Tι επιδιώκει στην πραγματικότητα η Τρόικα;
Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να «σωθούν» οι τράπεζες, η κρίση που συγκλονίζει τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λέει να πάρει τέλος, ούτε διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Πρόκειται για κρίση ή μήπως θα έπρεπε να την ονομάσουμε απάτη με ύποπτα κίνητρα και μυστικούς απώτατους στόχους;
Του Xavier Caño Tamayo
Voltaire Network
6 Aπριλίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Η Ευρώπη πορεύεται από το κακό στο χειρότερο. Ακόμη και η Γερμανία έχει αρχίσει να νιώθει τους κραδασμούς, με την επιβράδυνση των εξαγωγών της.
Στην Ισπανία, η αύξηση του ΦΠΑ ήταν θανατηφόρα για τα ποσοστά της εγχώριας κατανάλωσης. Εξίσου απειλητικό είναι το φαινόμενο των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι απολύσεις, το πάγωμα των συντάξεων και οι περικοπές στις παροχές για τους ανέργους. Οι περικοπές στην Ισπανία αγγίζουν αυτή τη στιγμή το 26%. Εν τω μεταξύ, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χάνει όλο και περισσότερα μέλη και εισφορές κάθε μήνα.
Στην Πορτογαλία, η τάση τoυ να υποχρεώνονται οι πολίτες να πληρώσουν για μια σειρά από υπηρεσίες δημόσιας υγείας έχει καθιερωθεί, γεγονός που έχει κάνει ευάλωτο τον πληθυσμό, ενώ άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν μειώσεις στο κόστος εργασίας, αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και περαιτέρω αύξηση των φόρων μετατρέπουν τον μέσο πολίτη (αλλά όχι τον πλούσιο) σε νεόπτωχο. Όλα αυτά τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης πολλών δημόσιων επιχειρήσεων, συνιστούν καθαρή λεηλασία.
Και τι να πει κανείς για την Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι ακόμα πιο επώδυνα;
Μια πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει ότι οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν. Και δεν είναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι αρχίζουμε να ακούμε κάποιες επικριτικές φωνές ενάντια στην πολιτική λιτότητας ακόμα και από στόματα συντηρητικών.
Μέχρι και ο Olivier Blanchard, οικονομολόγος και διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, έχει αναγνωρίσει ότι αποτελούν μεγάλο σφάλμα οι συστάσεις για περικοπές στους προϋπολογισμούς από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού είναι πολύ πιθανόν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης.
Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ επιμένουν στη διατήρηση αυτής της πολιτικής, αντί να την τροποποιήσουν. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις επιμένουν ότι τα μοιραία αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η πολιτική λιτότητας είναι «κακή». Παρά την πανωλεθρία που σημειώθηκε στην Πορτογαλία, για την οποία ακόμη πληρώνει ο πορτογαλικός λαός, το ΔΝΤ συμβουλεύει τον πρωθυπουργό Passos Coelho, ο οποίος απορρίπτει τις συστάσεις των περισσότερων υπάλληλων της Τρόικας, να αυξήσει τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων (με τον ίδιο μισθό), να μειώσει περαιτέρω τα επιδόματα ανεργίας και να εφαρμόσει και νέες περικοπές στις συντάξεις, «προκειμένου να γίνει η χώρα ανταγωνιστική».
Ίσως για το ΔΝΤ είναι αδιάφορο το γεγονός ότι η ανεργία έχει φτάσει πλέον το 17% και το ΑΕΠ έχει αγγίξει το επίπεδο του 1,5% το 2013.
Τι σημαίνει να είναι «ανταγωνιστική» μια χώρα εάν η πλειοψηφία των πολιτών της βυθίζεται στη φτώχεια;
Είναι, άραγε, τόσο ηλίθια η Τρόικα;
Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.
Το 1953, τέσσερα μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας βυθιζόταν κάτω από το βάρος των χρεών της και απειλούσε να συμπαρασύρει στην κατάρρευση και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τότε, οι 21 χώρες - πιστωτές της ΟΔΓ συναντήθηκαν στο Λονδίνο και αποφάσισαν να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στις δυνατότητες της χώρας-οφειλέτη να αποπληρώσει το χρέος της. Ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης, το συσσωρευμένο χρέος μειώθηκε κατά 60% και δόθηκε στη Γερμανία ένα μορατόριουμ πέντε ετών συν μια παράταση 30ετίας για την αποπληρωμή. Οι πιστωτές συμπεριέλαβαν επίσης μια ρήτρα στη συμφωνία ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία η χώρα-οφειλέτης - ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας – θα διέθετε για την αποπληρωμή του χρέους της μόνο το 1/20 των εσόδων της από τις εξαγωγές.
Και ρωτάμε: Γιατί δεν κάνει κάτι ανάλογο σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις υπερχρεωμένες χώρες της;
Ίσως γιατί ο πραγματικός στόχος και η προτεραιότητα της τρόικας δεν είναι να εισπράξει το χρέος.
