Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μεγάλη ληστεία της Τράπεζας Κύπρου

Τα πρόσφατα εντυπωσιακά περιστατικά στην Κύπρο έχουν τονίσει τη θεμελιώδη αδυναμία στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και την ακραία αστάθεια των τραπεζικών αποθεματικών.

Οι Κυπριακές τράπεζες είχαν επενδύσει τεράστια ποσά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέουςτο περασμένο καλοκαίρι οδήγησε σε απώλειες που ισοδυναμούν με περισσότερο από το 25 % του ΑΕΠ της Κύπρου ».

Οι τράπεζες στη συνέχεια, μετέφεραν τις κακές επενδύσεις τους στην κυβέρνηση, απαιτώντας μια διάσωση από ένα ήδη πολιορκούμενο κυπριακό θησαυροφυλάκιο. Η κυβέρνηση της Κύπρου στη συνέχεια στράφηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για ένα σχέδιο διάσωσης.

Οι όροι που επέμεινε η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πριν από τη χρηματοδότηση της διάσωσης δεν ήταν τίποτα άλλο από ληστεία.

Ενώ οι καταθέτες τραπεζών παραδοσιακά προστατεύονται σε περίπτωση πτώχευσης ή εκκαθάρισης, η τρόικα επέμεινε όλοι οι καταθέτες να καταβάλλουν φόρο που κυμαίνεται μεταξύ 6,75 και 10 % του συνόλου των καταθέσεων τους για να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της διάσωσης. Ενώ κάποιος μπορεί να συμπάσχει με τους φορολογούμενους της ΕΕ, δεν θέλει να χρηματοδοτήσει μια ακόμη διάσωση μιας κακής διαχείρισης τραπεζικού σύστηματος, αναγκάζοντας τον Κυπριακό λαό να πληρώσει για τους ανόητους κινδύνους που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες ..κάτι που είναι επίσης ποινικό.

Στην επιθυμία τους να τιμωρήσουν έναν “φορολογικό παράδεισο” δήθεν για να Ρώσους ολιγάρχες, οι ελίτ της ΕΕ διασφάλισαν ότι οι απλοί πολίτες θα υποφέρουν, όπως ακριβώς και οι ξένοι καταθέτες. Φανταστείτε την αντίδραση εάν το Σεπτέμβριο του 2008, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε χρηματοδοτήσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια με πακέτο διάσωσης τράπεζας, με την άμεση λεηλασία των τραπεζικών λογαριασμών Αμερικανών φορολογούμενων.

Ενώ το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε την πρώτη πρόταση, δεν είχαν κανένα λόγο στην τελική πρόταση που διατυπώθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ: σε καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ είναι πιθανό να δούμε τις απώλειες τουλάχιστον 40 τοις εκατό και, ενδεχομένως, όσο το 80 τοις εκατό. “Προσωρινός” έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, που υποτίθεται ότι θα διαρκέσει για ημέρες, θα διαρκέσει τώρα τουλάχιστον ένα μήνα και ενδέχεται να παραμείνει σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν ΑΤΜ ή να μεταφέρουν χρήματα ηλεκτρονικά. Παρά το γεγονός ότι το ΑΤΜ περιορίζει σημαντικά το μέγεθος των αναλήψεων…Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και από το κλείσιμο δύο τραπεζών, εκθέσεις έδειξαν ότι οι κάτοχοι λογαριασμών που είχαν πρόσβαση στα κυπριακά υποκαταστήματα τραπεζών στο Λονδίνο και την Αθήνα, ήταν σε θέση να αποσύρουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους, που οδηγεί σε εικασίες ότι δεν θα είναι διαθέσιμα όλα τα χρήματα όταν οι τράπεζες τελικά άνοιξουν και πάλι. Με άλλα λόγια, η υποτιθέμενη ρωσική οικονομική ολιγαρχία μπορεί να έχει ήδη φύγει. Να θυμάστε ότι κάτω από ένα κλασματικό αποθεματικό τραπεζικό σύστημα μόνο ένα μικρό ποσοστό των καταθέσεων παραμένει σε ετοιμότητα για τη διασπορά των καταθετών. Το υπόλοιπο των χρημάτων είναι εξωτερικός δανεισμένος. Δεν είναι μόνο ότι πολλά από τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες πηγαίναν άσχημα, αλλά η υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών των χωρών στο ευρωσύστημα είναι μόνο το 1 %!

Αν μόνο ένα ευρώ από κάθε εκατό αποσύρεται από τις τράπεζες, τα τραπεζικά αποθέματα θα εξαντληθούν τελείως και το όλο σύστημα θα καταρρεύσει.

Οι ελίτ της ΕΕ και το ΔΝΤ απέτυχαν να μάθουν το μάθημά τους από τη λαϊκή αντίδραση σε αυτές τις φορολογικές προτάσεις, και έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη χρήση της Κύπρου ως ένα πρότυπο για τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών. Αυτό δημιουργεί την προοπτική της επιδρομής σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, και τις επενδύσεις, τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να πάρει στα χέρια του.

Με άλλα λόγια, τα χρήματα δεν είναι ασφαλή σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ευρώπη. Τα bank runs είναι τώρα μια βεβαιότητα σε μελλοντικές κρίσεις, καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν κατέχουν πραγματικά τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Δυστυχώς, όλα αυτά είναι το προβλέψιμο αποτέλεσμα ενός τρελού συστήματος χάρτινου χρήματος του αέρα…σε συνδυασμό με κλασματικά αποθεματικών των τραπεζών.

Όταν οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες συνωμοτούν για να μονοπωλήσουν το νομισματικό σύστημα, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργούν χρήμα από το πουθενά, το αποτέλεσμα είναι ένας επιχειρηματικός κύκλος που καταστρέφει την οικονομία.

Η κατάσταση στην Κύπρο θα πρέπει να είναι τόσο ένα μάθημα όσο και μια προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρέπει να σταματήσει η Federal Reserve, να στηρίζει το ευρώ και να επιστρέψει σε ένα άλλο νομισματικό σύστημα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]