Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάτι πολύ άσχημο ετοιμάζεται στην Κύπρο

Ο αγωγός Nabucco, o ΔΗΣΥ και το Cyprus Academic Dialogue

Δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι ανάμεσα στο “Κυπριακό Ακαδημαϊκό Φόρουμ”  το οποίο από το 2011 είχε επαφές με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα τον Νίκο Αναστασιάδη, συγκαταλέγονται «πολιτικοί αναλυτές» οι οποίοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές της διοχέτευσης του φυσικού μας αερίου μέσω του τουρκικού αγωγού Nabucco.
Συγκεκριμένα, ο Χρυσόστομος Περικλέους σε περιοδικό το οποίο δημοσιεύτηκε το 2012 με τίτλο «Cyprus: A Last Window of Opportunity? Natural Gas Revives Solution Dynamic»,  Insight Turkey, 14,(1)  2012, pp. 93-108,  αναφέρει συγκεκριμένα:
«Provided the vast quantities of the Eastern Mediterranean reserves are directed to Nabucco, its building becomes both feasible and proftable, and EU countries reduce their heavy dependence on Russia, which at present amounts to 41 per cent. As Turkey will be a vital link in this strategy, it will decisively strengthen its appeal to become a full member and a key player in the European Union. For such a grand scale strategy to materialize, certain political preconditions are required. The first and foremost one is the solution of the Cyprus problem and the establishment of cooperative relations of a unifed federal Cyprus with Turkey[σ.104]
για να προσθέσει λίγο αργότερα τα εξής σχετικά με τον υπό εξέλιξη άξονα συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ:
«There has been some speculation about an Israeli-Cyprus-Greece axis against Turkey on the basis of natural gas exploitation. However, it has no basis in reality.» [σ. 104]
Με απλά λόγια δηλαδή, και θεωρώντας ανέφικτη την υλοποίηση ενεργειακού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο Χρυσόστομος Περικλέους μας προτάσσει σαν επιλογή το ξεπούλημα του φυσικού μας αερίου στην κατοχική Τουρκία ούτως ώστε να καλύψουμε εμείς την ενεργειακή της βουλιμία, και αυτό να πάει πακέτο με την διζωνική επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του Νεο-Οθωμανισμού.
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη σε συνέντευξη του τον Σεπτέμβριο του 2011 περί διοχέτευσης του φυσικού μας αερίου μέσω του τουρκικού αγωγού Nabucco, ενδεχομένως  να είναι επηρεασμένες από τις γνωματεύσεις των διαφόρων «πολιτικών αναλυτών» που έχουν παρόμοιες ιδέες και με τους οποίους διατηρεί επαφές.
Εκτός λοιπόν από τις γνωστές χρηματοδοτούμενες «μελέτες» της πρώην Υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Χριστόφια και Προέδρου των ΕΔΗ Πραξούλας Αντωνιάδου-Κυριάκου περί «επανενωμένης Κύπρου» και μεταφοράς του φυσικού μας αερίου μέσω του αγωγού Μπακού-Τσεϋχάν (και αυτού στην Τουρκία), στο ίδιο πνεύμα φαίνεται να κινούνται και διάφοροι άλλοι «ακαδημαϊκοί κύκλοι» διάφορων «forum», των οποίων οι προθέσεις κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα αυτή την στιγμή.
Το ζήτημα των υδρογοναθράκων χρήζει τεράστιας προσοχής γιατί η σωστή αξιοποίησή του θα κρίνει και το μέλλον αλλά και την επιβίωση του Ελληνισμού στην νήσο Κύπρο τουλάχιστον για τα εκατό επόμενα χρόνια. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται για εξαπάτηση του κυπριακού λαού και οι διάφορες μεθοδεύσεις μέσω Μνημονίου και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οφείλουν να αναχαιτιστούν άμεσα και αποτελεσματικά ούτως ώστε να καταφέρουμε να βγούμε σύντομα από τα οικονομικά και στρατηγικά αδιέξοδα. Καλύτερο σενάριο αποτελεί η ενίσχυση του γεωπολιτικού άξονα Ελλάδος-Κύπρου με συμμετοχή όσων φίλιων χωρών είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν στην βάση της κατανόησης των ευαισθησιών εθνικής ασφάλειας Ελλάδας και Κύπρου και κυρίως του σεβασμού των ζωτικών συμφερόντων του συνόλου του Ελληνισμού.
