Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή είτε το επιθυμούν μερικοί είτε όχι


Έχουμε εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση, όπου οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις προμηνύουν την κορύφωση ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας που δεν αποκλείεται στην εξέλιξή του να καταλήξει σε θερμό.

Τα στρατόπεδα διαμορφώνονται με βάση οικονομικά και πολιτικά κριτήρια. Το παιχνίδι παίζεται κυρίως σε Αρκτική και Ανατολική Μεσόγειο, περιοχές στις οποίες δίνει έμφαση ο ενεργειακός οδηγός βάσει ποσότητας υδρογονανθράκων.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται, όπως πάντα η μικρή σήμερα Ελλάδα, η οποία, μολονότι διανύει την χειρότερη περίοδο της γνωστής και «άγνωστης» ιστορίας της, είναι σε θέση να διαδραματίσει βάσει συγκυριών καθοριστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο -έστω συμπληρωματικό αρχικά.

Η συγκεκριμένη προοπτική έρχεται σε σύγκρουση με τα τουρκικά συμφέροντα. Στην Άγκυρα δεν θέλουν ούτε να διανοηθούν, πως υπάρχει περίπτωση ν’ αναβαθμιστεί δραστικά ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας. Τόσο καιρό είχαν συνηθίσει στην αφ’ υψηλού νέο-οθωμανική πολιτική εις βάρος των ελληνικών δικαίων.

Συνεπώς όσο οι συγκυρίες θα ανεβάζουν την σημασία της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο θα πλησιάζουμε σε ελληνοτουρκική κρίση, αφού οι Τούρκοι, που ήδη είναι αρκετά «στριμωγμένοι» κυρίως λόγω της κόντρας τους με το Ισραήλ και την αναθέρμανση του Κουρδικού, δεν έχουν άλλο δρόμο παρά ν’ επιλέξουν κάποια στιγμή την ευθεία αντιπαράθεση με την χώρα μας.

Μέχρι τότε οι δύο χώρες θα βαλθούν να πείσουν τους «μεγάλους» για την αξία τους. Μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας μπορεί να είναι οι υδρογονάνθρακες που εντοπίζονται στον ελληνικό χώρο, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου. Περισσότερο όμως ενδιαφέρει τους «μεγάλους» η -σε γενικές γραμμές- προβλέψιμη ελλαδική πολιτική τακτική, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, δεν πρόκειται να παρενοχλήσει τους όποιους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στα υψηλά επιτελεία. Αγκάθι για τους Αμερικανούς αποτελεί η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία μέχρι στιγμής τους βρίσκει αντίθετους, αφού το σχέδιο μιλούσε εξαρχής για διαμελισμό του Αιγαίου.

Ωστόσο ο χρόνος είναι χρήμα και γρήγορα θα κλιθούν όλοι να πάρουν αποφάσεις. Το σίγουρο είναι, ότι την Ελλάδα καθώς και την Κύπρο οι Δυτικοί τις θέλουν οικονομικά «γονατισμένες», έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να σηκώσουν κεφάλι και να κινηθούν πολυδιάστατα. Γι’ αυτό μας προτείνουν τώρα μισθούς 300 ευρώ και δίνουν οδηγίες για πιθανές εξεγέρσεις. Θέλουν λαό και κυβέρνηση πλήρως ελεγχόμενους και μέχρι στιγμής το έχουν πετύχει σε κάποιο βαθμό, αν και μ’ εμάς ποτέ δεν ξέρεις…

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο στάδιο μιας παθητικής ουδετερότητας, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια και τις ανούσιες κομματικές αντιπαραθέσεις και μόνο κάποια συγκυριακά γεγονότα μας δίνουν περιθώρια ανάσας. Οι εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις θα είναι τόσο έντονες, που θα ταρακουνήσουν γερά τα θεμέλια του παρόντος συστήματος.

Δεν αγχώνομαι κι ούτε φοβάμαι για το μέλλον μας και καλά θα κάνετε να μην αγχώνεστε ούτε εσείς. Κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα αλλά δεν θα σημάνουν το τέλος. Γνωρίζω και κατά βάθος γνωρίζετε ότι οι Έλληνες είμαστε ικανοί να κάνουμε την θηλιά μας λάσο και να παγιδεύσουμε όποιον επιβουλεύεται την υπόστασή μας. Αυτή άλλωστε είναι η «μοίρα» μας.

Πηγή Πυγμή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]