Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον διορισμό των ελληνορθόδοξων ιερέων προχωρά η Τουρκία

 
Το δρόμο της Ελλάδας, για τους ιμάμηδες στη Θράκη, ακολουθεί και το αντίστοιχο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Τουρκίας στο θέμα των εκεί ελληνορθόδοξων ιερέων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα έχει ισχύ από την 1η Μαρτίου, οι χριστιανοί ιερείς της Τουρκίας θα συνεχίζουν να ανήκουν πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όμως θα είναι οικονομικά εξαρτημένοι από το τουρκικό κράτος.

Στα πλαίσια της νέας αυτής νομοθεσίας, όλοι οι διορισμοί ιερέων στις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες θα γίνονται από το Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας μετά από τη σύμφωνη γνώμη μιας πενταμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έναν εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών και τρεις Ελληνορθόδοξους θεολόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αίσθηση προκάλεσε στην τουρκική κοινή γνώμη το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλαν προς το τουρκικό κράτος τα ελληνικά κόμματα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής για την απόφαση αυτή.

Νεότερη ενημέρωση:

Διαψεύδεται ρητά από κύκλους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας η είδηση πως οι Ορθόδοξοι ιερείς στην Τουρκία θα αμείβονται από το δημόσιο της γειτονικής χώρας.

Όπως διευκρίνιζαν στo Romfea.gr υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί ποτέ και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

"Αν τεθεί θα το δούμε", έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ενώ πρόσθεσαν: "Προς το παρόν εμείς προχωράμε κανονικά στην εφαρμογή του νομού των ιεροδιδασκάλων".

Την είδηση διαψεύδει και η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Νεότερη ενημέρωση: 18.40

Πριν από λίγο το ΥΠΕΞ δια του εκπροσώπου του, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας πλήρως το Romfea.gr:

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ερώτηση σχετικά με ισχυρισμούς περί αλλαγής καθεστώτος ιερέων Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση περί αλλαγής του καθεστώτος των ιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:

«Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σκακιστική παρτίδα για λίγους. Τι λένε οι αδιάβροχες γάτες στην Αθήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]