Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Τουρκικό κράτος και η περίπτωση του Γιασίν Καντί

Του Ιωάννη Μιχαλέτου

Ο Γιασίν Καντί, είναι ένας Σαουδάραβας υπήκοος που τον Οκτώβριο του 2001 τότε 47 ετών, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ ως " Specially Designated Global Terrorist (SDGT)" και τα ευρεθέντα κεφάλαια του "πάγωσαν". Μια από τις μητρικές εταιρείες που κατείχε η “Qadi International”, είχε εμπλακεί σε πάμπολλες δοσοληψίες και την Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των άλλων.

Στις 11 Ιουλίου του 2006 ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογκάν δημοσίως εγγυήθηκε την εντιμότητα και αθωότητα του Σαουδάραβα Καντί ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων στο Τουρκικό τύπο ότι και ο ίδιος είχε χρηματοδοτηθεί από επιχειρήσεις του Καντί στον προεκλογικό του αγώνα, κατά την περίοδο που οι διεθνείς αρχές ασφαλείας είχαν υποδείξει το Καντί ως χρηματοδότη της Αλ Κάιντα. Παρόλα αυτά η δήλωση του Ερντογκάν στηρίχθηκε και στη ευνοϊκή για τον ίδιο απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Τουρκίας που αποφάσισε ότι ο Καντί δεν έχει ουδεμία σχέση με την Αλ Κάιντα.

Ο αριθμός των οργανώσεων με τον οποίο έχει κατηγορηθεί και εμπλακεί το όνομα του Καντί είναι εντυπωσιακός: Αλ Κάιντα, Χαμάς, Υπηρεσία πληροφοριών Τουρκίας, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας, Αλβανίας και Πακιστάν, με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του, ενώ οι επιχειρήσεις του και οι ΜΚΟ διασπείρονται στις ΗΠΑ, Πακιστάν, Τουρκία, Καζακστάν, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία. Κατά πολλούς θεωρείτε ως ένα από τα άτομα "Κλειδιά" για τη κατανόηση του παγκοσμίου εμπορίου ναρκωτικών και τη σύνδεση του με τη τρομοκρατία. Η έρευνα για τον ίδιο συνεχίζεται από τις διεθνείς αρχές, εάν και εμφανίζονται σημαντικές δυσκολίες για τη καταδίκη του λόγω των πολλαπλών και πολύ υψηλών επαφών του, όπως αποδείχθηκε στην πράξη με τη δημόσια στήριξη του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Επιπλέον ένας από τους επιφανής πολιτικούς συμβούλους του Ερντογκάν, ονόματι Κουνείντ Ζαπσού έχει περιγραφεί από την εφημερίδα Χουριέτ ως άτομο το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού που διαχειρίζεται το «Πράσινο χρήμα» από τους Ισλαμιστές. Υπάρχουν ήδη στη χώρα ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται πλησίον της κυβέρνησης όπως, το Anadolu Finance House που λειτουργούν ως τραπεζικοί οργανισμοί βασιζόμενοι στον Ισλαμικό νόμο και έχουν δημιουργηθεί με ισχυρή Σαουδαραβική υποστήριξη.

Ο Ζαπσού που διατηρούσε προσωπική επαφή με το Καντί μέσω Ισλαμικού φιλανθρωπικού ιδρύματος το οποίο βρίσκεται υπό έρευνα από τις Αμερικανικές υπηρεσίες, κατηγορούμενο ότι χρησιμοποιείτο για ξέπλυμα χρήματος από το Σαουδάραβα. Η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε εμπιστευτική Τουρκική αστυνομική έκθεση σύμφωνα με την οποία ο Ζαπσού και η μητέρα του έδωσαν 300.000 δολάρια στην οργάνωση που ονομάζεται Muwafaq, η οποία αποκαλείτε επισήμως πλέον ως «Οργάνωση βιτρίνα της Αλ Κάιντα».

