Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρχεται το μεγάλο… κούρεμα για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις


Από τα 1.000 ευρώ θα μειώνονται οι συντάξεις, σύμφωνα με την τελική πρόταση που θα περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων. Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα για περικοπές 3% στις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, μείωση 6% για ποσά από 1.500 έως 2.000 ευρώ και 12% για όσες συντάξεις είναι πάνω από 2.000 ευρώ. Η μείωση θα είναι από το πρώτο ευρώ και δε θα υπάρχει κλιμακωτό ψαλίδι, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που παίρνει 999 ευρώ θα γλιτώσει την περικοπή αλλά αυτός που παίρνει 1.001 ευρώ θα δει μείωση της τάξης των 30 ευρώ, θα πέσει δηλαδή στα 970 ευρώ. Ακόμη πιο μεγάλο θα είναι το ψαλίδι στις μεγάλες συντάξεις. Κάποιος που παίρνει 1999 ευρώ θα δει μείωση περίπου 120 ευρώ ενώ αυτός που παίρνει 2.001 ευρώ θα δει μείωση 240 ευρώ, τη διπλάσια δηλαδή, για μόλις 2 ευρώ διαφορά. Αυτό είναι το αρχικό σενάριο, δεν αποκλείεται, όμως, μέχρι την ψήφιση να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Όμως, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υπολογίσουν ότι συνολικά η μείωση των εισοδημάτων τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού καταργούνται τα δώρα. Για κάποιον που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη η κατάργηση των δώρων θα σημάνει μείωση 13% στα εισοδήματά του.

Φορολογία

Σοκ περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν από την άνοιξη τις φορολογικές δηλώσεις τους. Η φορολογική μεταρρύθμιση που θα ψηφιστεί θα ισχύσει ανδρομικά, για τα εισοδήματα του 2012, οπότε οι φόροι που θα πληρωθούν του χρόνου θα είναι δραματικά αυξημένοι.

Υπολογίζεται ότι 700 εκατ. με 1 δις ευρώ θα είναι οι περισσότεροι φόροι που θα πληρωθούν του χρόνου εξαιτίας της αναδρομικής κατάργησης των φοροαπαλλαγών στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, της αλλαγής στη φορολογία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (συντελεστής 28% από το πρώτο ευρώ είναι η πρόταση) και του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αποφέρει συνολικά 3 δις ευρώ το χρόνο.

Οι φοροαπαλλαγές για παιδιά, στεγαστικά δάνεια κ.λπ. θα είναι το μεγαλύτερο σοκ για τους Ελληνες αφού σε συνδυασμό με το χαμηλό αφορολόγητο, θα πιάσει όλους τους πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν από 200 ευρώ και πάνω επιπλέον φόρο. Και μόνο ως αστείο ακούγεται το σενάριο της επιστροφής φόρου με τη μορφή ειδικού επιδόματος καθώς είναι λίγοι εκείνοι που θα το δικαιούνται.

Έτσι, τα επιδόματα από τον ΟΓΑ, θα αντικατασταθούν από επιδόματα που θα καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια. Τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ το μήνα για το δεύτερο, 50 ευρώ για το τρίτο, 50 ευρώ για το τέταρτο και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα. Τα εν λόγω ποσά θα δίδονται σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα της οικογένειας είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ δε θα της χορηγείται κανένα επίδομα.

Αναφορικά με τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπολογίζονται σε 800.000, αυτοί θα φορολογούνται με συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ και χωρίς αφορολόγητο. Θα πέσει δηλαδή απίστευτο φορολογικό σοκ. Το θέμα είναι βέβαια αν θα μπορέσει να εισπράξει ποτέ το κράτος τους φόρους από όλους αυτούς που είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν μάθει να κρύβουν καλά τα εισοδήματά τους.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι η φορολογικής του επιβάρυνση θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα λουκέτα.Τονίζουν ότι θα υποστούν επιπλέον απώλειες λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών επί των καθαρών τους κερδών ενώ η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ σε συνάρτηση με την αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο οικονομικό από 55% σε 60%, καθιστούν αβέβαιη τη βιωσιμότητά τους.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]