Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλό νόμισμα συστήνουν στην ευρωζώνη οι RBS και Strategic Decisions Group


Πρόταση να γίνονται οι πληρωμές μισθών και συντάξεων σε εθνικό νόμισμα και οι καταθέσεις και το χρέος να παραμείνουν σε ευρώ

Την ώρα που η λύση για την κρίση στην ευρωζώνη φαίνεται να είναι πολύ μακριά, διάφορες προτάσεις από αναλυτές πέφτουν στο τραπέζι για την διατήρηση περισσότερο της νομισματικής αξίας της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. 

Η εταιρεία συμβούλων Strategic Decisions Group πρότεινε με τη σειρά της στους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν τη λύση του διπλού νομίσματος η οποία θα τους οδηγήσει στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δημοσιονομική σύγκλιση που χρειάζονται. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης στην Ευρώπη, Mazen Skaf, με αυτόν τον τρόπο οι υπό κρίση χώρες θα έχουν την ευελιξία να χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα, παράλληλα με το ευρώ. 

«Το ποσό της δημοσιονομικής ενοποίησης που πρέπει να υπάρξει είναι αποθαρρυντική και οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο πολλά εμπόδια και διαπραγματεύσεις και αλλαγές πρέπει να συμβούν για ολοκληρωθεί η δημοσιονομική ενοποίηση», πρόσθεσε. 

«Το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τις πληρωμές των μισθών στο δημόσιο τομέα και για τις συντάξεις, καθώς και για τις εγχώριες μεταφορές κεφαλαίων. 

Έτσι θα τονωθεί η εγχώρια ζήτηση, ενώ όλα τα κεφάλαια που εκφράζονται σε ευρώ, όπως οι καταθέσεις, θα συνεχίσουν να έχουν την αξία τους, επομένως θα εμποδιστεί κάθε φυγή τους. Το ίδιο θα ισχύει και για το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», ανέφερε ο Skaf. 

Από τη μεριά του, ο Moorad Choudhry της RBS, θεωρεί ότι είναι μια αξιόπιστη επιλογή το διπλό νόμισμα, ωστόσο κανείς από τους καταναλωτές και τους καταθέτες δεν θα θέλει να πληρώνεται στο εθνικό νόμισμα. 

Ο Choudhry εξηγεί ότι ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες χρησιμοποιούν το δολάριο παράλληλα με το δικό τους νόμισμα είναι ότι διατηρεί την αξία του, καθώς είναι το καίριο αποθεματικό του κόσμου. Κάθε εναλλακτικό σύστημα ανταλλαγής δεν θα είχε την ίδια εγγύηση. 

Χρειάζεται όμως κάποια βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την υποστήριξη των αδύναμων χωρών σε αυτή τη μετάβαση, και να αποφευχθούν αναταράξεις και ραγδαία πτώση του τοπικού νομίσματος. Στόχος θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της οικονομικής ανάπτυξης στην τοπική αγορά, κατέληξε. 

Πηγή: Banking News 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Κωνσταντίνε, συνεχίζεις τη δημοσίευση άκρως ενδιαφερόντων και ενημερωτικών άρθρων και γι αυτό σ' ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην καρδιά του άρθρου αυτού βρίσκεται το "δια ταύτα" που θα μας σερβίρουν πριν δέσουν τα πειραματόζωα της Ευρώπης στο δολάριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμ, δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο νόμισμα ούλοι, αφεντικά και δούλοι!

    Κι αν από τις "καταθέσεις" θέλεις να κάνεις ανάληψη, σε τι νόμισμα θα σε πληρώνουν;; Αν είναι για εσωτερική κατανάλωση σε "ντόπιο" αλλά αν θες να το ξοδέψεις στην Ευρώπη σε ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]