Ομιλία του (πρώην UCK) Αλί Αχμέτι στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins
Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος της «Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση»-DUI των Σκοπίων ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με συναντήσεις αξιωματούχων και συμβούλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου.
Σε προγραμματισμένη ομιλία του στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, παρουσίασε μια αισιόδοξη άποψη για τα Βαλκάνια, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και δεσμεύθηκε ότι θα ξεπερασθεί το θέμα της ονομασίας και να έρθει η πλήρης ένταξη της Νοτιοσλαβίας στις ευρωατλαντικές δομές.
«Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία απαιτούνται μόνο δύο νόμοι να ψηφισθούν για την εν γένει συμπεριφορά.
Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αναγνωρισθεί για να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μετά την απελευθέρωση της βίζας, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο νοτιοσλαβικό κράτος- των Σκοπίων- οι Αλβανοί απαιτούν την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, ώστε να καταστούν ισότιμοι με τους Νοτιοσλάβους.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών των Βαλκανίων, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τους αιματηρούς πολέμους των Βαλκανίων, όταν όλοι είχαμε γίνει θύματα των πολέμων αυτών».
Θέτοντας ως παράδειγμα τους αιματηρούς ευρωπαϊκούς πολέμους είπε:
«Αφού η Γαλλία και η Γερμανία κατάφεραν να καταργήσουν τα σύνορα μεταξύ τους, όπου χιλιάδες παιδιά είχαν σκοτωθεί στους πολέμους μεταξύ τους, γιατί να μην μπορούμε εμείς;»
Τα παραπάνω είπε ο Αχμέτι, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον των Αλβανών στην περιοχή των Βαλκανίων.
Πηγή: Εχέδωρος
Ερωτηματικά προκαλεί η πρόσκληση εγκληματιών πολέμου σε ανώτατα εκαπιδευτικά ιδρύματα σχετικά με το ρόλο τους και την αξιοπιστία τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή