Πολυνομοσχέδια κατεδάφισης
Tου Θεόδωρου Δίζελου
Την περασμένη Κυριακή η Βουλή ψήφισε με ψήφους 168 το δεύτερο πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί την αρχή πρόσθετων ωδίνων, για τους εργαζόμενους και γενικά για όσους διαθέτουν έστω και μια μικρή ακίνητη ιδιοκτησία.
Περιχαρής (φωτό) ο κ. Σαμαράς που εξασφάλισε τη δόση του δανείου, ανήγγειλε μετά το αποτέλεσμα αυτό ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη. Βέβαια, ενισχύθηκε στα μάτια των δανειστών μας και της «τρόικας». Δεν μπόρεσε όμως ο κ. πρωθυπουργός να κατανοήσει πόσο πολύ εξασθένησε η θέση της κυβέρνησης στα μάτια του ελληνικού λαού. Γιατί όλα αυτά που περιέχει το πολυνομοσχέδιο ικανοποιούν τις επιδιώξεις της «τρόικας», ενώ προδίδουν και σβήνουν τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Είναι το δεύτερο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζει η παρούσα Βουλή. Και ίσως να μην έχει μείνει και τίποτα πλέον όρθιο για κατεδάφιση!
Όπως λέει και ο τίτλος τους, αυτά τα δύο πολυνομοσχέδια, από άποψη νομικής δομής, αποτελούν «πλίνθους και κέραμους ατάκτως ερριμμένους». Ειδικά το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων και των κοπανατζήδων, συμπεριλαμβανομένων και των αργόμισθων. Και με υπογραφή, φυσικά, του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Μανιτάκη. Και του υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 103 παρ. 4 του Συντάγματος θεσπίζει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 18/4/2010 στην «Αυγή» ο κ. συνταγματολόγος γράφει επί λέξει: «Δεν τολμώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα επιχειρήσει το αντίθετο, το οποίο θεωρώ ούτως ή άλλως απάνθρωπο». Αυτό το απάνθρωπο διέπραξε ο κ. Μανιτάκης. Άνοιξε τον δρόμο με την υπογραφή του για την τελική άρση της μονιμότητας. Το επόμενο βήμα θα είναι η εφαρμογή του νόμου αυτού για όλους. Άραγε οι κ. Σαμαράς και Μανιτάκης, όταν υπέγραφαν το πολυνομοσχέδιο, θυμήθηκαν καθόλου από ποια αιτία ονομάστηκε η κεντρική πλατεία των Αθηνών πλατεία Κλαυθμώνος; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, είπε ότι οι διατάξεις του και οι ρυθμίσεις που προβλέπει γυρίζουν την Ελλάδα αρκετές δεκαετίες πίσω. Και ασφαλώς έτσι οι κομματικοί μηχανισμοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους παιδιά, με την προσδοκία ότι θα καταφέρουν με τον τρόπο αυτό να συγκεντρώσουν το 3% των ψήφων για να μπουν στην προσεχή Βουλή. Το επιχείρημα ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν ισχύει για την Ελλάδα του ρουσφετιού και της αρπαχτής. Στην Ευρώπη οι προσλήψεις γίνονται αξιοκρατικά, ενώ στη χώρα μας γίνονται με μοιρασιά των κενών θέσεων στους κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτή η κατάσταση θέλουν να διαιωνιστεί με τις ρυθμίσεις που κατάφεραν να θεσπίσουν. Γι' αυτό ο Σαμαράς πανηγύρισε ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Να δούμε τι θα πράξει αυτή η κυβέρνηση για τον διορισμό αυτών που πέτυχαν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και είναι ακόμη αδιόριστοι. Αυτούς σπρώχνει η κυβέρνηση στην αγκαλιά των κομματικών μηχανισμών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η συμπεριφορά αυτή γυρίζει την Ελλάδα πίσω ενάμιση αιώνα πριν.
Στο πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε και διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι από 1-7-2013 στο ΙΚΑ θα λειτουργεί Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στο οποίο θα κατατίθενται οι εισφορές οι εργοδοτικές και των εργαζομένων υπέρ όλων των ασφαλιστικών ταμείων (ΚΕΑΟ). Το Κέντρο αυτό θα είναι αρμόδιο όχι μόνο να εισπράττει τις εισφορές αλλά και να επιβάλλει ποινές σε όσους καθυστερούν την καταβολή τους. Θα εκδίδει αποφάσεις κατασχέσεων και υποθηκών ακινήτων και άλλων μέτρων για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών. Καθ' όσον αφορά λοιπόν τα ακίνητα, με τη ρύθμιση αυτή δημιουργείται πρόβλημα προστασίας της ιδιοκτησίας ακινήτων. Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι η επιδίωξη να μετατραπεί το ΙΚΑ σε Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων. Ήδη το ΙΚΑ έχει προβεί σε σχετική μελέτη για την ίδρυση του Οργανισμού αυτού, και ασφαλώς όχι με δική του μόνο πρωτοβουλία αλλά και με κυβερνητική συγκατάθεση. Το πρώτο βήμα έγινε με το πολυνομοσχέδιο και με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που θα τεθεί σε εφαρμογή, όπως είπαμε και προηγουμένως, από την 1-7-2013. Ο ενιαίος Εθνικός Οργανισμός Σύνταξης θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, εφόσον τελικά θεσμοθετηθεί. Και συγχρόνως θα εφαρμοστεί και η σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαίως που προβλέπει ο νόμος του μεγάλου «μεταρρυθμιστή» Ανδρέα Λοβέρδου, όταν υπηρετούσε στο υπουργείο Εργασίας. Στον Εθνικό Οργανισμό Σύνταξης θα υπαχθούν όσοι λαμβάνουν τώρα σύνταξη από το ΙΚΑ, από τον ΟΓΑ και από το Ταμείο Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ) και ασφαλώς από τον Οργανισμό αυτό θα συνταξιοδοτούνται στο μέλλον οι ασφαλισμένοι αυτών των Ταμείων. Αυτά κατά το πρώτο στάδιο της λειτουργίας του νέου συστήματος συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια θα υπαχθούν και οι ασφαλισμένοι στα υπόλοιπα αυτοτελή Ταμεία, όπως, για παράδειγμα, στο Ταμείο Νομικών, Υγειονομικών, Μηχανικών κ.λπ. Οι εμπνευστές του νέου συνταξιοδοτικού καθεστώτος ισχυρίζονται ότι αυτό θα οδηγήσει στην εξυγίανση του ασφαλιστικού μας συστήματος και θα εξασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων, καθώς θα πραγματοποιηθούν οικονομίες κλίμακος από τον περιορισμό των πολλαπλών διοικήσεων που υπάρχουν σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία και από τον περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολούν. Εμείς νομίζουμε ότι το μυστικό είναι πως το κράτος θα σταματήσει να επιδοτεί πλέον το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία και με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει περιορισμός των δημοσίων δαπανών. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί και από τα έσοδα από την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, γι' αυτό και το ΙΚΑ, σε συνεργασία και με τα άλλα Ταμεία που πρόκειται να απορροφήσει, προγραμματίζει τη σύντομη, ίσως εντός του έτους, διενέργεια γενικής απογραφής των εργαζομένων.
