Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρητή δήλωση ΔΝΤ-ΕΕ: «Πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο»


ΔΝΤ: Νέες περικοπές μισθών και συντάξεων αν δεν εισπραχθούν φόροι

Βελτίωση του φορολογικού συστήματος, είσπραξη φόρων και εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποφευχθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Ουίλιαμ Μάρεϊ έθεσε και θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν έχει συζητηθεί αριθμός για απολύσεις. Πρέπει να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, δήλωσε ρητά ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βάιζερ. Ο ίδιος φέρεται στη συνέχεια να διαβεβαίωσε το Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο δημόσιο.

Ο αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ απέφυγε να σχολιάσει την έκθεση ΔΝΤ-Κομισιόν για τις επιδόσεις του φορολογικού μηχανισμού.

Για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο τους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο. Υπογράμμισε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την είσπραξη των φόρων.

Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το αναγκαίο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία, ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές.

Παρά τις επικρίσεις για τις καθυστερήσεις στο φορολογικό σύστημα, ο Ουίλιαμ Μάρεϊ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έκανε σημαντική δουλειά μέχρι τώρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Για τον Πολ Τόμσεν, ανέφερε ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Πρόσθεσε πως ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ, αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος. Η αποστολή της τρόικας θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.

Ο κ. Μάρεϊ επισήμανε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το θέμα της επιμήκυνσης και την αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του ΔΝΤ, για το οποίο θα ετοιμαστεί έκθεση.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις συζητήσεις. Δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση αν έγινε απευθείας επαφή του ΔΝΤ με τη Λευκωσία μετά τις εκλογές και εάν συνεχίζονται οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων με τις κυπριακές αρχές.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βάιζερ χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος υπερτροφικό και είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα πρέπει να κάνουν οργανόγραμμα και να εκτιμήσουν τι ανάγκες προσωπικού έχουν. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα χωρίς να περιοριστεί το προσωπικό του», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

«Ένα μικρό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνεί με τις απολύσεις», πρόσθεσε, «φωτογραφίζοντας» τη ΔΗΜΑΡ. Ο ίδιος δήλωσε πως θα ήταν «ανεύθυνη πράξη» να αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι ή να ληφθούν άλλου είδους μέτρα, αντί να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τόμας Βάιζερ ο οποίος φέρεται να τον έχει διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο δημόσιο.Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]