Στυλιανίδης: Σε ιδιώτες το 49% των πανεπιστημίων
Ο προϋπολογισμός επαρκεί για τη λειτουργία μόνο 15 Ιδρυμάτων
Tην πρότασή του για Μεικτό Πανεπιστήμιο, με επικεφαλής μάνατζερ - επενδυτή, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο, με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα - Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά».
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «το στοίχημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος χάθηκε το 2001 και το 2007, αφήνοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο καθηλωμένο στο χθες, παρηκμασμένο, απομονωμένο διεθνώς, με ελλιπή χρηματοδότηση και ξεκομμένο απ΄ την αγορά».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο χρόνος που απαιτείται για μία νέα αναθεωρητική προσπάθεια, δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας» και επισήμανε ότι «για να μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις, δεν αρκεί πλέον να αλλάξει το εμπόδιο του Συντάγματος, αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει».
Κατά τον κ. Στυλιανίδη, «ο προϋπολογισμός της χώρας μας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 πανεπιστημίων από τα 25 που διαθέτουμε, με συνέπεια να απειλούνται τα υπόλοιπα με κλείσιμο ή μαρασμό και να διακυβεύεται πλήρως στην πράξη η συνταγματική επιταγή για δημόσια δωρεάν παιδεία».
Το σχέδιο που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να «ξεπεραστεί αναθεωρητικά το εμπόδιο του άρθρου 16», είναι «μία μετεξέλιξη της πρότασης που προβλέπει μία έξυπνη υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα» και συγκεκριμένα:
- Αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ.
- Μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ο κ. Στυλιανίδης ότι «τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια που δημιουργούνται αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους, και αντί να κλείσουν -πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν-, αποκτούν μια νέα δυναμική, αναπτύσσοντας την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός».
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι με την πρότασή του, «δημιουργείται μία νέα πηγή για το ΑΕΠ, ισοδύναμη ή και ισχυρότερη από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, διότι δεν λειτουργεί ούτε εποχικά ούτε μονοθεματικά, αλλά όλο το χρόνο και σε πολλά πεδία, δίνοντας πολλαπλάσια έσοδα για την οικονομία και νέα δυναμική για την εξωτερική μας πολιτική».
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Αυτό το ανίκανο εθνοπροδοτικό τομάρι...είναι υπουργός της Ελλάδας !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι τον διέταξαν τα αφεντικά του και έτσι έπραξε.....
Ποιοί ρε κάθαρματίδιο έφεραν τον προυπολογισμό σε αυτά τα χάλια, ποιοί κατέστρεψαν τα αποθεματικά και των ΑΕΙ με το PSI ???
Άντε να χαθείς απόβρασμα.....
Μετά την γενική κατακραυγή, ...αναγκάσθηκε να τα μαζέψει.....
Συνέλληνες όσο αυτές εθνοπροδοτικές μαριονέττες δήθεν κυβερνούν, θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο......
Να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και να τους στείλουμε στον αγύριστο ΤΩΡΑ !!!
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΩ ΡΕ ΦΙΛΕ; ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΦ´ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΣΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ... ΦΙΛΕ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΧΑΡΑΜΟΦΑΙΔΕΣ "ΦΟΙΤΗΤΕΣ"... ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ...
ΔιαγραφήΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΟ FOUR SEASONS ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ...
ΔιαγραφήΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΟΥ ΔΕ ΘΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ ΛΑΚΚΟ ΣΟΥ. ΤΟ ΟΤΙ Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΞΟΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ, ΔΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ...
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΦΙΛΕ ΤΩΝ 9:17 ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ... ΚΑΙ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΙ, ΚΗΦΗΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟ ΤΗΣ Π@@@@@Σ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ... ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΥ... ΤΩΡΑ ΑΝ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΑΓΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΒΙΟ ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙΣ...
ΔιαγραφήΚαλα τα λες φιλε μου και οπως βλεπεις ειναι και οι αεριτζιδες που αν και αμορφωτοι (απο το υφος γραφης των) εχουν και γνωμη !!!!!!
ΔιαγραφήΚαι η γνωμη τους ( κατα συμπτωση βεβαιως ) ειναι η ιδια με των κατακτητων .
Δηλαδη , αν πονεση το κεφαλι τους , αυτοι το κοβουν και το πετουν στα σκυλια , αυτο μας λενε αυτοι που νομιζουν οτι στον 21ο Αιωνα τα κρατικα πανεπιστημια ειναι αχρηστα !
Λες και οι βοσκοι εδω στην Ελλαδα και οι φτωχοι εργατες δεν σπουδασαν τα παιδια τους και αυτα δεν εγιναν ευεργετες της ανθρωποτητας .
Ο αλλος δεν διαμαρτυρεται επειδη του εκλεψαν τους φορους αλλα επειδη το κρατικο τερας ετρεφε και τρεφει εκτρωματα φοιτητες , θα πρεπει να στερηθη ο φτωχος την μορφωση !!!!!!!!!!!!!!
Εχουμε δρομο.....
ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΠΡΟΛΑΛΛΗΣΑΣ, ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΚΕΚΤΥΠΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΣΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΤΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΕΝΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΑ... ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΥΤΟ; ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑΜΕ... ΒΡΙΣΚΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974…
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑ ΚΑΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΑΓΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΑ ΠΗΓΑΝ ΕΚΕΙ;
Δηλαδή επειδή με κακόβουλο σχέδιο κατέστρεψαν την δημόσια ανώτατη παιδεία (που μέχρι το 70, που η χώρα ήταν ισορροπημένη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, έμπαιναν ένας στους τέσσερεις στα ΑΕΙ και φυσιολογικά απορροφούντο στο δημόσιο των 150000 δημ υπαλ. και στον ιδιωτικό τομέα) τώρα πρέπει να τα πάρουν όλα οι ιδιώτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σημαίνει ιδιώτης στο μάνατζμεντ; Προετοιμασία γιά την ανταγωνιστική ΕΛΕΥΘΕΡΗ αγορά ή γιά τα συμφέροντα των 5-10 πολυεθνικών που κάνουν κουμάντο στον κόσμο με πειθήνιους γραφειοκράτες ακόμη και στο κράτος;
Όταν σήμερα αντιδρούμε στην αποδόμηση των ελεύθερων επιλογών μας και στον σεβασμό της πολιτικής μας σκέψης έχουμε καταλάβει τι σημαίνει για τις δημοκρατικές πραγματικές ελευθερίες εάν όλο το επιστημονικό προσωπικό προσανατολίζεται βιοποριστικά στις λύσεις που θα προκρίνουν 5-10 μεγαλοσυμφέροντα, ακόμη και αντικρουόμενα ίσως αργότερα αλλά με τους "νεοκομματικούς" στρατούς τους και ότι συνεπάγεται αυτό;
Ας σκεφθούμε προοπτικά κάποια πράγματα για να δούμε που μας οδηγούν και να μή "τσιμπάμε".
Φυσικα το παρόν σύστημα είναι εγκληματικά απαράδεκτο, αλλά αυτό διορθώνεται με την άνοδο της ποιοτικής "μπάρας" όπως τις παλαιότερες εποχές... δηλ λιγώτεροι εισαγόμενοι και πέραν της δωρεάς 4ετίας ΤΩΡΑ δίδακτρα.
Άλλο πράγμα πρέπει να μας απασχολεί, δηλ το ποιοί παίρνουν τις καθηγητικές θέσεις, πώς, αλλά και πόσο ανεξάρτητοι είναι από τα αντιτιθέμενα μεγαλοσυμφέροντα προκειμένου να έχουμε μιά σύγχρονη ανταγωνιστική εξειδίκευση (όχι φυσικά παιδεία που είναι δουλειά της πρωτοδευτεροβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης).
Το θέμα βέβαια είναι τεράστιο όταν το ιδιωτικό χρήμα προσανατολίζει τις τάσεις των χρηματοδοτούμενων (εμφανώς ή αφανώς) πανεπιστημιακών παραγόντων που χαράσσουν εκπαιδευτική πολιτική στην οποία "καταθέτουν" τα νιάτα τους πολλοί (εργατικοί) φοιτητές γιά να αντιμετωπίσουν μετά απογοήτευση και απελπισία επειδή "άλλαξαν οι συνθήκες της αγοράς"... γιαυτό το κράτος πρέπει να υπάρχει και να δρα ανεξάρτητα από τα επί μέρους μεγαλοσυμφέροντα ακολουθώντας εθνικές στρατηγικές... αλλιώς καλύτερα να καταργηθή, ούτως ή άλλως με τις διαφαινόμενες ιδιωτικές αστυνομίες και στρατούς έννοια κράτους πολιτών δεν υφίσταται.
Άλλωστε είναι εμφανές πως δεν μπορούμε όλοι να είμαστε καρεκλοκένταυροι και πως οι περισσότεροι πρέπει να προσανατολιζόμαστε σε πρωτογενή και τεχνικά επαγγέλματα, εκτός εάν θα δουλεύουν 3 εκ ξένοι για τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ανάγκες, τις δικές μας και των "επενδυτών", οπότε πάσο... Έχει αρχίσει και κουράζει πια το θέμα με τους ναι μεν διαμαρτυρόμενους γνωστούς μεγαλοαναλυτές αλλά όχι επί της ουσίας κάτι σαφές αντιπροτείνοντες. Πάρτε επί τέλους μια απόφαση για το πόσους σκλάβους χρειάζεστε και μετά τα παράπονά σας στην ιστορία.
Επομένως το τελικό ερώτημα είναι εάν θα υπερασπισθούμε τον λαικό καπιταλισμό γιά όλους, που θα το υποστηρίζει ένα δικό μας κράτος, ή θα παραδοθούν όλα σε ξένα συμφέροντα... και ότι αυτά μετά ελεήσουν!
Στο χέρι μας είναι να απαιτούμε μετά, με την ψήφο μας, τις δίκαιες διεκδικήσεις (με έναν βέβαια προυπολογισμό μηδενικών ελλειμμάτων όπου αναγκαστικά οι κυβερνώντες θα διαχειρίζονται τα κάρβουνα άμεσα και δεν θα αφήνουν καμένη γη για τους επόμενους), εκεί είναι η μάχη που πρέπει να δοθεί και όχι η αποδοχή στο να μας κάνει ο ανεξέλεγκτος μεγαλοιδιωτικός τομέας ότι θέλει και εμείς να γίνουμε τα τσιράκια του απειλούμενοι με απόλυση εάν έχουμε γνώμη.