Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τότε που οι κυβερνήσεις έλεγαν και ΟΧΙ!


Του Μάρκου Μουζάκη

Τέτοιες μέρες, πέντε χρόνια πριν, απ’ τις 2 μέχρι τις 4 Απρίλη του 2008, είχε πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είπε ΟΧΙ στην είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ βάζοντας βέτο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων το μείζον για την Ελλάδα θέμα της ονομασίας του κράτους αυτού.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις τόσο απ’ τα Σκόπια, όσο και από τους περισσότερους εταίρους μας το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να αλλάξει αυτή η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσα-ίσα μάλιστα, η τότε κυβέρνησή μας έκανε σαφές ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της FYROM με την Ε.Ε.

Για όσους είχαν παρακολουθήσει τα γεγονότα τότε είναι γνωστό, ότι το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την ελληνική κυβέρνηση πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ήταν από πολύ βαρύ έως εχθρικό.

Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κάνει γνωστές τις θέσεις της πριν τη σύνοδο. Είχε κατηγορηματικά δηλώσει, ότι θα βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέχρι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί ήταν πολλές. Και μεγάλες.

Επιστρατεύτηκε ακόμα κι ο τότε αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ο οποίος όταν έφτασε στο Βουκουρέστι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά λύση και η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ!

Δια της διπλωματικής οδού η Αθήνα τόνισε, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό, αν δεν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα!

Την παραμονή της συνάντησης των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ είχαν μια δραματική συνάντηση η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντ. Μπακογιάννη (η οποία δεν ήταν… τόσο φανατική υπέρ της θέσης του Καραμανλή…) και η αμερικανίδα ομόλογός της Κοντολίζα Ράις.

Και σε εκείνη τη συνάντηση οι πιέσεις απ’ τη μεριά της Ουάσιγκτον ήσαν ασφυκτικές. Και οι προειδοποιήσεις…

Η Ντ. Μπακογιάννη μετέφερε το αρνητικό κλίμα στον Κ. Καραμανλή.

Ακολούθησε μια δραματική τηλεφωνική συνομιλία του Καραμανλή με τον πρώην ΥΠΕΞ, έμπειρο διπλωμάτη και άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του τότε πρωθυπουργού, τον Π. Μολυβιάτη, ο οποίος ήταν μαζί με τον πρώτο τη τάξει υπουργό Πρ. Παυλόπουλο.

Και αποφασίστηκε η απόλυτη εμμονή στο βέτο.

Κάτι που έγινε την επομένη, στις 4 Απρίλη…

Ακόμα και σήμερα είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι πιστεύουν, ότι ο Κ. Καραμανλής πλήρωσε ακριβά και ποικιλοτρόπως εκείνο το ΟΧΙ που τόλμησε στο Βουκουρέστι, όπως βέβαια και άλλα σημεία των πολιτικών του.

Και έχει αυτή η υπενθύμιση τη σημασία της τούτες τις μέρες που συζητείται η ενοποίηση των δικογραφιών για τις υποκλοπές και για τις καταγγελίες για την απόπειρα εναντίον του τότε πρωθυπουργού…

Ε, έχουν υπάρξει και κυβερνήσεις που λέγανε και κάποια ΟΧΙ, στο παρελθόν…


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Για το συγκεκριμένο ΟΧΙ, θα μου επιτρέψετε να διατηρώ επιφυλάξεις ότι ήταν ελληνικό και θαρραλέο. Ο λόγος είναι ότι και στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, απόντος του "ήρωά" σας κ. αρθρογράφε, πάλι αρνήθηκαν οι ΗΠΑ την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Γιατί άραγε; Μήπως φοβήθηκαν ότι θα εγερθεί ο κουρασμένος της Ραφήνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]