Ίσως επειδή αυτό που επιδιώκεται στην πραγματικότητα είναι η πλήρης διάλυση του κοινωνικού κράτους και η κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών στην Ευρώπη: των δικαιωμάτων που παρέχει στους πολίτες το λεγόμενο κράτος πρόνοιας. Διότι θα μπορούσε κάλλιστα να ζητηθεί από τους πολίτες να στερηθούν ένα μέρος της ευημερίας/του πλούτου τους, αλλά όχι απαραίτητα να απολέσουν πλήρως τα δικαιώματά τους.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως να επιλέγει αυτή την απάνθρωπη πολιτική επειδή η «κρίση» αυτή επιτρέπει σε μια αισχρή μειοψηφία πλουτοκρατών να αυξήσει τα κέρδη της, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.
Η μόνη λογική προσέγγιση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αφού δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή του στον αιώνα τον άπαντα. Όπως εξηγεί ο John Ralston, το σύνολο του χρέους θα πρέπει να διαγραφεί, αφού το χρέος αυτό κυριολεκτικά βυθίζει την Ευρώπη. Επίσης, προτείνει χαρακτηριστικά να εσωκλειστεί το χρέος σε ένα φάκελο με την ένδειξη «άκρως σημαντικό» απ’ έξω, να κλειδωθεί σ’ ένα συρτάρι και να πεταχτεί το κλειδί.
Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μήπως θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε γιατί;
Εάν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν διαγραφεί, παράλληλα με μια σταδιακή μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων και την πάταξη του άθλιου καρκινώματος των φορολογικών «παραδείσων» και του παρατραπεζικού συστήματος, δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε έλεος ούτε σωτηρία για την Ευρώπη. Εάν ποτέ υπάρξει.
Xavier Caño Tamayo
Πόλη του Μεξικού
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Στόχος είναι η δημιουργία παγκόσμιας κυβέρνησης για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που δημιουργήθηκαν τεχνητώς ακριβώς για να μας οδηγήσουν εκεί, και για την καταπολέμηση την διεθνούς τρομοκρατίας με διεθνη στρατό-αστυνομία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε πράγματα και θαύματα..
George Andreas Papandreou: "We need global governance, global financial governance and we need it fast"
Simon peres:«Ο Παγκοσμιοποιημένος κόσμος μας δεν έχει Παγκόσμια Κυβέρνηση. Έχει γίνει σχεδόν ακυβέρνητος. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μια εναλλακτική λύση. Πιστεύω ότι οι μελλοντικοί τρόποι διακυβέρνησης θα πρέπει να βασίζονται σε τρεις πυλώνες: Οι εθνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του εθνικού κράτους.
Παγκόσμιες εταιρείες θα επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Και το άτομο θα απολαμβάνει την ικανότητα να αυτό-κυβερνάται, γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος του. Η επιστήμη σήμερα είναι πιο αποκαλυπτική από την πολιτική. Είναι καθολική και χωρίς σύνορα. Οι Στρατοί δεν μπορούν να κατακτήσουν τη σοφία. Η αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει την επιστήμη.
και αλλού είπε «Οι κυβερνήσεις σήμερα λόγω της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας έχουν περιορισμένο πεδίο δράσης. Οι προκλήσεις είναι
παγκόσμιες, καμία εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της και με κανένα τρόπο την επικίνδυνη εξάπλωση της τρομοκρατίας. Παράλληλα με τις εθνικές κυβερνήσεις, αναπτύσσεται σταδιακά μια άλλη κυβέρνηση παγκοσμιοποιημένων εταιρειών.
Δείτε και αυτό http://www.youtube.com/watch?v=-Wxr7XdUxSs
Εάν οι λαοί δεχθούν πως μπορεί να μή τους ανήκει η γή που πατούν, αλλά αυτή να περιέρχεται σε άλλους διαχειριστές που θα την κόβουν και ράβουν όπως θέλουν, μετακινώντας και πληθυσμούς όπως επιθυμούν σε "δικές" τους πλέον ιδιοκτησίες... τότε τα πάντα είναι πιθανά για να τα δούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν η δημόσια ιδιοκτησία, με ότι πολύτιμο αυτή περιλαμβάνει, θεωρηθεί αντικείμενο προσφοράς και ζήτησης για πώληση και εξισορρόπηση των μόνιμα αρνητικών ισοζυγίων... τότε είναι βέβαιο πως σε λίγο δεν θα υπάρχει ο κοινός χώρος που αποτελεί τώρα την μεγάλη "επώνυμη" εταιρία στην οποία όλοι συμμετέχουν, έτσι θα περιοριστούν πίσω από την εξώπορτά τους και άν, δεδομένου πως οποιαδήποτε χρήση "ιδιωτικού" χώρου πληρώνεται.
