Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Guardian: Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία ''χτίζει'' η Τουρκία στα Βαλκάνια


  • Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναλύει τους τρόπους διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια εν έτει 2013. Πώς εδραιώνεται στην Ευρώπη με δίοδο τις Βαλκανικές χώρες
Πέντε αιώνες πριν η Τουρκία κατέκτησε τα Βαλκάνια με όχι και τόσο ειρηνικές μεθόδους. Το 2013 η γείτονα χώρα επιδιώκει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκτρατορία με νέες πιο ήπιες και έμμεσες μορφές κυριαρχίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Michael Birnbaum της βρετανικής Guardian.

Οι Τούρκικες επενδύσεις έχουν επεκταθεί στο χώρο των Βαλκανίων, παρόλο που οι χριστιανοί της Κροατίας και της Σερβίας θυμούνται ακόμα τους σουλτάνους της Κωνσταντινούπολης ως κατακτητές και όχι ως απελευθερωτές.

Η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας έχει δώσει τη δυνατότητα επιρροής στην Ευρώπη σε μία εποχή που οι προοπτικές ένταξής της στην Ε.Ε. δεν είναι και τόσο θετικές.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, έχουν ανοίξει στο Σεράγεβο δύο τουρκικά πανεπιστήμια τα οποία έχουν αποτελέσει αφορμή για τη μαζική εισροή Τούρκων φοιτητών και τουρκικής κουλτούρας σε μία κατά βάση μουσουλμανική χώρα που δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη βαναυσότητα του πολέμου, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν.

Παράλληλα πολλές είναι και οι επενδύσεις που γίνονται στα Βαλκάνια σε χώρες οι οποίες δεν συγκαταλέγονται στους ''παραδοσιακούς'' συμμάχους της Άγκυρας, όπως η Σερβία.

"Οι Τούρκοι ηγέτες εργάζονται για την εγκαθίδρυση μίας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ηπιότερης μορφής" δηλώνει ο Amir Zukic, επικεφαλής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Η κυριαρχία του παρελθόντος έχει μετατραπεί σε κυριαρχία πολιτιστικής επιρροής, αδιαμφισβήτητη για πολλές χώρες των Βαλκανίων. Σε αυτό το κλίμα γίνεται αναφορά στην τουρκική σειρά "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής" που σημειώνει μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας.

Εγκαθιστώντας μία ιδιότυπη οικονομική "ηγεμονία" η Τουρκία αποκτά ερείσματα στην Ευρώπη και ανοίγει διόδους για τους Τούρκους μέσω της βαλκανικής χερσονήσου. Την πρόταση αυτή επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του πρώην πρεσβευτή της Βοσνίας στην Τουρκία: "Τα Βαλκάνια ήταν πάντα η ''πόρτα'' της Τουρκίας για την κατάκτηση της Ευρώπης".


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]