Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία προς Ισραήλ: Ή την Κύπρο ή εμάς!...

«Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» είχε πει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εκπλήσσοντας με την κυνικότητα ή ελαφρότητα – πολλά συζητήθηκαν τότε – της τοποθέτησης αυτής.
Τη συγκεκριμένη λογική φαίνεται πως ζήλεψαν οι Τούρκοι, θέτοντας στους Ισραηλινούς παρόμοια διλήμματα που αφορούν στη συνεργασία τους με την Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η είδηση προέκυψε στη 16η Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, Μάικλ Λότεμ, επιχείρησε να προσεγγίσει τον Ακάν Σουβέρ, επικεφαλής του Ιδρύματος Marmara Group (MG) που εξειδικεύεται στη διοργάνωση συνεδρίων, ζητώντας του, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, να μεσολαβήσει ώστε να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Μουράτ Μερκάν, για να συζητήσουν…
Αρχικά ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός έκανε το «βαρύ πεπόνι» και ξεφούρνισε τη γνωστή επιχειρηματολογία για την επέμβαση στο «Μαβί Μαρμαρά» των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει, ο Μερκάν συμφώνησε σε μια ανεπίσημη συνομιλία κατά τη διαλείμματος για καφέ, ακριβώς μετά τη συζήτηση πάνελ με θέμα «Το φυσικό αέριο ως παράγοντας που αλλάζει το παίγνιο»…
Ο Ισραηλινός διερεύνησε τις προθέσεις του Τούρκου για το θέμα της προώθησης του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και ο Μερκάν, αφού επανέλαβε το κήρυγμα για το πώς θα αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, χαρακτήρισε την Τουρκία «φυσικό ενεργειακό εταίρο και σύμμαχο» του Ισραήλ, αλλά έχουν διακηρύξει ότι δεν θα κάνει μπίζνες με χώρες που συνεργάζονται με τους Κύπριους…
Βέβαια, άλλες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Χουριέτ», αναφέρουν ότι το κλίμα δεν ήταν και τόσο κακό, παρά το… ύφος του Τούρκου αναπληρωτή υπουργού και ότι αντηλλάγησαν εν μέσω των «νουθεσιών» του Τούρκου, ενδιαφέρουσες απόψεις. Και ο Μερκάν δεν είναι τυχαίος. Ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου και πριν τη σύρραξη στη Γάζα το 2008 όταν και παραιτήθηκε, αποτελούσε ενεργό μέλος στην Ομάδα Τουρκοϊσραηλινής Φιλίας που λειτουργούσε στο τουρκικό Κοινοβούλιο…

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]