Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Erdoğan: "Η Τουρκία δεν απέχει πολύ από τον πόλεμο"

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δείχνουν ότι οι κυβερνώντες την Τουρκία προετοιμάζουν τον λαό της για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης

Hurriyet Daily News
7 Οκτωβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

"Η Τουρκία δεν επιζητεί τον πόλεμο, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο να θέλει την ειρήνη, αφού δεν απέχει πολύ από μια πολεμική σύγκρουση"
, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στις 5 Οκτωβρίου, σχολιάζοντας την φονική επίθεση που δέχθηκε η Τουρκία μέσα στο έδαφός της από τη Συρία.

"Δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά δεν απέχουμε πολύ από τον πόλεμο"
, επανέλαβε ο Ερντογάν, στα πλαίσια ομιλίας του σε μια εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. "Όπως λέει και το γνωστό γνωμικό, "Ετοιμάσου για πόλεμο αν θέλεις ειρήνη". Ο πόλεμος είναι επομένως ο καθοριστικός παράγοντας για την ειρήνη".

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, μιας πρότασης που δίνει το "πράσινο φως" στην Κυβέρνηση να οργανώσει διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τη Συρία στις 3 Οκτωβρίου, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 Τούρκων πολιτών.

"Προειδοποιώ για άλλη μια φορά το καθεστώς του al-Assad και τους υποστηρικτές του: Μην τολμήσετε να δοκιμάσετε τα όρια της υπομονής της Τουρκίας"! είπε ο Erdoğan, προσθέτοντας:

"Αν κάποιος δοκιμάσει τα όρια της αυτοσυγκράτησης της Τουρκίας, θα διαπράξει μοιραίο λάθος. Δεν μπλοφάρουμε και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που θα διαδεχθούν αυτό το περιστατικό. Θεού θέλοντος, ο συριακός λαός σύντομα θα λυτρωθεί από αυτή την τυραννία και θα κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση που θα του εγγυηθεί τα δικαιώματα του πλουραλισμού".

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει την εντολή που πήρε από το κοινοβουλευτικό σώμα προκειμένου να αποτρέψει τα σχέδια του συριακού καθεστώτος.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Beşir Atalay, δήλωσε: "Η Τουρκία δεν είναι χώρα που επιζητεί ή επιθυμεί τον πόλεμο. Είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης. Ό,τι γίνει δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κίνηση που δείχνει πολεμική πρόθεση. Η Τουρκία είναι συγχρόνως μια σπουδαία χώρα, ικανή να υπερασπίσει τα δικαιώματά της, τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίσει τα σύνορά της".

Ο Atalay υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, για παράδειγμα εάν δεχθούν νέες επιθέσεις τουρκικά χωριά.

"Δεν πρόκειται για προετοιμασίες πολέμου. Αυτά όλα εξυπηρετούν στην αποτροπή και στην προάσπιση των τουρκικών συμφέροντων προκειμένου να προστατευθεί το έδαφός μας κατά τη διάρκεια πιθανών εξελίξεων".

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στην πόλη Μαλάτια στις 5 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Cemil Çiçek, σχολίασε κάποιες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν εναντίον της έγκρισης της βουλής στην πρόταση της κυβέρνησης ως εξής:

"Θεού θέλοντος, δεν θα υπάρξει ανάγκη να κάνουμε χρήση αυτής της εντολής. Η συριακή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της είναι ήδη μια πυριτιδαποθήκη".

Ο Mehmet Şandır, αντιπρόεδρος του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που ψήφισε υπέρ της πρότασης, δήλωσε στην Άγκυρα:

"Η κινητήρια δύναμη της Τουρκίας έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Υπήρξε ανάγκη να γίνει αυτό. Εάν η πρόταση είχε υπερψηφιστεί μόνο μέσω των ψήφων του κυβερνώντος "Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης", το μήνυμά της δεν θα είχε μεγάλη ισχύ".

Αντιπολεμική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ

Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης διοργανώθηκε αντιπολεμική διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων και χιλιάδων μεμονωμένων πολιτών. Η διαμαρτυρία μεταδόθηκε από αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στα πλαίσια της διαδήλωσης, ομάδα μελών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDP) διαμαρτυρήθηκε για την αποδοχή από το κοινοβούλιο της σχετικής με την Συρία τροπολογίας. Ομάδες διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ άνοιξαν πανό που έγραφε: "Να την χαίρεστε την τροπολογία! Πολεμική κυβέρνηση δεν θέλουμε" και φώναξαν αντιπολεμικά συνθήματα όπως:"'Οχι στον πόλεμο" και "Δεν θέλουμε πόλεμο στη Συρία".

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας, ο πρόεδρος της νομαρχιακής του SDP είπε: "Πρέπει να γίνει γνωστό πως με αυτήν την εξουσιοδότηση η Τουρκία βαδίζει προς ένα περιφερειακό πόλεμο με τά μάτια κλειστά. Από τώρα και στο εξής υπεύθυνοι για όλα θα είναι αυτοί που στήριξαν την τροπολογία".

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Η Τουρκία είναι συγχρόνως μια σπουδαία χώρα, ικανή να υπερασπίσει τα δικαιώματά της, τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίσει τα σύνορά της"... Μόνο που δεν αρκείται στα δικά της αλλά της ανοίγει η όρεξη και για άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]