Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θηλιά στον λαιμό της Κύπρου

Γράφει η Μαρία Παναγιώτου

Πρόσθετα μέτρα ύψους 351.000.000 ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ της χώρας περιέχει το μνημόνιο 2 της Κύπρου, του οποίου το πλήρες κείμενο αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Σε απλή μετάφραση, το κυπριακό μνημόνιο περιέχει τη γνωστή συνταγή: μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση της φορολογίας και, φυσικά, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, δέσμευση των εσόδων που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται ένα νέο μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το μνημόνιο θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013, ενώ μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο, στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα μελλοντικά δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ενδεχόμενα έκτακτα έσοδα της κυπριακής κυβέρνησης που θα υπερβαίνουν τον στόχο του μνημονίου θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στη μείωση του κρατικού χρέους της Μεγαλονήσου.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει το κυπριακό μνημόνιο είναι: μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0-1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ (πρόκειται για μέτρο του 2012). Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70.000.000 ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα). Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.

Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 3% και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016. Αυτό θα γίνει μέσω του «παγώματος» νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας, αλλά και της εφαρμογής ενός τετραετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.

Προβλέπει ακόμη: αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά έξι μήνες κάθε χρόνο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το κανονικό όριο. Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2016. Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη. Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%. Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%. Και αύξηση των τιμολογίων των δημόσιων υπηρεσιών, τουλάχιστον κατά 17%.

Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα, η Κύπρος θα πάρει την πρώτη δανειακή δόση στα μέσα Μαΐου, ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Σαββατοκύριακο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]