Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πολιτική αλητεία γιγαντώνεται απέναντι στους φτωχούς

Με υπερφορολόγηση απειλούνται 2,5 εκατ. φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ

Αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση βρίσκονται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, λόγω των «παγίδων» που κρύβουν οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πρόκειται για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους οι οποίοι φέτος καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις ακόμα κι αν… τα εισοδήματα του 2012 ήταν πενιχρά ή μηδενικά. Επίσης, αυτοί οι φορολογούμενοι θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης για τα σπίτια που μένουν, είτε είναι ιδιόκτητα είτε ενοικιαζόμενα.

Για παράδειγμα: Χαμηλοσυνταξιούχος, χήρος, με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το 2012 μένει σε δική του μονοκατοικία 80 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανά τμ. Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημα των 4.800 ευρώ είναι αφορολόγητο γιατί είναι χαμηλότερο των 5.000. Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, το υπουργείο οικονομικών θα λάβει υπόψη του το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ καθώς επίσης και το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας που ανέρχεται σε 3.200 ευρώ.

Με βάση τα ποσά αυτά θα προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα του χαμηλο-συνταξιούχου στο ποσό των 6.200 ευρώ που είναι υψηλότερο του πραγματικού εισοδήματος των 4.800 ευρώ αλλά και του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ. Έτσι  στον συγκεκριμένο συνταξιούχο θα καταλογιστεί φόρος εισοδήματος ίσος με το 10% του ποσού των 1.200 ευρώ κατά το οποίο το τεκμαρτό εισόδημα των 6.200 υπερβαίνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ  Το αποτέλεσμα είναι ο συνταξιούχος αυτό να κληθεί να πληρώσει φόρο 120 ευρώ για τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ!

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για όσους φορολογούμενους με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα. Στις περιπτώσεις αυτές τα τεκμαρτά εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν θα «φουσκώσουν» ακόμα περισσότερο: Στα ποσά των ελάχιστων τεκμηρίων και των τεκμηρίων για τις κατοικίες, θα προστεθούν και τα ποσά από τα τεκμήρια των αυτοκινήτων.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]