Η δημιουργία κολοσσιαίων οργανισμών είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης ορισμένων προβλημάτων. Δημιουργεί όμως και τεράστια προβλήματα ταλαιπωρίας των πολιτών και ανοίγει τον δρόμο για την κατάρρευση της δέσμης των υπηρεσιών που θα προσφέρει στους πολίτες.
Τρανή απόδειξη η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Η ίδρυση του Οργανισμού αυτού πανηγυρίστηκε και προβλήθηκε από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σαν μια μεταρρύθμιση που θα έφερνε αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους πολίτες και στις οικογένειές τους. Στον ΕΟΠΥΥ έχουν υπαχθεί, ως γνωστόν, όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Συγκεντρώθηκαν εκεί εκατομμύρια ασφαλισμένων που υφίστανται μια βάναυση ταλαιπωρία και σημαντική αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσής τους. Πληρώνεις τώρα και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στη συνολική αξία των φαρμάκων. Και παρά ταύτα, σήμερα ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται χρεωμένος με 1,5 δισ. ευρώ στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς. Έτσι, οι περισσότεροι γιατροί αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό αυτό, και όσοι μεν είχαν αποκτήσει κάποια φήμη και πελατεία παρέμειναν στη χώρα μας. Όμως οι περισσότεροι πήραν τον δρόμο της μετανάστευσης. Αυτά όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το περίφημο δημιούργημα του αείμνηστου Γ. Γεννηματά, το ΕΣΥ, σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα κρατικά νοσοκομεία δεν έχουν πιστώσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο έργο τους. Οι εφημερίες των γιατρών δεν εξοφλούνται στην ώρα τους και αυτό αναγκάζει τους γιατρούς να απέχουν των εφημεριών ή να απεργούν. Ορισμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια δεν λειτουργούν πλέον, προφανώς για λόγους οικονομίας. Εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, το ΕΣΥ γρήγορα θα αποτελεί παρελθόν για τον έλληνα ασφαλισμένο. Και αυτό φυσικά θα αποτελέσει θρίαμβο των επιδιώξεων των ιδιωτικών κλινικών και των μεγαλογιατρών.
Αναφέραμε την περίπτωση του ΕΟΠΥΥ γιατί οι Έλληνες πολιτικοί που χειρίζονται τις τύχες του άτυχου Έλληνα εργαζομένου είναι θρασύτατοι και δεν αποκτούν εμπειρία από τις αποτυχίες τους. Η εμπειρία που μας δίνει ο ΕΟΠΥΥ είναι ότι οι ογκώδεις Οργανισμοί, στους οποίους υπάγονται εκατομμύρια ασφαλισμένοι, οδηγούνται στην κατάρρευση υπό το βάρος της παροχής υπηρεσιών σ' έναν τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων. Θα πρέπει λοιπόν τώρα η κυβέρνηση να προσέξει πολύ κατά την ίδρυση του ενιαίου Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης μήπως και αυτός ακολουθήσει την τύχη του ΕΣΥ, γεγονός που θα είναι ολέθριο για τον έλληνα εργαζόμενο. Τα κράτη δεν είναι μόνο για να εισπράττουν φόρους και να επιβάλλουν «χαράτσια» σε βάρος των πολιτών τους, με την εφεύρεση διαφόρων δικαιολογιών. Και αυτήν την πολιτική, που επόμενο είναι να προκαλεί τη γενική αγανάκτηση, προσπαθεί το κράτος να την περιορίσει είτε με επικοινωνιακά τρικ είτε με υποσχέσεις για καλύτερες μέρες στο μέλλον.
Πάντως, πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΙΚΑ με τη σημερινή του δομή και τη σχεδόν παντελή έλλειψη ελεγκτικών υπηρεσιών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες απαιτήσεις ενός Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης. Ας προσέξει λοιπόν η κυβέρνηση και ας μετρήσει σωστά τις όποιες επιπτώσεις από τις επιλογές της. Επιτέλους, ας επικρατήσει κάποια σοβαρότητα.
Πηγή: Το Παρόν
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...