Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ρόλο και θέση στα τεκταινόμενα στην Ανατ. Μεσόγειο

«Η μελλοντική εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέξουν πληθώρα ελκυστικών στόχων σε τρομοκρατικές ομάδες που ενδέχεται να αναδυθούν ή να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και την αναταραχή που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας έχουν την ευθύνη της προστασίας του εθνικού πλούτου και της εξασφάλισης της απρόσκοπτης διακίνησης των ζωτικών για την παγκόσμια οικονομία αγαθών στον χώρο ευθύνης της χώρας». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μιλώντας για τη «Θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο περιβάλλον ασφαλείας της ανατολικής Μεσογείου - Προκλήσεις και Απαντήσεις», στο «1ο Διεθνές Συνέδριο Ενεργειακής Ασφάλειας και Αμυνας-Μελλοντικές Στρατηγικές», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, και διοργανώθηκε από τη Defencemedia.
 
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ρόλο, έχουν θέση στα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή έχει θέσεις η χώρα και επειδή υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Αποστολή μας είναι να τα υπερασπιστούμε» σημείωσε ο κ. Κωσταράκος.
 
Και συνέχισε λέγοντας: «Η εμπλοκή και η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αποτελεσματική προστασία υποδομών και μέσων κινείται πάνω στους εξής τρεις άξονες:
 
α. Στην έγκαιρη πληροφόρηση και επιτήρηση.
β. Στην πειστική αποτροπή.
γ. Στην αποτελεσματική προστασία.
Κοινός παρανομαστής και των τριών αξόνων είναι οι πληροφορίες.
 
«Πιθανόν (προς τούτο) – πρόσθεσε - να απαιτείται συνεργασία με αντίστοιχες αρχές χωρών της περιοχής με κοινά συμφέροντα, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Οι δυνατότητες ήδη υπάρχουν και η λαμβανόμενη αναγνωρισμένη εικόνα, αποτέλεσμα της σύνθεσης πληροφοριών προερχομένων από ποικίλες, αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοεπιβεβαιούμενες πηγές, μας ικανοποιεί πλήρως.
 
»Η αποτροπή, για να λειτουργεί ως τέτοια, θα πρέπει να συνδυάζει τόσο την ύπαρξη των μέσων εκείνων η χρήση των οποίων θα επιφέρει στον επιτιθέμενο υπέρμετρο, δυσβάσταχτο κόστος σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη, όσο και την σαφώς εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη χρήση τους, εάν και εφόσον υπάρξει απειλή. Οι πρόσφατα διενεργηθείσες αλλά και οι σχεδιαζόμενες διακλαδικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργούν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση».
 
Στην απευκταία περίπτωση που επικρατήσουν άφρονες σκέψεις και αμφισβητηθεί η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα της χώρας να υπερασπίσει τα δικαιώματά της ή να ανταποκριθεί στις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε, είναι έτοιμες να επέμβουν και να επαναφέρουν τη νομιμότητα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας.
 
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρατήρησε ότι «διευρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο πεδίο δράσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, καθόσον τα συμφέροντά μας επεκτείνονται πολύ πέραν του Αιγαίου, το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε τον κύριο χώρο ευθύνης των ενόπλων μας δυνάμεων», και χαρακτήρισε αναπόφευκτη την απαίτηση για βελτίωση των αεροναυτικών μας δυνατοτήτων με:
 
- Επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και σύγχρονα υποβρύχια.
 
- Επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με αεροσκάφη 4ης γενιάς και αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών.
 
- Επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων με μέσα ταχείας μεταφοράς.
 
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ρόλο στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, έχουν μελετήσει το ρόλο τους και την αποστολή τους που είναι κρίσιμες, την εκτελούν σήμερα και θα συνεχίσουν να την εκτελούν στο άμεσο και απώτερο μέλλον» κατέληξε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]