Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι νίκες του Άσαντ φέρνουν σε δύσκολη θέση το Ισραήλ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισραηλινής DEBKA Files, η νίκη του Συριακού στρατού στην πόλη Al-Qusayr, αλλάζει τα δεδομένα στον πόλεμο με τους αντικαθεστωτικούς. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναλύουν και αναφέρουν τους λόγους:
  1. Με τη νίκη του Άσαντ στην πόλη Αλ Κουσαΐρ «κόπηκε» ο βασικός άξονας επικοινωνίας και μεταφοράς αγαθών των αντικαθεστωτικών με τους βασικούς χρηματοδότες τους, την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  2. Οι θέσεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Χομς γίνονται ολοένα και περισσότερο ευάλωτες, καθώς ο Συριακός στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο των μεγάλων αυτοκινητόδρομων που ενώνουν τη Δαμασκό με τη Χομς και το Χαλέπι.
  3. Μετά την ήττα των αντικαθεστωτικών από τον Συριακό στρατό στην Αλ Κουσαΐρ, η μοναδική πηγή προμηθειών είναι η Τουρκία.
    Ωστόσο και η περίπτωση αποστολής προμηθειών από την Τουρκία προς τους αντάρτες δεν είναι τόσο απλή, μετά τη συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Αν και στην αρχή ο Ερντογάν προσπάθησε να πείσει τον Ομπάμα να δημιουργήσει ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο εσωτερικό της Συρίας, αργότερα αναγκάστηκε να συμφωνήσει για εξεύρεση λύσης μέσω των συνομιλιών σε Διεθνές Συνέδριο, κάτι που υποστηρίζει και η Μόσχα. Τυπικά λοιπόν και η μοναδική ελπίδα των ανταρτών, η βοήθεια από την Τουρκία, ουσιαστικά αποκλείστηκε. Το ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στο Διεθνή Συνέδριο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η Τουρκία μέχρι την ολοκλήρωση του Συνεδρίου δεν θα μπορεί να παράσχει στους αντικαθεστωτικούς την ίδια βοήθεια με πριν.
  4. Για το Ισραήλ η πτώση της Αλ Κουσαΐρ σημαίνει ότι μπορεί να «έκλεισαν» οι δρόμοι ανεφοδιασμού προς τους αντικαθεστωτικούς, αλλά «άνοιξαν» εκείνοι των Ιρανικών οπλικών συστημάτων προς την Συρία με τελικό προορισμό τη Χεζμπολάχ.
Στην περίπτωση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιμείνει στην απόφασή του να πλήξει συριακούς στόχους ώστε να μην φτάσουν συριακά οπλικά συστήματα στην Χεζμπολάχ, έχει τρεις βασικές επιλογές που καμία από αυτές δεν είναι εύκολη:
  1. Ευθεία στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στην πόλη Αλ Κουσαΐρ, πριν εδραιωθούν εκεί οι συριακές δυνάμεις με αυτές της Χεζμπολάχ. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανοιχτό πόλεμο Ισραήλ – Συρίας, με τα όποια επακόλουθα.
  2. Να συνεχίσει να βομβαρδίζει συριακά κομβόι και στόχους που από εκεί μεταφέρονται τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα προς τη Χεζμπολάχ. Σαν λύση δεν δείχνει και τόσο αποτελεσματική, αν κρίνουμε τα αποτελέσματα των τριών Ισραηλινών βομβαρδισμών που προηγήθηκαν.
  3. Επίθεση στα στρατόπεδα της Χεζμπολάχ που θα φτάσουν τα συριακά οπλικά συστήματα. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει έναν πόλεμο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]