Όπως πολύ ορθά και με πολύ γλαφυρό τρόπο το έθεσε ο στρατηγικός αναλυτής Δρ. Νίκος Λυγερός:
«Θέλουμε εδώ να κάνουμε ένα πολυκλαδικό αγωγό ο οποίος θα είναι κοντά στα κοιτάσματα της Κύπρου, θα περνάει κάτω από την Κρήτη όπου βρίσκονται τα μεγάλα τα κοιτάσματα και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο. Εδώ λοιπόν δημιουργούμε ένα άξονα που είναι πάρα πολύ σημαντικός, ένα άξονα θα έλεγα οριζόντιο. Άμα σκεφτείτε ο,τιδήποτε άλλο που δεν περνάει από εδώ… Και περνάει από αλλού… Και κάθετα… Είναι ότι έχετε ξεχάσει το Κυπριακό, έχετε ξεχάσει τους αγνοούμενους, έχετε ξεχάσει τους πρόσφυγες, έχετε ξεχάσει τα κατεχόμενα.» [Ομιλία 14 Δεκ. 2012 στην εκδήλωση «Φυσικό Αέριο 2004-2012: Πραγματικότητες και Προοπτικές της Πρωτοβουλίας Νέων για το Μέλλον μας]
praksoulla-anastasiadis
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε χθες αντιπροσωπεία του δικοινοτικού φόρουμ Cyprus Academic Dialogue την οποία αποτελούσαν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι πανεπιστημιακοί Yucel Vural, Sertac Sonan, Erhun Sahali, Καίσαρ Μαυράτσας, Μαρία Χατζηπαύλου, Νίκος Αναστασίου, και ο Χρυσόστομος Περικλέους».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης, αφού άκουσε τις ανησυχίες των μελών της αντιπροσωπείας για τα συμπτώματα έξαρσης του εθνικισμού λόγω κυρίως της μακράς παρέλκυσης των συνομιλιών και της έλλειψης προοπτικής λύσης, ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος επαναβεβαιώνοντας τη συνεπή υποστήριξή του προς τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, και επανέλαβε τη θέση για την ανάγκη διεύρυνσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας με συμμετοχή Τουρκίας, Ελλάδας και ΕΕ.
Επίσης, προστίθεται, διαχώρισε πλήρως τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού από ακραίες συμπεριφορές και φαινόμενα εθνικισμού, τα οποία σαφώς καταδικάζει θεωρώντας ότι μόνο σε νέες καταστροφές μπορούν να οδηγήσουν.
πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (5/1/2011), «ΔΗΣΥ – Cyprus Academic Dialogue – Συνάντηση», Φανίτσα Ζανέττου
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -
Ιδέες και προτάσεις με στόχο την επίτευξη βημάτων προόδου σε ζητήματα που υπάρχει στασιμότητα, κατέθεσε ο Κυπριακός Ακαδημαϊκός Διάλογος (Cyprus Academic Dialogue, CAD) με έγγραφό του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τα ΗΕ, την ΕΕ και τα πολιτικά κόμματα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις προτάσεις – ιδέες περιλαμβάνονται: 1. Το πλαίσιο μιας ειρηνικής λύσης είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφος, μαζί με εκ περιτροπής προεδρία, είναι σημαντικά ενοποιητικά στοιχεία από μια ομοσπονδιακή Κύπρος, προστίθεται.
Δεύτερον, οποιεσδήποτε εδαφικές προσαρμογές θα πρέπει να αφορούν όσους Ε/κ επιστρέψουν και Τ/κ που ενδέχεται να επιλέξουν την ανταλλαγή των περιουσιών τους στο νότο. Σε περίπτωση, προστίθεται, που η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των Ε/κ που θα επιστρέψουν στην περιοχή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος στο πλαίσιο της εδαφικής αναπροσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, η εδαφική προσαρμογή θα πρέπει να περιλαμβάνει Μόρφου και τα Βαρώσια.
Όσον αφορά το δικαίωμα ιδιοκτησίας, ο CAD αναφέρει ότι μπορεί να περιοριστεί μόνο α) για να ικανοποιήσει τις θεμιτές διεκδικήσεις των Τουρκοκυπρίων και / ή των κληρονόμων τους που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στο νότο β) να λάβουν υπόψη την ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος και γ) να επιτραπεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να έχει μια σαφή πλειοψηφία στην ιδιοκτησία γης στο βορρά. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο νόμιμος ιδιοκτήτης του ακινήτου θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ της επιστροφής, αποζημίωσης ή ανταλλαγής του ακινήτου.
