Ευρώ και δημοκρατία
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Ρίγος διαπέρασε όλους τους Ελληνες όταν άκουσαν την ανατριχιαστική είδηση: Δύο σπουδαστές νεκροί στη Λάρισα και τρεις αναίσθητοι από τις αναθυμιάσεις αυτοσχέδιας σόμπας, μέσα σε σπίτι που έμεναν κάποιοι από αυτούς. Ενας κομμένος θερμοσίφωνας, μέσα του ένα κούτσουρο που έκαιγε, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια φτωχόπαιδων να ζεσταθούν εν έτει 2013. Νέο σοκ την Πέμπτη από τις οθόνες της τηλεόρασης: Ο ΕΟΠΠΥ θα δίνει επίδομα τοκετού μόνο στις γυναίκες που θα γεννάνε... σπίτι τους! Εν έτει 2013 και πάλι! Ούτε ο πιο βάρβαρος και αγροίκος άντρας σήμερα δεν θεωρεί τη ζωή της γυναίκας του τόσο ασήμαντη ώστε να την αφήσει να γεννήσει σπίτι, παίζοντας τη ζωή της κορώνα - γράμματα αν υπάρξουν επιπλοκές. Η «μνημονιακή» Ελλάδα γυρίζει 70-100 χρόνια πίσω...
Αιτία η ευρω-λιτότητα. Οι συνθήκες διαβίωσης για δεκάδες, και σύντομα εκατοντάδες ίσως και εκατομμύρια, Ευρωπαίους επιδεινώνονται δραματικά. Το πρόβλημα ξεκινά από οικονομικό, γίνεται κοινωνικό και τώρα απειλεί να γίνει πολιτικό. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία.
Ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών άνοιξαν πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη συζήτηση για την πολιτική κρίση που απειλεί τη Γηραιά Ηπειρο. Η γαλλική «Λε Μοντ» θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Κάνει ευθέως λόγο για «ανησυχητική δημοκρατική ρήξη» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιβάλλουν πολιτικές άγριας λιτότητας και στους ευρωπαϊκούς λαούς που με όλο και μεγαλύτερη ένταση απορρίπτουν αυτές τις πολιτικές. Οποιος νομίζει όμως ότι μοναδική συνέπεια της λαϊκής οργής θα συνεχίσει να είναι απλώς η μαζική καταψήφιση των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας, δεν έχει αντιληφθεί τίποτε από το βάθος της πολιτικής κρίσης.
Οι Γερμανοί αρνούνται κατηγορηματικά να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της απειλής και να αλλάξουν πολιτική. Λογικό, αφού με αυτήν την πολιτική κερδίζει η Γερμανία. «Το καταθλιπτικό στην έκβαση των ιταλικών εκλογών είναι η αντιευρωπαϊκή θεμελιώδης συγχορδία των δύο νικητών των εκλογών Μπερλουσκόνι και Γκρίλο. Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους αφέθηκαν να εξαπατηθούν από αυτή τη συγχορδία», έγραψε π.χ. σε κύριο, πρωτοδέλιδο άρθρο της η σοβαρή συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Ανελέητος ο Μαζάουερ, ο γνωστός ευρύτατα και στην Ελλάδα διανοητής, θέτει πολύ πιο ωμά το ζήτημα αναφορικά με το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι συνέπειες της συνέχισης της ευρω-λιτότητας: «Δεν είναι σκαλισμένο στο μάρμαρο ότι η Ευρώπη θα ταυτίζεται πάντα στο μυαλό των πολιτών της με την ανάπτυξη και τη δημοκρατία. Μπροστά μας μπορεί να βρίσκεται ένα μέλλον, στο οποίο η Ευρώπη αντιθέτως να ταυτίζεται με τη στασιμότητα, την ανεργία και την τυραννία» έγραψε προχθές ο Μαρκ Μαζάουερ σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στις «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ασφαλής όσο νομίζετε» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου αυτού.
Υπονομευτές της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει ο Μαζάουερ όσους προωθούν την ευρω-λιτότητα. «Εκείνοι που κηρύσσουν τη λιτότητα πιθανόν δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως συνεισφέροντες σε μια κρίση της δημοκρατίας, αλλά τέτοιοι είναι», γράφει χωρίς περιστροφές. Προχωρεί σε μια ζοφερή προειδοποίηση, κλείνοντας το άρθρο του: «Οι οικονομικές επιδιορθώσεις απέτυχαν να αναχαιτίσουν μια πολιτική κρίση που έχει την ικανότητα να βλάψει όχι μόνο την ολοκλήρωση της ΕΕ, αλλά και την ίδια τη νομιμότητα της δημοκρατικής τάξης της ηπείρου».
Οι πολιτικοί ηγέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο συνειδητοποιήσει το μέγεθος, το βάθος και τις πιθανές συνέπειες της πολιτικής πλέον κρίσης που έχει προκαλέσει η πολιτική της ευρω-λιτότητας που ακολουθούν κατ' εντολήν του Βερολίνου. Ασχολούνται με το πώς θα εξαπατήσουν τους πολίτες για να μη χάσουν οι ίδιοι την εξουσία.
Τα σύννεφα μαζεύονται στον ουρανό της Ευρώπης. Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αισθάνονται όπως θα πρέπει να αισθάνονταν οι λαοί της Γηραιάς Ηπείρου στο διάστημα του Μεσοπολέμου. Πληθαίνουν αυτοί που διαισθάνονται ότι θα ξεσπάσει και πολιτική λαίλαπα, με αιτία την οικονομική καταιγίδα που ήδη μαίνεται από την Ελλάδα έως την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία έως την Ισπανία και την Ιταλία.
Πηγή: Έθνος
Η εκχώρηση του δικαιώματος έκδοσης νομίσματος σε εξωτερικό παράγοντα είναι (αλληγορικά ως προς τις συνέπειες) όπως η εκμίσθωση περιουσιακού στοιχείου, διά παντός, σε μισθωτή με αρχικό τίμημα αλλά χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς αυτό, οι οικονομολόγοι κατάλαβαν.