Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε πορεία κατάρρευσης και διάλυσης η Τουρκία

Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία συνεχίζονται και ο άλλοτε κραταιός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, γνωρίζοντας πως το κυρίως πρόβλημά του δεν είναι οι διαδηλωτές, αλλά εκείνες οι δυνάμεις που φαίνεται πως "ξύπνησαν" και άρχισαν ήδη να κινούνται εναντίον του.

Ο φόβος του διαδικτύου και της δυναμικής του που μπορεί να δημοσιοποιήσει και να εξαπλώσει πολύ γρήγορα "συμβάντα" εντός της Τουρκίας, το χτύπημα στην -έτσι κι αλλιώς καταρρέουσα- τουρκική οικονομία, ο στρατός που θεωρείται άγνωστο για πόσο ακόμη διάστημα θα κρατά αποστάσεις, οι Κούρδοι που άρχισαν να παρατάσσονται για την μεγάλη πολιτική (ίσως και στρατιωτική) σύγκρουση με το καθεστώς Ερντογάν, πλήθος μειονοτήτων (π.χ. Αλεβίτες) που βρήκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν και να αναδείξουν την σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του τούρκου πρωθυπουργού.

Οι μέχρι στιγμής "νευρικές" τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, η τάση δημιουργίας εμφυλιοπολεμικού κλίματος με την παράταξη των τούρκων πολιτών που είναι φιλικοί σε μία ισλαμική Τουρκία και η διεθνής κατακραυγή που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν, κάθε άλλο παρά διευκολύνουν μία ειρηνική διευθέτηση της σημερινής συγκρουσιακής κατάστασης που βιώνει η Τουρκία. Ίσως ο τούρκος πρωθυπουργός να υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας, ίσως να συμμετέχει σε μία σκηνογραφημένη "τουρκική άνοιξη" προετοιμάζοντας την διάδοχη κατάστασή του που θα εξυπηρετήσει τον Λευκό Οίκο, ίσως και να βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αφού δημιούργησε περισσότερους εχθρούς από όσους θα μπορούσε να έχει υπολογίσει... Ένα γεγονός πάντως είναι αδιαμφισβήτητο. Η Τουρκία μεταβάλλεται και ακολουθεί το γενικότερο "πνεύμα" των αναταραχών που βιώνουν όλα τα κράτη που βρέχονται από την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Κι επειδή η Τουρκία έχει πολλές απλήρωτες επιταγές, το πιθανότερο είναι πως θα αφεθεί προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των γεωπολιτικών συμφερόντων της δύσης (και συγκεκριμένα των ΗΠΑ) στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αδιαμφισβήτητο θεωρείται πάντως πως οι επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Τουρκία και θα επηρρεάσουν άμεσα όχι μόνο την κοινωνική και πολιτική εικόνα της, αλλά και θα την τοποθετήσουν με απόλυτη σαφήνεια στην γεωπολιτική μάχη που δίνεται -και ταυτόχρονα διογκώνεται-  αυτή τη στιγμή στην περιοχη της Ανατολικής Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή. Παρά τις ό,ποιες μέχρι χθες σκέψεις του τούρκου πρωθυπουργού, η απώλεια ισχύος της Τουρκίας είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Το μέγα ζητούμενο, που κανείς δεν θα πρέπει να παραβλέπει, είναι όχι τόσο η στάση της Άγκυρας, αλλά η επιμονή με την οποία θα υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα η Μόσχα στην περιοχή που σύντομα θα κληθεί να τοποθετηθεί έμπρακτα η Τουρκία. Και στο σημείο αυτό, αναμένεται μία σύγκρουση η οποία θα είναι σίγουρα πολιτική. Εάν υπάρξει και στρατιωτική εμπλοκή, τότε η κατάσταση θα έχει ξεφύγει, αφού η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο χαρακτήρας του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό για ό,τι συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος της χρονιάς (ενώ κάποιοι ήδη άρχισαν να συζητούν για καλοκαίρι ολικών ανατροπών στην Τουρκία και την επόμενη ημέρα)
Πως θα κινηθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει; 
Πως θα αντιδράσει στα όσα σήμερα συμβαίνουν στιο εσωτερικό της Τουρκίας; 
Ποιές από τις ανεγειρόμενες δυνάμεις θα μπορέσει να διαχειρισθεί και ποιές θα του καταφέρουν σοβαρά πλήγματα;
Θα εγκαταλείψει τη Δύση και θα εναγκαλιστεί το Ισλάμ, επιλέγοντας να χάσει τους μέχρι και σήμερα φίλους και υποστηρικές της Τουρκίας;
Τι αποφάσεις θα πάρει ο "δυναμικός" Ταγίπ και κατά πόσο αυτές θα οφελήσουν πραγματικά την Τουρκία;

