Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε αμερικανικά χέρια η αλβανική κρατική πετρελαϊκή «Albpetrol»

Μεγάλα ενεργειακά σχέδια φαίνεται πως έχουν οι ΗΠΑ και για την περιοχή της Αλβανίας, εάν κανείς κρίνει από το που κατέληξε η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Αλβανίας «Albpetrol».

Η αμερικανική κοινοπραξία «Vetro Energy» προσέφερε κάτι παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια (850 εκατ. ευρώ) και απέκτησε τον έλεγχο της εταιρίας στον διαγωνισμό που βρισκόταν σε εξέλιξη. 

Η οικονομική ισχύς της κοινοπραξίας προερχόταν από επενδυτικό κεφάλαιο (fund) με έδρα το Σικάγο, του οποίου η προσφορά ισοδυναμούσε με το 10% του αλβανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)

Στη διαδικασία συμμετείχαν άλλοι τέσσερις υποψήφιοι: Η διεθνής κοινοπραξία «Amber Shine», η «Bankers Petroleum» του Καναδά και η κινεζική «Chinese Business Win».

Η Albpetrol έχει τη βάση της 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Αλβανίας, τα Τίρανα. Παράγει 135.000 τόνους βαρέλια πετρέλαιο ανά έτος και απασχολεί περί τους 4.000 εργαζομένους

Πέραν του δικαιώματος να ερευνά και να εκμεταλλεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αλβανία για μια 25ετία περίπου, η αξία των «οικοπέδων» πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει ανέρχεται στο ποσό των 322 εκατομμυρίων ευρώ.
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Οh yeah. How much is that in reeeal money?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου φαίνεται έχει δίκιο ο σχολιαστής που επαναλαμβάνει ότι "έφτασε η ώρα τους". Ξέμειναν από λεφτά οι νεοταξίτες φαίνεται και βάζουν χέρι σε όποια τσέπη βρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]