Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

De Morgen: Εκρηκτική υποδοχή ετοιμάζουν οι Έλληνες στην Μέρκελ


Εκρηκτικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα τις παραμονές της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Mέρκελ στην Αθήνα, καθώς τόσο τα συνδικάτα όσο και τα πολιτικά κόμματα καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους, διαπιστώνει, στο σημερινό φύλλο της, η βελγική εφημερίδα «Ντε Μόργκεν» (De Morgen), σε δημοσίευμα με τίτλο «Η επίσκεψη της Mέρκελ στην Ελλάδα μπορεί να είναι εκρηκτική». 


Όπως σημειώνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς φρόντισε να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να μετατραπούν οι δρόμοι της Αθήνας σε πεδίο μάχης, με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Επισημαίνεται ότι οι Έλληνες θεωρούν τη Γερμανίδα καγκελάριο ως την κατεξοχήν υπαίτιο για τα δεινά που τους ταλανίζουν και τη συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της πολιτικής δρακόντειας λιτότητας που έχει επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση.Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη στιγμή αυτή, το πολιτικό μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού «κρέμεται από μια κλωστή», καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εξετάζουν ενδελεχώς το πακέτο μέτρων λιτότητας που έχει αποφασίσει η κυβέρνησή του, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Μέχρι στιγμής, συνεχίζει η εφημερίδα, η διαφορά μεταξύ των τεχνοκρατών της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά τη νέα δέσμη μέτρων για το 2013, ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, επειδή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν εξελίσσονται ομαλά, ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» της Γερμανίδας καγκελαρίου: εάν, δηλαδή, η τελευταία επαινέσει τις προσπάθειές του και εκφράσει τη βεβαιότητά της για μια αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα έχει αποστείλει ένα ηχηρό μήνυμα τόσο προς τις αγορές όσο και προς τις χώρες της ευρωζώνης ότι έχει δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, προσθέτει η εφημερίδα.Εάν, από την άλλη μεριά, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν εκφραστεί κολακευτικά για την ελληνική κυβέρνηση, συμπληρώνει η εφημερίδα, τότε είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα αναγκαστεί «να σηκώσει τα χέρια του ψηλά». Και τούτο διότι ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές ότι, εάν η χώρα του δεν λάβει την επόμενη δόση του δανείου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν τρέφει φιλικά αισθήματα απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, επειδή δεν έχει ξεχάσει πόσο εκείνος- από τη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- είχε τορπιλίσει την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του, Γ. Παπανδρέου. Το γεγονός ότι, δύο φορές, η ΕΕ και το ΔΝΤ χρειάστηκε να παράσχουν προς την Ελλάδα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, οφείλεται, εν μέρει, στην καιροσκοπική στάση του Α. Σαμαρά, εκτιμά η εφημερίδα. Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλισε τη νίκη στις εκλογές, συμπληρώνει.Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν ωφελεί σε τίποτα την Γερμανίδα καγκελάριο να «ξύνει», αυτή τη στιγμή, «παλιές πληγές». Εάν γυρίσει την πλάτη της στον Α. Σαμαρά, η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και για την ίδια.

Ως εκ τούτου, παρατηρεί η «Ντε Μόργκεν», η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει αυτήν τη στιγμή άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της του χρόνου, εμφανιζόμενη ως «η πολιτικός που έσωσε την Ευρώπη». Γνωρίζει επίσης- προσθέτει η εφημερίδα- ότι η παράταση της αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα δεν ωφελεί την ευρωζώνη. Η ηρεμία, άλλωστε, στις εκλογές είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Ισπανία», καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]