Οι διαδηλώσεις απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Τουρκία έχουν θέσει υπό πίεση την οικονομία της χώρας. Αναλυτές προειδοποιούν ότι τα επιτεύγματα της εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης που σημειώθηκε την προηγούμενη δεκαετία μπορεί τώρα να τίθενται σε κίνδυνο. Η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί για το πόσο ειλικρινής είναι η φιλοεπιχειρηματική στάση της τουρκικής κυβέρνησης εντείνουν την ανησυχία αυτή.
Είναι γεγονός ότι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία έχουν προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία της χώρας με το χρηματιστήριο να σημειώνει σημαντική πτώση και την τουρκική λίρα να βρίσκεται στα κατωτέρα επίπεδα της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Σενγκίζ Ακτάρ καθηγητή στο πανεπιστήμιο «Μπαχτσέσεχιρ» της Κωνσταντινούπολης, η πτώση που σημειώνεται στο χρηματιστήριο της Τουρκίας και στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας ήταν τόσο έντονη εξαιτίας και άλλων οικονομικών εξελίξεων όπως η ανακοίνωση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας για σταδιακό τερματισμό της πολιτικής που έχει θέσει σε εφαρμογή και περιλαμβάνει την εικονική προσφορά χρήματος για την μείωση των επιτοκίων.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Ακτάρ: «Οι διακυμάνσεις των αγορών παγκοσμίως προκλήθηκαν κυρίως από την απόφαση της ΦΕΝΤ. Δυστυχώς στην Τουρκία οι συνέπειες αυτής της απόφασης ήταν πιο έντονες λόγω της κατάστασης που επικρατεί και αυτό είναι άσχημο. Όμως, όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επηρεάστηκαν από την απόφαση της ΦΕΝΤ με τις οικονομίες της Νοτίου Αφρικής και της Τουρκίας να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα».

Η Τουρκία έχει ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό συνδέεται άμεσα με τις ξένες επενδύσεις και τα χρήματα που δανείζεται η χώρα από το εξωτερικό για την διατήρηση της οικονομικής της ανάπτυξης. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι το κυβερνών κόμμα του κ. Ερντογάν έχει εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και έχει ανταμειφθεί για αυτό με εισροή ξένων επενδύσεων σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό έχει δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, η οποία μέσα σε δέκα χρόνια, έχει τριπλασιασθεί σε μέγεθος.

Ωστόσο, ο Ινάν Ντεμίρ, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στην τουρκική τράπεζα «Φαϊνανσμπακ», επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του κ. Ερντογάν για διεθνή οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την διεξαγωγή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας ενάντια στην Τουρκία, προκαλούν ερωτήματα στους ξένους επενδυτές για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο μέλλον.
Όπως λέει: «Ίσως να επιλέξουν να ξεχάσουν αυτές τις δηλώσεις και να θεωρήσουν ότι έγιναν στην έξαψη της στιγμής. Μπορεί όμως, τα σχόλια αυτά, να αποτελούν σημείο αναφοράς για αλλαγή στην φιλοεπιχειρηματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στην οποία οι επενδυτές έχουν συνηθίσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι δηλώσεις είναι πολύ διαφορετικές από ότι ξέραμε μέχρι σήμερα».

Ο τρόπος αντιμετώπισης των επενδυτών παγκοσμίως απέναντι στην Τουρκία έχει ήδη αλλάξει υποστηρίζει ο Αττίλας Γιεσιλαντά, επικεφαλής εταιρείας συμβούλων ξένων επενδύσεων στην Κωνσταντινούπολη «Πριν από ένα μήνα η Τουρκία ήταν μια από τις πιο ελκυστικές αναπτυσσόμενες οικονομίες. Όταν συζητούσαμε με τους πελάτες μας, συζητούσαμε για ευκαιρίες. Τώρα, η Τουρκία παρακολουθείται στενά εξαιτίας των κινδύνων που έχουν εγερθεί», τονίζει ο κ. Γιεσιλαντά.

