Θα μείνουμε τελικά χωρίς αγωγό;
Nέος σχεδιασμός αγωγού Nabucco |
Γράφει ο Μακεδών
Πριν από λίγα μόλις χρόνια συζητούσαμε για την προοπτική να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μεταφοράς αερίου από την Ασία προς την Ευρώπη. Πλην του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ήταν το «Νότιο Ρεύμα» (South Stream), o «Nabucco», ήταν ο ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), υπήρχε και σαν σκέψη και το «Λευκό Ρεύμα» (White Stream). Πλην του ΤΑΡ, οι άλλοι μας παρακάμπτουν, παρά τον αρχικό σχεδιασμό.
Aγωγός TAP |
Φαίνεται όμως πως και ο ΤΑΡ θα υποβαθμιστεί, παρόλο που Αμερικανοί και Ρώσοι εκφράζονται επίσημα πως δεν τον θεωρούν ανταγωνιστικό (στη συμφωνία παρίστατο και ο Αμερικανός υφυπουργός ενέργειας, με την αιτιολογία ότι αμερικανική εταιρία έχει αναλάβει το έργο μεταφοράς).
Ως προς τον βαθμό που ο ΤΑΡ επηρεάζει τα συμφέροντα της Ρωσίας, απάντησε ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ενεργειακής Ασφάλειας, κ. Κονσταντίν Σίμονοφ, σε ερώτηση που του υπέβαλε η «Φωνή της Ρωσίας».
«Η επιλογή αυτή αξιολογείται από την ΕΕ ως μία από τις προτεραιότητές της. Ωστόσο δεν αποτελεί κανένα ιδιαίτερο ανταγωνισμό για το δικό μας Νότιο Ρεύμα κανένα από τα ευρωπαϊκά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου, ούτε του TAP, ούτε του Ναμπούκου, ούτε του Λευκού Ρεύματος (White Stream) από τη Γεωργία προς την Ευρώπη.
» Για έναν απλό λόγο, ότι όλοι, χωρίς εξαίρεση, αυτοί οι αγωγοί αποβλέπουν μόνο σε μία πηγή φυσικού αερίου, στο Αζερμπαϊτζάν! Ή με ακρίβεια στη δεύτερη διακλάδωση από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, η ολοκλήρωση της κατασκευής του οποίου προβλεπόταν για το 2017, ενώ στην πραγματικότητα η εξόρυξη εκεί θα αρχίσει περίπου το 2018-2019. Πώς μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ο αγωγός αυτός, χωρητικότητας 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, για το ρωσικό Νότιο Ρεύμα;».
Ο κ. Σίμονοφ εξήγησε και τις δυνατότητες που έχουν οι Ευρωπαίοι να προμηθευτούν από αλλού πετρέλαιο, όπως από το Ιράκ, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν. Αλλά στο Ιράκ, όπως αποδείχθηκε, όλο το διαθέσιμο αέριο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της δικής του οικονομίας, η οποία αποκαθίσταται γρήγορα.
Από τους Ιρανούς η Ευρώπη δεν μπορεί να αγοράζει πρώτες ύλες για πολιτικούς λόγους – ισχύει το γνωστό εμπάργκο. Για να πάρει το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί αγωγός στο βυθό της Κασπίας Θάλασσας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ακόμη, επειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμα το νομικό καθεστώς της Κασπίας (θάλασσας ή λίμνης;).
Με δύο λόγια, η Ευρώπη δεν έχει καμιά άλλη λύση εκτός από το Μπακού (και την περιοχή μας, αν τελικά αρχίσουν να δουλεύουν τα «τρυπάνια» σε κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ). Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές πότε θα είναι δυνατό να πάρει αυτό το φυσικό αέριο, ενώ η βάση των πόρων του Νότιου Ρεύματος είναι σαφώς καθορισμένη.
Ο αγωγός Ναμπούκο στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο στο χαρτί. Όμως στο Συνέδριο για την Ενέργεια που διεξήχθη προ ημερών στην Αθήνα -και για το οποίο σας ενημερώσαμε- ο κ. Μπράιζα μίλησε με βεβαιότητα για την κατασκευή του Nabucco, ο οποίος όπως είπε, θα απαλλάξει την Ευρώπη από την αποκλειστική προμήθεια αερίου εκ μέρους της Ρωσίας. Να σημειώσουμε δε, ότι αν πράγματι κατασκευασθεί ο Nabucco, τότε ο ΤΑΡ ίσως να μη χρειάζεται.
Σημειωτέον, ότι και ο Nabucco άλλαξε πορεία (κεντρική φωτό), και θα κατευθυνθεί προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας, όπου στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, προβλέπεται να επεκταθεί η περικομμένη διακλάδωση του αγωγού. Ένας όμως από τους πολλούς λόγους που ίσως ο αγωγός αυτός εγκαταλειφθεί, είναι ότι λόγω συμφωνιών Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν, δεν θα μείνει πολύ αέριο για τους αμερικανο-ευρωπαϊκούς αγωγούς.
Πηγή: Βόρεια
Χωρίς αγωγό θα μείνουμε σίγουρα αν δεν ξεκουμπιστούν οι υπάλληλοι της Ουάσιγκτον από την ηγεσία της χώρας. Χωρίς χώρα να μη μείνουμε, θα πρέπει να λέμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Βουλγαρία είχε περιβαλλοντικές ανησυχίες για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Για τον παρόντα δεν έχει, μολονότι το μήκος του μέσα στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο;
ΑπάντησηΔιαγραφή