Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Eτοιμάζεται το ΝΑΤΟ για μια "επέμβαση" στη Συρία;


Στον απόηχο των εξελίξεων στα τουρκοσυριακά σύνορα και υπό τον ήχο των τυμπάνων του πολέμου, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα μεταξύ του Rick Rozoff, γνωστού δημοσιογράφου, ερευνητή και συγγραφέα, και του John Robles, δημοσιογράφου του κρατικού ραδιοφωνικού ιδρύματος της Ρωσίας.
7 Οκτωβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

John Robles: Ο Rick Rozoff, διευθυντής του ιστολογίου "Stop NATO", σχολιάζει την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα τουρκοσυριακά σύνορα και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, "οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους στον Περσικό Κόλπο δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ό,τι και αν κάνει η Συρία"...  Κύριε Rozoff, πώς οδηγηθήκαμε σε αυτές τις εξελίξεις, κατά την άποψή σας;

Rick Rozoff: Δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι οι οβίδες που προσγειώθηκαν στο τουρκικό χωριό, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 5 αμάχων και τον τραυματισμό 8 (αν δεν κάνω λάθος) άλλων, ήταν το αποτέλεσμα ενέργειας των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Δεν έχει αποδειχθεί ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από τον στρατό της Συρίας, και όπως και ο ίδιος επισημάνατε προηγουμένως, το γεγονός ότι υπάρχουν άναρχες ομάδες ένοπλων μισθοφόρων, των οποίων δεν γνωρίζουμε ακόμα την εθνικότητα σε πολλές περιπτώσεις, αλλά, γνωρίζουμε ότι έχουν διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και διαφορετικές ατζέντες, μας δίνει λόγους να πιστεύουμε ότι ο όλμος, η έκρηξη που έγινε θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προκληθεί από αυτούς, από τους ξένους μισθοφόρους, και όχι απαραίτητα από τις δυνάμεις του στρατού της Συρίας.

Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε υπ' όψιν το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα σημειώθηκαν 2 βομβιστικές επιθέσεις από έμμισθους τρομοκράτες στη συριακή πόλη του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα τον θάνατο 50 περίπου αμάχων, τον τραυματισμό άλλων 122, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έχω δει. Μιλάμε για ένα μεγάλο αστικό κέντρο της Συρίας που δεν απέχει πολύ από τα τουρκικά σύνορα. Και θα ήταν παράλογο να μην λάβει κανείς υπ' όψιν το γεγονός ότι αυτές οι τρομοκρατικές φρικαλεότητες θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν διαπραχθεί από άτομα που έχουν ελεύθερη διέλευση μέσα από τα τουρκικά σύνορα.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι καμιά άλλη χώρα δεν θα ανεχόταν αυτό το είδος της ένοπλης επίθεσης από ένα γειτονικό κράτος, χωρίς κάποιο είδος αντίδράσης ....

John Robles: Αυτό όμως είναι κάτι που κάνουν όλες οι χώρες γενικά: υπερασπίζονται τα σύνορά τους! Όταν λοιπόν βγαίνουν κάποιοι, όπως οι Δυτικοί, και ισχυρίζονται ότι η Συρία δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό, είναι προφανώς παραλογισμός και είναι άλλο ένα παράδειγμα λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Rick Rozoff: Δεν νομίζω ότι το ζήτημα ήταν ότι οι Τούρκοι είναι αυτή τη στιγμή σε θέση άμυνας. Αλλά οι Δυτικοί λένε ότι η Συρία είναι αυτή που επιτέθηκε πρώτη.

Κανείς που διαθέτει λίγη λογική δεν ισχυρίζεται ότι η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε σκόπιμα επιθέσεις με όλμους, βάλλοντας στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το χειρότερο πράγμα για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί η συριακή κυβέρνηση είναι ο εσφαλμένος υπολογισμός και η κατά λάθος εκτόξευση μιας οβίδας κατά μήκος των συνόρων. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από μια προγραμματισμένη ενέργεια εναντίον μιας γειτονικής χώρας.

John Robles: Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνήλθε προχθές το βράδυ και κατέληξε να προειδοποιήσει τη Συρία να σταματήσει "την επίθεση κατά της Τουρκίας". Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτή τη δήλωση;

Rick Rozoff: Ήταν μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και ίσως θα πρέπει να πούμε ότι ήταν από τις ελάχιστες φορές που έγινε μια τέτοια συνεδρίαση τη νύχτα, για να αντιληφθούμε τον επείγοντα χαρακτήρα της. Και η τελική δήλωση του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει το ακόλουθο απόσπασμα, επί λέξει: 

"Στο πνεύμα του αδιαίρετου της ασφάλειας και της αλληλεγγύης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον, η οποία είναι και η ιδρυτική συνθήκη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η Συμμαχία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας και απαιτεί την άμεση παύση των επιθετικών ενεργειών εναντίον ενός Συμμάχου της". 

Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της δήλωσης. Ο Anders Vogh Rasmussen εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τα γεγονότα, και θα σας παραθέσω μια μικρή φράση από τη δήλωσή του: 
"στα νοτιοανατολικά μας σύνορα"...

Ο Rasmussen προφανώς αναφέρεται στα τουρκοσυριακά σύνορα, τα οποία σήμερα τα ανακηρύσσουν επίσημα "νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ". Γεγονός που υποδηλώνει έντονα, ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί αυτό ως μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της στρατιωτικής συμμαχίας, καθώς και εναντίον της Τουρκίας.

Αυτό που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν η λεγόμενη διάταξη του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, ή αλλιώς της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), η οποία αναφέρει: 

"Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα διαβουλεύονται από κοινού κάθε φορά που κατά τη γνώμη του οποιοδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη". 

Αυτό δείχνει σίγουρα ότι το ΝΑΤΟ και πάλι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει συλλογικά με πρόφαση την υποτιθέμενη υπεράσπιση της Τουρκίας.

John Robles: Θα συμφωνούσατε ότι απλά περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να εισβάλουν στην Συρία;

Rick Rozoff: Ακριβώς. Και είναι αξιοσημείωτο ότι μια μέρα πριν, ανεξάρτητα από το είδος του συμβάντος που οδήγησε στο θάνατο των Τούρκων πολιτών κοντά στα σύνορα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Genady Gatilov, προειδοποίησε τους δημοσιογράφους για μια πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον της Συρίας! Το απόσπασμα από τη δήλωση του Gatilov έχει ως εξής:  

"Κατά τις επαφές μας με τους εταίρους μας, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην περιοχή της κρίσης, τους προειδοποιήσαμε να μην αναζητήσουν προσχήματα, προκειμένου να προβούν σε στρατιωτική επιχείρηση". 

Απόσπασμα από δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών μια μέρα πριν από το συμβάν! Επομένως, δήλωνε εμμέσως πλην σαφώς ο Ρώσος υφυπουργός ότι κάποια πρόκληση θα μπορούσε να συμβεί στα τουρκοσυριακά σύνορα, που ίσως να έδινε στο ΝΑΤΟ το πράσινο φως για να παρέμβει στη Συρία, πράγμα που τελικά έγινε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες!

John Robles: Υποθετικά, αν θέλετε, τι θα συμβεί εάν ο Bashar al-Assad καταδικάσει την πράξη του σκοτωμού των πέντε Τούρκων πολιτών και ξεκινήσει μια έρευνα; Θα σταματούσε κάτι τέτοιο το ΝΑΤΟ; Τι πιστεύετε;

Rick Rozoff: Η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την συντριβή της για τον άδικο χαμό των Τούρκων πολιτών, χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξει την αιτία αυτών των θανάτων. Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι η υπόθεση είναι προδιαγεγραμμένη και ότι δεν έχει σημασία τι θα πει ή τι θα κάνει η συριακή κυβέρνηση. Σε ό,τι ενέργειες και αν προβούν οι Σύριοι, τα σχέδια των Δυτικών (δηλαδή των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου), δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι αυτή η άλλη πλευρά είναι αδίστακτη.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Κανένας, εκτός από τον Ροζώφ, δεν ανέδειξε τη σημασία της δήλωσης του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, μια ακριβώς μέρα (σύμπτωση;) πριν από την δήθεν "συριακή επίθεση κατά του τουρκικού εδάφους". Οι Ρώσοι ήξεραν για την προβοκάτσια που θα γινόταν, άρα δεν ήταν δουλειά των Σύριων. Αλλά όλα τα μέσα (μαζί και τα ελληνικά) προτιμούν να μη "βλέπουν" τα πιο ουσιώδη και να διαδίδουν τη γνωστή προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το γελοίο είναι ότι όλοι εδώ βλέπουν ρωσοτουρκικό πόλεμο λόγω Συρίας. Θα πήγαινε ο τρελο-Ερντογάν ξαφνικά λέει να τα βάλει με τη Ρωσία όπως ο Δον Κιχώτης με τους ανεμόμυλους. Λόγω Συρίας κύριοι του Βήματος και λοιποί "αναλυτές"; Ή λόγω άλλων "συγκυριών"; Πόσα ξέρουν και μας κοιμίζουν κάθε μέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως, με προπέτασμα την επίθεση κατά της Συρίας έβγαλαν το στόλο τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο με πρόθεση να τον στρέψουν δυτικά; Ας έχουμε το νου μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οταν θα ξεκινησουν τα γεγονοτα στη Συρια, τοτε ν αρχισετε να προσευχεστε"
    η πιο προσφατη προφητεια [2005] λιγες ωρες πριν κοιμηθει ο μακαριστος μητροπολιτης Σισανιου και Σιατιστης Αντωνιος Κομπος ενας πραγματικα αγιος ανθρωπος.Ειχε πει επισης οτι στην Ελλαδα θα πεσει μεγαλη πεινα....

    Μηπως πρεπει πραγματικα ν αρχισουμε ΟΛΟΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]