Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιοι είναι οι 9 μεγαλύτεροι ιδιωτικοί στρατοί στον κόσμο!

Η ιδιωτικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλού έχει ξεκινήσει. Στην Ελλάδα έχει αρχίσει μια "υπουλη" συζήτηση που δυστυχώς ξεκινά ακόμη και μέσα από την ιστορική Σχολή Ευελπίδων.
Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ιδιωτικοί στρατοί στον κόσμο;

Αν και σήμερα οι περισσότερες χώρες αγωνίζονται για την ειρήνη υπάρχουν διαφορες επίσήμες εμπόλεμες ζώνες. Οπότε σε πολλές περιπτώσεις για να μην επηρεαστούν τα εθνικά στρατεύματα μιας χώρας και να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας στρατιωτών μια κυβέρνηση προσλαμβάνει μισθοφόρους.

Οι μισθοφόροι, ειναι στρατιώτες που αγωνίζονται για προσωπικό κέρδος ή για κάποια υλική αποζημείωση. Αν δούμε την ιστορία αυτος ο 'τύπος' στρατιωτικών δυνάμεων χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια - απο την Αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ωστόσο αν δούμε τι γίνεται σήμερα σχετικά με αυτο το θέμα παρατηρούμε οτι οι μισθοφόροι εχουν γίνει ενα είδος επιχείρησης

Αν και ο στρατός μπορει να ωφεληθεί απο τους μισθοφόρους υπάρχουν αρκετοι κινδυνοι στην πρόσληψη των ιδιωτικών στρατιωτών για παράδειγμα η ανεπαρκή εκπαιδευση, οι υψηλοί μισθοί και βεβαίως ο φόβος της εγκατάλειψης που ειναι πάντα μια πιθανότητα.

Με τον τομέα της Άμυνας να υποφέρει απο τις περικοπές οι υπηρεσίες των μισθοφόρων και των ιδιωτικών εταιρειών εχουν την ιδιαίτερη προσοχή των επενδυτών αλλα μόνο κάποιες απο αυτες εχουν καταφέρει πραγματικά να θεωρηθούν πρωτοποριακές στον τομέα τους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις εταιρίες που ελέγχουν τους 9 μεγαλύτερους ιδιωτικούς στρατούς στον κόσμο:

1. Η Academi εχει το μεγαλύτερο ιδιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Η εταιρία εχει εκπαιδεύσει πάνω απο 50, 000 ξένους στρατιώτες, αστυνομικούς και ειδικούς κατα της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα η εργαζόμενοι της εταιρίας συμμετείχαν σε πολλές αποστολές συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

2. Η Defion εχει την έδρα της στο Περού αλλα εχει και γραφεία σε πολλές άλλες χώρες μεταξύ των οποίων ειναι το Ντουμπάϊ και το Ιράκ. Η συγκεκριμένη εταιρία κρατάει στενές επαφή με μια άλλη εταιρεία μισθοφόρων την Triple Canopy και επίσης συμμετείχε στην εκπαίδευση και την πρόσληψη 'προσωπικού' στον πόλεμο του Ιράκ. Συνολικά, 3000 άτομα της Defion πολέμησαν στην π΄ρασινη ζώνη στην Βαγδάτη.

3. Η Aegis εχει συμμετάσχει σε αποστολές που έλαβαν χώρα σε περιπου 40 χώρες για περίπου 20 κρατη όπως και για των ΟΗΕ. Με γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν και στο Μπαχρέιν, η εταιρεία παρέχει επίσης υπηρεσίες ασφαλείας για την προστασία συμφερόντων των εταιρειών σε αναδυόμενες αγορές.

4. Η Triple Canopy όπως αναφέραμε παραπάνω συνεργάζεται με την Defion και έχει υπογράψει σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση για την αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης της αποστολής, λύσεις ασφάλειας, και προγράμματα κατάρτισης.

5. Η DynCorp ιδρύθηκε το 1946 με το όνομα Land-Air Inc και ήταν μια εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των αερομεταφορών. Οι μισθοφόροι της εταιρείας συμμετείχαν στην καταπολέμηση των ανταρτών στην Κολομβία και την καταπολέμηση των επιχειρήσεων ναρκωτικών στο Περού, όπως και σε κάποιες άλλες περιοχές συγκρούσεων. Σήμερα είναι μία από τις εταιρείες που έχει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.

6. Η Asia Security Group είναι μια σημαντική τοπική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, η οποία έχει υπογράψει συμβάσεις με το στρατό των ΗΠΑ για υπηρεσίες ασφαλείας και για την προστασία των νηοπομπών εφοδιασμού στην εμπόλεμη ζώνη των συγκρούσεων. Η Asia Security Group παρέχει επίσης μισθοφόρους στην DynCorp, η οποία επίσης, δραστηριοποιείται στη χώρα.

7. Μια αλλη εταιρία που εχει τα στρατευματα της στο Ιράκ ειναι η Erinys. παρέχει επίσης υπηρεσίες ασφαλείας, κατάρτισης όπως και consulting για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που δραστηριόποιούνται στην Ασία και την Αφρική. Η εταιρεία παρέχει επίσης υπηρεσίες ασφαλείας προς τις εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη ορυκτών στην Αφρική.

8. Με προσωπικό άνω των 1.200 ατόμων, η Unity Resources Group δραστηριοποιείται στην παροχή χερσαίων δυνάμεων αλλα και αεροπορικών υπηρεσιών και υπηρεσιών θαλάσσης, στην Αφρική, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη.

9. Η G4S έχει πάνω από 620.000 προσωπικό παγκοσμίως και συμμετέχει σε δραστηριότητες σε 125 χώρες, δίνοντας έμφαση στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Η G4S plc (LON: GFS), όπως ειναι στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ειναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο. Ασχολείται με: 
(α) παροχή δυνάμεων ασφαλείας για ιδιώτες αλλα και για κρατικές υπηρεσίες, 
(β) πληροφορίες (intelligence), 
(γ) με την εκκαθάριση ναρκοπεδίων και 
(δ) εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων και γενικότερα την κατάρτιση δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή OnAlert
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]