Τέταρτον, στην πρόταση που αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας και εγγυήσεων, ο CAD αναφέρει ότι όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ”ανησυχίες των δύο κοινοτήτων” στην Κύπρο, απαιτώντας την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και την αναθεώρηση των εγγυήσεων του 1960, υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Στο θέμα των εποίκων/μεταναστών, σημειώνεται ότι μια ανθρωπιστική προοπτική θα πρέπει να γίνει αποδεκτή σύμφωνα με την οποία εκείνοι που έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τους επιτραπεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια. Για την προστασία των δημογραφικών δομών και κυρίως την ιστορική ύπαρξη της τουρκοκυπριακής ταυτότητας του νησιού, ο αριθμός των κατοίκων μη πολιτογραφημένων, θα πρέπει να ελαχιστοποιείται.
Τέλος, ο CAD αναφέρει ότι οι δύο κοινότητες θα μοιράζονται δίκαια τους νέους φυσικούς πόρους, ενώ η Τουρκία θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό ως βασικός παράγοντας στο σύστημα αγωγών του φυσικού αερίου. Ο CAD προτείνει τη διεύρυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, του ΟΗΕ και της ΕΕ, για την οριστικοποίηση μιας συνολικής συμφωνίας μόλις επιτευχθούν σημαντικές συγκλίσεις στο εδαφικό και το περιουσιακό.
πηγή: Exantas.org (20/12/2011), «Προτάσεις CAD για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό»
- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - -
Την πεποίθηση ότι λύση επανένωσης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο θα αμβλύνει πιθανές αιτίες τριβών, θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή ειρηνικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας, και Ελλάδας προς όφελος των λαών και των τριών χωρών που εμπλέκονται σε αυτή την παρατεταμένη κρίση, εξέφρασαν τα μέλη του Κυπριακού Ακαδημαϊκού Διαλόγου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ομάδα Εργασίας του Κυπριακού Ακαδημαϊκού Διαλόγου, που αποτελεί πρωτοβουλία του Κέντρου Διαλόγου του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, συναντήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία και ανασκόπησε τις εξελίξεις αναφορικά με τις διακοινοτικές συνομιλίες.
Τα μέλη του Κυπριακού Ακαδημαϊκού Διαλόγου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξέφρασαν τη βαθειά ανησυχία τους για την πολύ αργή πρόοδο προς τη λύση συνεπεία της οποίας εξασθενούν οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν όταν άρχισαν οι συνομιλίες το 2008 και θεωρούν «αναγκαίο να προειδοποιήσει ενάντια στους ελλοχεύοντες κινδύνους της διχοτόμησης η οποία θα οδηγήσει σε διαρκή ένταση και ανταγωνισμό με συνεπακόλουθα νέες συγκρούσεις».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι τα μέλη του Κυπριακού Ακαδημαϊκού Διαλόγου «καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία στα θέματα που συζητούνται, λαμβάνοντας υπόψη μια ορθολογική αξιολόγηση των δυνατοτήτων μιας προσέγγισης «θετικού αθροίσματος» καθώς και τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες της κάθε κοινότητας μέσα στα πλαίσια του οράματος μιας επανενωμένης Κύπρου και καλεί τους δυο ηγέτες να προσεγγίσουν δημιουργικά το περιουσιακό στην παρούσα φάση των συνομιλιών λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τους φόβους τόσο των ιδιοκτητών όσο και των παρόντων χρηστών, ώστε να προετοιμάσουν τις κοινότητές τους για τον αναγκαίο συμβιβασμό στην υπέρβαση του αδιεξόδου».
«Υποδεικνύει ότι η επί μακρόν συνέχιση του αδιεξόδου οδηγεί σε συγκρουσιακές πολιτικές και αυτές, με τη σειρά τους, σε αναζωπύρωση του εθνικισμού. Καλεί τους φιλειρηνικούς πολίτες και στις δύο κοινότητες να κινητοποιηθούν ενάντια στα συμπτώματα έξαρσης του εθνικισμού και να εργαστούν για να κρατηθεί ζωντανή η προοπτική επανένωσης της πατρίδας μας» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι ακαδημαϊκοί Νίκος Αναστασίου, Χουσεΐν Γκιουρσάν, Μαρία Χατζηπαύλου, Χαϊριγιέ Καχβετσί, Νούρ Κιοπρουλού, Ντιλέκ Λατίφ, Καίσαρας Μαυράτσας, Μιχάλης Σ. Μιχαήλ, Γιάννης Παπαδάκης, Χρυσόστομος Περικλέους, Σερτάτς Σονάν, Αχμέτ Σοζέν, Ερχούν Σαχαλί, Αργυρώ Τουμάζου, Γιουξέλ Βουράν και Χρυστάλλα Ιακύνθου.
πηγή: iKypros (16/10/2010), «Κυπριακός Ακαδημαϊκός Διάλογος»

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]