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας διατηρούσε σχέση και με τις τράπεζες Dallah Al Baraka, Dar Al Mal Al Islam που ιδρύθηκαν και αυτές από Σαουδαραβικά κεφάλαια. Οι ίδιες κατηγορούνται σε πολυάριθμες πολιτικές αγωγές από τους συγγενείς των θυμάτων της 11/9 π[ου έχουν συνολικά εγείρει αξιώσεις για αποζημιώσεις 1 τρις. Δολαρίων από τη Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας κατηγορώντας την ότι συμμετείχε εμμέσως στις επιθέσεις.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Γκιούλ, μεταξύ 1983 και 1991 απασχολούνταν ως οικονομικός αναλυτής στη Islamic Development Bank που εδρεύει στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Κατά αυτό το τρόπο ήρθε σε επαφή με τα κύρια στελέχη των Ισλαμικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και απόκτησε εσωτερική και βαθιά γνώση των παγκοσμίων δικτύων που αυτά διαθέτουν. Βεβαίως η ύπαρξη ισχυρών ενδείξεων και σε πολλές περιπτώσεις αποδείξεων μεταξύ τρομοκρατίας και χρηματοδότησης της από αυτά τα ιδρύματα δεν πρέπει να διέφυγε της προσοχής του σημερινού Προέδρου.

Ο Καντί ήταν ένας από τους έξι διευθυντές της Ισλαμικής ΜΚΟ Muwafaq Humanitarian Organization, που επισήμως είναι στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ ως οργανισμός σύνδεσμος με την Αλ Κάιντα. Το όνομα του Καντί αναφέρεται σε απόρρητη αναφορά του 1998 του FBI, όπου κατονομάζεται ως χρηματοδότης της Χαμάς και στέλεχος οργανωμένου συστήματος ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Επίσης συνεργάτης του προαναφερόμενου, ο Chafiq Ayadi, (γνωστός και ως Ayadi Shafiq, ή Ben Muhammad, ή Ayadi Chafik, Ben Muhammad ή Aiadi, Ben Muhammad, ή Aiady, Ben Muhammad), γεννημένος στις 21/01/1963 στη Τύνιδα- από το 1996 υπήρξε μεγαλομέτοχος στη Depozitna Banka και ταυτόχρονα κατάφερε να του αποδοθεί η Βοσνιακή υπηκοότητα μαζί με εκατοντάδες άλλους "Μουτζαχεντίν" που πολέμησαν στο εμφύλιο πόλεμο της χώρας και που είχαν προέλθει από Αραβικές χώρες.

Επιπλέον ο Αγιάντι ήταν πρόεδρος της ΜΚΟ Muwafak Foundation στη Κροατία και ο ίδιος καταχωρήθηκε με Προεδρική απόφαση των ΗΠΑ, αριθμός 13224, ως " Specially Designated Global Terrorist"

Τον Απρίλιο του 1996, το ποσό των 500.000 Δολαρίων μεταφέρθηκε στο λογαριασμό του Αγιάντι στην τράπεζα του από τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Salem Bin Mahfouz, την ίδια περίοδο που άρχισε έρευνα για συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες από τις Κροατικές αρχές ασφαλείας. Ο ίδιος ταυτόχρονα μετακίνησε 2,5 εκ. Βοσνιακά Μάρκα στο λογαριασμό του Muwafaq Foundation και επίσης αγόρασε την εταιρεία Euroinvest D.O.O στο Σεράγεβο. Συνέταιρος του εκεί παρουσιάστηκε ο Yasin al-Kadi, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2000 εξαγόρασε τη συμμετοχή του συνεργάτη του στην εταιρεία και στην τράπεζα.

Η εταιρεία Euroinvest με έδρα στην οδό Ulica Armije, Τ.Κ 75264 Lukavac, μεταβίβαζε κατά την περίοδο 200-2001 μεγάλα χρηματικά ποσά στις ΜΚΟ που έχουν κατηγορηθεί ως μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα, Al Haramain, Al Masjed και Al Aqsa.

Παόλα τα ανωτέρω, του Τουρκίκό κράτος και το κυβερνών κόμμα του ΑΚΠ εξακολουθούν και διατηρούν στενότατους δεσμούς με τον Καντί. Εάν και επισήμως υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη Τουρκία λόγω διεθνών κυρώσεων, στην πραγματικότητα ο Καντί έχει συναντήσει τον διοικητή της Τουρκικής ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, τουλάχιστον 5 φορές το τελευταίο έτος τη Τουρκία.

Μια συνάντηση έλαβε χώρα στις 16 30 μ.μ στις 25.06/2012 στο «Παλατάκι» του Μαρμαρά. Εκεί δέχεται εξ’άλλου και ο Πρωθυπουργός Ερντογκάν εκλεκτούς επισκέπτες από το εξωτερικό. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής του Τούρκου Πρωθυπουργού ο Σεφέρ Τουράν.