Πραγματικός υλικός πλούτος είναι ότι έχει τρείς διαστάσεις, γιατί και ο άνθρωπος είναι τρισδιάστατος... τα χαρτιά που σκαμπανευάζουν είναι "έργου σκιά".
Στην Αμερική έχουν ανοίξει ειδικές φυλακές για οφειλέτες ανεξάρτητα από το αν το χρέος είναι μικρό ή μεγάλο. Η είδηση κυκλοφορεί από την Παρασκευή σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ -συμβατικά και μη. Ενημερωθείτε και ενημερώστε τους γύρω σας. Τα σχέδια προχωρούν γρήγορα και δεν περιορίζονται σε μια χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί οδεύουμε. Στο απόλυτο έλεγχο του ανθρώπου από μία παγκόσμια κυβέρνηση. Δεν θα μας ανήκει τίποτα και φυσικά ούτε λόγος για ακίνητη ιδιοκτησία, ατομικές ελευθερίες, σπορά φυτικών προϊόντων, συλλογή νερού, οικόσιτα ζώα κλπ. Μεθοδεύουν ένα ιδιότυπο κομμουνισμό μόνος που αυτός θα είναι πολύ πιο βίαιος εξαιτίας της προόδου της τεχνολογίας που επιτρέπει πιο ολοκληρωτικό έλεγχο. Και φυσικά πολλά σημερινά πολιτικά ανδρείκελα είναι θιασώτες τέτοιων τακτικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆνθρωποι ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Μας χρειάζονται μόνο για σκλάβους και προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά θα είναι για το καλό μας.
Nigel Farage: "This EU is the New Communism. It is Power without Limits."
Διαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=3RjUJy7kDOM
Και πες οτι ξυπνησαμε, τι μπορουμε να κανουμε; μεχρι και μηχανηματα να σου κανουν τσουναμι και σεισμους εχουν.Ειμαστε στη διαθεση τους. Εκει που πρεπει να στρεφουμε τον κοσμο ειναι εκει που μονο φοβουνται και φροντισαν εδω και χρονια να μας απομακρυνουν πριν υλοποιησουν τα ανομα σχεδια τους.Στο Θεο.Απεδειχθη οτι ολες οι συνομωσιες του πλανητη ενα φοβο εχουν, το Χριστο.[Οικουμενισμος, Σιωνισμος, μασονια κα]. Αλλα πως Τον προσεγγιζεις οταν οι περισσοτεροι εχουν ξεχασει και την υπαρξη Του;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπαρχουν δυο βασικοι δρομοι: η μετανοια και η προσευχη και ειναι καλυτερα να τους χρησιμοποιησουμε πριν εξαναγκαστουμε απο τα γεγονοτα, γιατι μετα δεν θα εχει αξια.....
Σιγα σιγα αυτα που συμβαινουν δειχνουν οτι βαδιζουμε στη καθαρση της τραγωδιας που θα ειναι επωδυνη. Επαληθευονται ολοι οι Αγιοι που προφητευσαν τα μελλοντα γενικα και της πατριδας μας. Πιστη μας χρειαζεται γιατι σε περιοδους παρακμης μονο τον ανθρωπο ηρωποιουμε, μη δειλιαζετε Συνελληνες, ομολογηστε Ορθοδοξια παντου και μην ξεχνατε οτι εμεις εχουμε τη μεγαλυτερη Αρχιστρατηγο....
Έχεις καθαρή ματιά, ανώνυμε φίλε, αλλά αναρωτιέμαι πόσοι καταλαβαίνουν όσα λες. Φαίνεται πως έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα. Φοβάμαι μόνο μήπως η κάθαρση της τραγωδίας γίνει απότομα.
ΔιαγραφήΑσφαλώς το ξύπνημα στο οπόιο αναφερομαι ειναι πρωτιστως πνευματικό. Άγιοι πρεπει να προσπαθήσουμε να γινουμε. Και ως γνωστόν οι άγιοι δεν ειναι βλακες ουτε κοιμούνται όρθιοι. Αντιλαμβάνονται τις παγιδες του πονηρου και προσφεύγουν στην βοήθεια του θεού πρώτα και μετα στην κοινη λογική για να αντιμετωπίσουν την καθε κριση. Και φυσικα δεν πιστευουν όλα όσα λενε τα παπαγαλακια των μεγαλων καναλιων που προπαγανδιζουν το ανόητο ως λογικο και ευφυές. Και η σημερινη κριση ειναι πρωτιστως πνευματικη. Αν είμασταν ξύπνιοι πνευματικά, δηλαδή αγαπημενα παιδια του μοναδικου θεού, τότε Αυτός θα μας φωτιζε και δεν θα ψηφιζαμε όλους αυτους τους ανικανους που μας κυβερνουν, ουτε θα επιβουλεύαμε ο ένας τον άλλον. Χρειάζεται λοιπον ένα σοκ που θα μας ξυπνήσει από τον πνευματικό λήθαργο. Προσεχώς...
Διαγραφή