Η διεθνής ανησυχία που έχει προκληθεί για την Τουρκία έχει τεράστιες συνέπειες για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές για την χρηματοδότηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ινάν Ντεμίρ το επιτόκιο που θα αναγκαστεί να πληρώσει η Τουρκία στα δάνεια που θα συνάψει μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Όπως τονίζει: «Η Τουρκία έχει ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες που ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για τεράστιο ποσό δανεισμού από όποια πλευρά και αν το δεις. Εάν συνεχιστούν οι αναταραχές στη χώρα η αναζήτηση χρηματοδότησης θα είναι πρόκληση, ειδικότερα σε ένα περιβάλλον γενικότερης αποστροφής. Το ενδεχόμενο αυτό θα εγείρει σημαντικούς κινδύνους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα τρίμηνα».

Ακόμα και πριν από τις διαδηλώσεις, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας είχε επιβραδυνθεί σημαντικά, περίπου στο 3% από 8% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο καθηγητής Ακτάρ υποστηρίζει ότι εάν η χώρα μπει σε οικονομικές περιπέτειες αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες στην παραμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία.
«Η κυβέρνηση αυτή έχει πετύχει εξαιτίας των οικονομικών της επιτευγμάτων. Οι ψηφοφόροι, λοιπόν, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να γυρίσουν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα εάν οι οικονομικές επιδόσεις που παρουσιάζει η χώρα τα τελευταία 7-8 χρόνια δεν συνεχιστούν», επισημαίνει ο Σενγκίζ Ακτάρ.
Αυτό θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα προκαλέσουν έντονη ανησυχία στο Πρωθυπουργό της Τουρκίας, προειδοποιούν αναλυτές, καθώς αναμένεται σειρά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων την επόμενη διετία που θα ολοκληρωθούν με τις γενικές εκλογές του 2015.

Ο Ερντογάν "κλειδώνει" τον στρατό στα στρατόπεδα
Tις "νομιμοφανείς" τρύπες μέσα από τις οποίες ο τουρκικός στρατός - το ένοπλο τμήμα του "βαθέως κράτους" της Τουρκίας- παρενέβαινε στην πολιτική ζωή του τόπου με πραξικοπήματα- βελούδινα ή ...κανονικά - δημόσιες παραινέσεις, έγγραφα κλπ κλείνει με αλλαγές νόμων η Άγκυρα.
«Κάνουμε ξανά τον ορισμό των καθηκόντων των ενόπλων δυνάμεων, για να μη βρει κανένας το δικαίωμα στον εαυτό του να ανατρέψει την κυβέρνηση, διαλύσει τη βουλή ή να κάνει πραξικόπημα ή κάτι άλλο που θα ονομάσετε εσείς, στηριζόμενος στο καθήκον προστασίας και διαφύλαξης της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Μπ. Αριντς ( Bülent Arınç) σχετικά με την τροποποίηση που θα γίνει στη νομοθεσία που ρυθμίζει τις υπηρεσίες και καθήκοντα των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό.

Νέα περιγραφή καθηκόντων

Ο κ. Arınç απαντώντας στη σχετική ερώτηση σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, ανέφερε πως περιγράφουν εκ νέου τα καθήκοντα των ενόπλων δυνάμεων σε ότι αφορά τις υπηρεσίες τους στο εσωτερικό, όπως έχει οριστεί με το Σύνταγμα.
 Και ξεκαθάρισε με ευθύ τρόπο: «Τα μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να έχουν πολιτικές δραστηριότητες. Αυτό ισχύει και για τις δηλώσεις και για τις συμπεριφορές. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν πια να προβούν σε πολιτική δραστηριότητα οι ένοπλες δυνάμεις στην Τουρκία για οποιοδήποτε θέμα που είναι υπό την αρμοδιότητα της πολιτικής βούλησης, της κυβέρνησης και αυτών που διοικούν τη χώρα» υπογράμμισε ο κ. Arınç.

Στους στρατώνες
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση των νόμων και των κανονισμών θα αποτραπούν πρωτοβουλίες όπως η επιστολή που είχε σταλεί στις 27 Απριλίου ή παρόμοια ανακοινωθέν και υπομνήματα.
Πολλές από τις εκροπές στηρίζονταν επίσης στο λεγόμενο Κόκκινο Βιβλίο που και αυτό έχει τροποποιηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν, που έχει κάνει πολλά βήματα για να βάλει τους στρατιωτικούς στους στρατώνες και μόνο.

Οι Κούρδοι προκαλούν τον Ταγίπ Ερντογάν και διοργανώνουν μεγάλες διαδηλώσεις
Ενώ ο υπουργός Επικοινωνίας της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε το ρόλο που διαδραματίζουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας ζήτησε να πραγματοποιηθούν πορείες το σαββατοκύριακο σε τρεις μεγάλες πόλεις ξεκινώντας έτσι τις διαμαρτυρίες που έχουν στόχο να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους κούρδους αντάρτες.

Μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) άρχισαν τον περασμένο μήνα να αποσύρονται από το έδαφος της Τουρκίας και να καταφεύγουν σε βάσεις στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο κράτος και το φυλακισμένο ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.
Αυτό το μήνα δεν υπήρξαν ενδείξεις προόδου, καθώς η προσοχή της κοινής γνώμης είχε επικεντρωθεί επί εβδομάδες στις εκτεταμένες και συχνά βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τουρκία.

Ωστόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ανακοίνωσε πως η αποχώρηση συνεχίζεται επιτυχώς και η διαδικασία έχει μπει σε ένα δεύτερο στάδιο, στη διάρκεια του οποίου η Άγκυρα πρέπει να ενισχύσει τα δικαιώματα των Κούρδων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του τουρκικού πληθυσμού, που ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια κατοίκους.
“Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να προβεί στα απαραίτητα δημοκρατικά βήματα, να ακούσει τα αιτήματα του λαού και να εκπληρώσει αυτά που χρειάζονται στη δεύτερη φάση”, αναφέρει το BDP σε δήλωσή του, στην οποία προμηνύει ένα καλοκαίρι εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Προσθέτει πως θα αρχίσει με πορείες την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μερσίνη και τα Άδανα, οι οποίες είναι πιθανό να προσελκύσουν χιλιάδες διαδηλωτές. Το Ντιγιάρμπακιρ είναι η κύρια πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας είναι στην πλειοψηφία του κουρδικός. Η Μερσίνα και τα Άδανα, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έχουν μεγάλους πληθυσμούς κούρδων μεταναστών.

Το BDP ζητεί να τερματισθεί η κατασκευή στρατιωτικών φυλακίων στη νοτιοανατολική Τουρκία, την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα, να μειωθεί το όριο του 10% για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο και την απελευθέρωση του Οτσαλάν.
Το φιλοκουρδικό κόμμα παρουσίασε στην κυβέρνηση ένα πακέτο προτάσεων με 25 άρθρα, πάνω στο οποίο χρειάζεται επειγόντως δράση, όπως υπογραμμίζει το BDP.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε μια επιτροπή “σοφών” που συμβουλεύει σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία ότι αυτή η τελευταία δεν έχει ακόμη μπει στο δεύτερο στάδιο, καθώς μόνο 15% των μαχητών του PKK έχει φύγει μέχρι στιγμής από την Τουρκία.
Ο ηγέτης του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς απάντησε λέγοντας ότι τουλάχιστον 80% των μαχητών είτε έχουν ήδη εγκαταλείψει την Τουρκία είτε κατευθύνονται προς τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.

Απειλούν τα κοινωνικά δίκτυα
Ο Τούρκος υπουργός Επικοινωνίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε το ρόλο που διαδραματίζουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων και τους κάλεσε να συνεργαστούν με τις τουρκικές αρχές απειλώντας ότι διαφορετικά θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

“Ναι στις ελευθερίες μέχρι τέλους και στη χρήση του Ίντερνετ, όμως όχι, απολύτως όχι σ’ αυτό που χρησιμεύει ως μέσο για το χάος, τη βία και το έγκλημα”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συγκέντρωση στο Καρς (ανατολική Τουρκία).
“Αν υπάρχει ένα αδίκημα, αυτό μπορεί να διαπραχθεί εξίσου καλά στην πραγματική και στην εικονική ζωή”, υπογράμμισε ο υπουργός αναφερόμενος στις διαδηλώσεις εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που από τις 31 Μαΐου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 4 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 8.000.

Ιστότοποι όπως οι Twitter και Facebook χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην κινητοποίηση των διαδηλωτών. Ο Γιλντιρίμ αναγνώρισε σήμερα πως οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας “ελεύθερος τομέας” και πως δεν υπάρχει θέμα να απαγορευθεί. Όμως “είναι το φυσικότερο δικαίωμα της Τουρκίας” να απαιτεί οι ιστότοποι αυτοί να μην αποτελούν μέσα υποκίνησης της βίας, υπογράμμισε.
Ο υπουργός κάλεσε το Facebook και το Twitter να μην “παίζουν με την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία” της Τουρκίας η οποία, όπως απείλησε, μπορεί να τους δώσει “ένα χαστούκι”.

Πηγές VoaNews, OnAlert, Reuters, DPA, ANA-MPA

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!
Η αναδημοσίευση των άρθρων και των μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με εμφανή έγγραφη και ενεργή αναφορά στην πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]