Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανός ΥΠΕΞ: Το Πρέσεβο δεν είναι εσωτερικό θέμα της Σερβίας


Eμπαίζει και προκαλεί τη Διεθνή Κοινότητα ο Αλβανός ΥΠΕΞ

«Το Πρέσεβο δεν είναι εσωτερικό θέμα της Σερβίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόντ Παναρίτι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων του Πρεσέβου "Presheva Jonë".

Ο κ. Παναρίτι μεταξύ άλλων δηλώνει πως η αλβανική κυβέρνηση παρακολουθεί «με μεγάλη προσοχή και ανησυχία» το Πρέσεβο, «όπου η κατάσταση εκεί επιδεινώθηκε μετά την αποκαθήλωση του μνημείου από τις σερβικές αρχές» και προσθέτει: 

«Τα δικαιώματα των μειονοτήτων, στην προκειμένη περίπτωση των Αλβανών στις τρεις επαρχίες της νότιας Σερβίας, οι οποίες κατοικούνται στην πλειοψηφία τους από Αλβανούς, δεν μπορεί να είναι εσωτερικό θέμα της Σερβίας. Έτσι, για το θέμα των Αλβανών στο Πρέσεβο και τις συνεχιζόμενες διακρίσεις που υφίστανται, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αποκαθήλωση του μνημείου, μπορούμε να πούμε ότι, τώρα πια, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να είναι ένα εσωτερικό θέμα της Σερβίας. Για αυτό και το κράτος μας εστιάζει την προσοχή του και δίνει ιδιαίτερη έμφαση - μάλιστα είναι συνταγματικό μας καθήκον να ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση και τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας όπου κι αν βρίσκονται - στα αδέρφια μας στις περιοχές Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα».


Μετά από απαίτηση του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών η συνέντευξη κατέβηκε από το "Presheva Jone.

Ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας τονίζει την ανάγκη, εκπρόσωποι του Πρεσέβου και οι σερβικές αρχές του Βελιγραδίου να συζητήσουν, δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο για την επίλυση, όχι μόνο του προβλήματος με το μνημείο, «αλλά και άλλων θεμάτων που εκκρεμούν, όπως το θέμα των σχολικών εγχειριδίων, των πτυχίων, της ανώτατης εκπαίδευσης, της χρήσης δύο γλωσσών, της ανεργίας, του ζητήματος της σημαίας και των συμβόλων των εθνικών εορτών».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως λίγες ώρες πριν την συνέντευξη στο "Presheva Jonë", αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ε. Παναρίτι τόνισε πως η Αλβανία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις καλές σχέσεις συνεργασίας με όλες τις χώρες και να ενισχύσει το ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. «Σε αυτό το πλαίσιο, - είπε - η Αλβανία δεν είχε και δεν πρόκειται να έχει ποτέ εδαφικές διεκδικήσεις έναντι των γειτόνων της. Από την άλλη πλευρά, η αλβανική κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στην προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων των Αλβανών όπου κι αν βρίσκονται, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας και της εν δυνάμει διεθνούς νομοθεσίας» δήλωσε ο Αλβανός ΥΠΕΞ, ο οποίος φαίνεται πως κοροϊδεύει και προκαλεί τη Διεθνή Κοινότητα με τις αντικρουόμενες δηλώσεις του.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]