Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόκκινες γραμμές και πράσινα άλογα

Μετά την «εκκωφαντική» σιωπή που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή δηλαδή που ξέσπασε το θέμα της Κύπρου και μετά, τώρα φτάνει η ώρα της κρίσης. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, μέσα από διαρροές, χλιαρές ανακοινώσεις και αντιφατικές δηλώσεις, προσπαθούν να αξιολογήσουν το ευρωπαϊκό πεδίο μέσα στο οποίο κινούνται.

Ερωτήματα, όπως το τι έμεινε μετά το κυπριακό «Όχι» στην πρόταση του Eurogroup, τι επιπτώσεις θα έχει η νέα συμφωνία για την Ελλάδα αλλά και το εάν είμαστε η επόμενη «ειδική περίπτωση» στην οποία θα κουρευτούν οι καταθέσεις των πολιτών, πρέπει να απαντηθούν.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, έντρομη και απελπιστικά ανήμπορη, κατέγραφε όλο αυτό το διάστημα τις διαθέσεις και την άκαμπτη στάση των δανειστών έναντι των οικονομικά ευάλωτων χωρών. Δόγμα της, το «μην εκνευρίζετε τους δανειστές μας» και επιχειρηματολογία της το «κοιτάξτε τι θα παθαίναμε εάν είχαμε πει και εμείς “όχι”». Υποτελείς, προσπαθούν να κάνουν την αδυναμία τους ιδεολογία.

Ο φόβος έχει εγκατασταθεί στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν σκλήρυνση της στάσης των δανειστών στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Αθήνας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και των 6 δισ. ευρώ. Όπως άλλωστε είναι γνωστό, προϋπόθεση για την καταβολή των 6 δισ. είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές πάνω στις οποίες έχουν καταγραφεί πολλά προβλήματα.

«Δεν γίνεται αλλιώς»
Όπως ισχυρίζονται οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι την επόμενη φορά που θα βρεθεί η τρόικα στην Αθήνα τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την Ελλάδα και γι’ αυτό κανείς – ούτε οι κυβερνητικοί εταίροι – δεν θα μπορεί να θέσει «κόκκινες γραμμές».

Με λίγα λόγια, η επικοινωνιακή ομάδα του πρωθυπουργού προετοιμάζει την κοινή γνώμη για νέα μέτρα, απολύσεις και μειώσεις μισθών με το επιχείρημα ότι «η αντίθετη τακτική από τη συνεργασία με την τρόικα και την υποταγή στα μνημόνια απέτυχε».

Ακόμη και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας διαφοροποιήθηκε από τον κυβερνητικό εφησυχασμό, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία για την Κύπρο «μη ανεκτή και επιλεκτική», οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έκαναν ότι δεν άκουσαν καλά και μεθοδικά υποβάθμισαν αυτήν τη διαφοροποίηση. Τρέμουν άλλωστε μήπως η τοποθέτηση του Προέδρου δώσει το έναυσμα σε στελέχη της τρικομματικής κυβέρνησης που διαφωνούν με τη στάση της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε δηλώσεις διαφοροποίησης.

Εξ άλλου όλο το τελευταίο διάστημα έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου μηνύματα από στελέχη της Ν.Δ. που έλεγαν ότι, παρά τις προφανείς παλινωδίες της κυπριακής κυβέρνησης – που είχαν αποτέλεσμα την κακή έκβαση αυτής της ιστορίας –, οι πολίτες είναι εξαγριωμένοι με την αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά των Γερμανών.

Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Άνγκελα Μέρκελ λειτούργησε πολύ αρνητικά στο θυμικό των Ελλήνων, οι οποίοι, κουρασμένοι από τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς των Ευρωπαίων, είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης. Η λογική ακόμα του «θα τους λιώσουμε προκειμένου να μην έχουμε και με άλλα κράτη τα ίδια προβλήματα» έχει δημιουργήσει ένα έντονα αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ελλάδα.

Μοιραίος άνθρωπος και πάλι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, γύρω από τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου έχει χτίσει ένα τείχος προστασίας. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προστατεύει τον Στουρνάρα από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και την ενδοκυβερνητική γκρίνια με το σκεπτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει να σηκώσει το μεγάλο βάρος των «αλλαγών».

Συμφέροντα
Μείζον θέμα για την κυβέρνηση είναι πάντως ο συντονισμός της. Όπως λένε υπουργοί, τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα χρειαστεί να συγκρουστεί με διάφορα... «συμφέροντα» και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο για τη διαχείριση των κοινωνικών εντάσεων και μια στρατηγική αναζήτησης συμμαχιών.

Η πίεση της τρόικας προκαλεί ήδη εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ των υπουργών. Πολλοί λοιπόν ισχυρίζονται ότι, εάν ο πρωθυπουργός δεν δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει τις δεσμεύσεις των μνημονίων, πέρα από τα όποια προβλήματα προκύψουν με την τρόικα, θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να διατηρήσει τη συνοχή των μελών της κυβέρνησης.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Ν.Δ. που ισχυρίζονται ότι εξ αιτίας των πιέσεων που ασκούνται στους υπουργούς – για την εφαρμογή του μνημονίου – προκαλούνται συχνά σοβαρά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Την ίδια στιγμή, αναστάτωση επικρατεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Ν.Δ., αφού κάποιοι από τους βουλευτές θεωρούν πλέον αδιέξοδη την πολιτική των μνημονίων, ενώ δεν βρίσκουν καθόλου πειστικά τα επιχειρήματα του Στουρνάρα.

Όπως προβλέπουν οι κυβερνητικές «Κασσάνδρες», η ενδοκυβερνητική έκρηξη είναι απλώς θέμα χρόνου...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]