παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε από τον Berlusconi με 3 εκατομμύρια ευρώ για να σταματήσει να στηρίζει το 2008, την κυβέρνηση του Romano Prodi. “Η περίπτωσή μου δεν είναι ασφαλώς η μοναδική. Στην Βουλή και στην Γερουσία βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεχής διαπραγμάτευση αξιωμάτων, με την σχετική επιβράβευση” δήλωσε ο μεταμεληθείς πρώην γερουσιαστής, ο οποίος με την ομολογία του ανοίγει το δρόμο για παραπομπή του Καβαλιέρε σε δίκη για διαφθορά.

Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της Ρώμης ζήτησε την καταδίκη, έστω και με μειωμένο πρόστιμο, του ομίλου Berlusconi για την υπόθεση Mondadori, που ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια.

Το εφετείο είχε αποφανθεί πως ο όμιλος Berlusconi κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο του ονομαστού εκδοτικού οίκου, υπερισχύοντας του επιχειρηματία (και ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης που στηρίζουν την κεντροαριστερά) Carlo de Benedetti, χάρη στον χρηματισμό ενός δικαστή.

Όμως η μεγαλύτερη δικαστική πρόκληση για τον Berlusconi αναμένεται το φθινόπωρο, οπότε ο Καβαλιέρε θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο της Ρώμης για την υπόθεση απάτης που σχετίζεται με εικονικά τιμολόγια για την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Στη διαδικασία αυτή εξαντλούνται τα ένδικα μέσα, με κίνδυνο να παγιωθεί η ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Εξ ού και η συζήτηση που άνοιξε σε τμήμα της κεντροδεξιάς (όχι χωρίς αντιδράσεις) για προώθηση στην πολιτική της 47χρονης θυγατέρας του Berlusconi, Marina, ως ενός νεανικού προσώπου ικανού να αντιπαρατεθεί στον 38χρονο Matteo Renzi, πιθανότερο αυριανό ηγέτη της κεντροαριστεράς – εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της “δυναστείας”. 

Το φθινόπωρο αναμένεται ταραχώδες.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]