Ο Καντί ταξίδεψε από τη Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα με ιδιωτικό αεροσκάφος που ανήκει στον Μεχμέτ Τσενγκίζ, γνωστό Τούρκο επιχιερηματία, ενώ το συνόδευαν οι προσωπικοί φρουροί του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Επιεπλέον ο Καντί και ο Φιντάν συναντήθηκαν άλλες δύο φορές στη Κωνσταντινούπολη, στις 14/04/2012 στο συνεδριακό χώρο Χαλίτς και στις 14/06/2012 στο περιφερειακό στρατηγείο της ΜΙΤ στην Πόλη. Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι εάν και επισήμως, σύμφωνα με το Τουρκικό νόμο υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα, ο ίδιος κυκλοφορούσε με την ανώτατη κρατική εξουσία ενώ όλες οι αποχρώσες ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Καντί εξυπηρετεί αφενός μεν Τουρκικούς σχεδιασμούς στη Συρία ως χρηματοδότης εξτρεμιστικών οργανώσεων και αφετέρου ως παλαιόθεν στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αποτελεί το σύνδεσμό με τα κράτη του Κόλπου και ιδιαίτερα το Κατάρ.

Άλλες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα στις 29/09/2012, στις 13/12/2012 και στις 15/02/2013, όλες παρουσία του διοικητή της ΜΙΤ και ανώτατων πολιτικών παραγόντων.

Ο Καντί είναι ιδρυτικό μέλος του ιδρύματος Μουβακάφ που προαναφέρθηκε, το οποίο λειτουργούσε υπό την αιγίδα του οργανισμού Μακντάμπ αλ Κινταμάτ , ο οποίος είχε ιδρυθεί από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το 1984 στο Αφγανιστάν με αρχικό κεφάλαιο 2 εκ. Δολλαρίων της εποχής που προήλθαν από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ με μεσολαβητή την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν. Μετά το 1989 η πλειονότητα των στελεχών αυτής της οργάνωσης επάνδρωσε το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα.

Το ίδρυμα Μουβακάφ χρηματοδότησε και συντόνισε την αποστολή ενός τάγματος Μουτζαχεντίν στη Βοσνία το 1993-1995, όπως και το λαθρεμπόριο όπλων από την Αλβανία στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας την ίδια περίοδο.
Ο Καντί ήταν ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Ντεποσίντνα του Σεράγεβο, από όπου ελάμβαν χώρα οι λαθρεμπορικές δοσοληψίες. Ο Μπίν Λάντεν είχε συμμετάσχει ως μέτοχος και σε πέντε από τις εταιρείες που διατηρούσε ο Καντί στην Αλβανία.

Παρόλο που ο Καντί έχει σοβαρότατες κατηγορίες εις βάρος του και υπάρχουν διεθνείς κυρώσεις που υπαγορεύουν το «πάγωμα» των κεφαλαίων του, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να διατηρεί τις κάτωθι εταιρείες
Saudi National Consulting Center (Σαουδική Αραβία)
Quordoba Real Estate Co., Inc (Σαουδική Αραβία)
Caravan Co. (Τουρκία)
Himont Chemical, (Πακιστάν)
Cariba Bank (Καζακστάν)
M.M. Badkook Co. (Σαουδική Αραβία)

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Καντί απέφευγε τις διεθνείς κυρώσεις, ήταν η βοήθεια που του προσέφερε ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Τουρκικής εταιρείας σούπερμαρκετ ΒΜΙ, Ζουχέρ Φαγέζ οποίος ίδρυσε την οφσορ Worldwide Ltd στην νήσο του Μαν στη Βρετανία για να υποβοηθά τη διεθνή διακίνηση κεφαλαίων του Καντί.

Η μέθοδος που ακολούθησε ο Καντί ήταν να κάνει μια εικονική μεταβίβαση των μετοχών που ο ίδιος διατηρούσε στη ΒΜΙ στο συνεργάτη του μέσω της οφσορ. Ο τελευταίος διατηρεί στη Σαουδική Αραβία την εταιρεία Zuhair Fayez Partnership που αναλαμβάνει έργα για το μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο της οικογένειας Μπιν Λάντεν.

Πηγή RIMSE
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]