Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χλευάζουν δημόσια τον στρατηγό που επέβαλε ο Ερντογάν

Αν κάποιος, μόλις πριν από λίγα χρόνια, διενοείτο να ασκήσει κριτική ή να χλευάσει Τούρκο στρατηγό, πολλώ δε μάλλον τον αρχηγό του πανίσχυρου Γενικού Επιτελείου, θα έπρεπε να το σκεφτεί πολύ καλά, διότι ή θα τον έβρισκαν πεταμένο σε κανένα χαντάκι ή θα αντιμετώπιζε πολυετή φυλάκιση. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, αυτό όχι μόνο γίνεται τώρα, και μάλιστα χωρίς διαφαινόμενες σοβαρές συνέπειες, αλλά και με μία οξύτητα που προκαλεί εντύπωση. Η οξεία αυτή κριτική έγινε από τον δημοσιογράφο δρα Τζιουνέιτ Ούλσεβερ στις 7 Αυγούστου από τις στήλες της εφημερίδας Yurtgazetesi και πέρασε και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού OdaTV, με τον οποίο συνεργάζεται ο ίδιος δημοσιογράφος. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία και η σκοπιμότητα του δημοσιεύματος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση Εργκενεκόν, ως ένα από τα μέσα με τα οποία οι στρατιωτικοί θα υποστήριζαν επικοινωνιακά την επιχείρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν (υπόθεση «Βαριοπούλα» κ.λπ.).

Η κριτική, που προφανώς υποκινείται από τους στρατιωτικούς, δεν ασχολείται μόνο με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ, που διόρισε πραξικοπηματικά η κυβέρνηση Ερντογάν. Περιλαμβάνει ακόμη και τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, με το συγκεκριμένο άρθρο να ξεκινά με αυτόν, αναφέροντας ότι αυτός, ενώ ξεκίνησε το 2010 «ως ο πλέον εντυπωσιακός ΥΠΕΞ στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας» (σύμφωνα με τον γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο Τζενγκίζ Τζαντάρ), χαρακτηρίστηκε από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ως «ο πλέον μικροπρεπής ΥΠΕΞ στην ιστορία της Δημοκρατίας μας».

Το άρθρο, που λόγω του εντυπωσιακού του χαρακτήρα παρατίθεται σχεδόν ολόκληρο (γιατί το περιεχόμενό του δίνει μία εικόνα για τη σημερινή κατάσταση στην Τουρκία και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η οποία είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική), αναφέρει στη συνέχεια ότι ο κύκλος των συνεχών συζητήσεων γύρω από το ποιος είναι ο πλέον εντυπωσιακός ή ο πλέον μικροπρεπής πέρασε κατόπιν στο ερώτημα του ποιος από τους μέχρι τώρα αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου είναι ο πλέον μικρόψυχος!

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, αναφέρει με ειρωνεία ο συντάκτης του άρθρου, θα πρέπει να δούμε όλους τους αρχηγούς και τις επιδόσεις τους. Επειδή όμως εγώ δεν έχω τέτοιες πληροφορίες, θα ανακοινώσω τελείως υποκειμενικά το όνομα του δικού μου υποψηφίου για τον τίτλο του πλέον μικρόψυχου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου: Είναι ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ.

Στην συνέχεια αναφέρει ότι με την παραίτηση των τεσσάρων αρχηγών, στις 29 Ιουλίου 2011 (σ.σ.: έπειτα από πραξικοπηματική παρέμβαση του Ερντογάν, ο οποίος για πρώτη φορά κάθισε μόνος του στην κορυφή του τραπεζιού με παρόντες όλους τους στρατηγούς του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), αντί να έχει παραδοσιακά δίπλα του τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου), ο Οζέλ προήχθη με απόφαση του Ερντογάν στη θέση του αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων, εν συνεχεία σε υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου και, τέλος, με απόφαση του ίδιου ΑΣΣ, προήχθη σε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Για να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του στρατηγού Οζέλ αναφέρω τα εξής:

– Δεν εξήγησε στο έθνος για ποιον λόγο δολοφονήθηκαν στο Ουλούντερε Τούρκοι πολίτες (σ.σ.: ομάδα αθώων Κούρδων πολιτών με μουλάρια που σκοτώθηκαν ύστερα από επίθεση τουρκικών αεροσκαφών) από τις δικές τους δυνάμεις. Και όχι μόνο δεν ανέλαβε τις ευθύνες του, αλλά απέρριψε κατηγορηματικά της πληροφορίες της «Wall Street Journal» (σύμφωνα με τις οποίες, οι άτυχοι Κούρδοι χωρικοί σκοτώθηκαν από τουρκικά αεροσκάφη), για να αναγκαστεί, στο τέλος, να τις παραδεχθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

– Οσον αφορά το αεροσκάφος μας που κατερρίφθη στη Συρία, το Γενικό Επιτελείο προέβη σε αρκετές αντικρουόμενες ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων και ο υπαινιγμός ότι το αεροσκάφος κατέπεσε μόνο του. Το Γενικό Επιτελείο στη συνέχεια σιώπησε. Ομως τι έκανε το αεροσκάφος μας στη Συρία; Γιατί έπεσε; Αν το κατέρριψε η Συρία, ποια ήταν η αντίδρασή μας; Τις απαντήσεις σε αυτά τις έχει ο Οζέλ, αλλά δεν τις έχει το έθνος.

- Ορισμένες περιοχές της Συρίας έχουν περάσει στον έλεγχο του ΡΚΚ και του PYD (σ.σ.: αδελφό κόμμα με το ΡΚΚ στη Συρία) και εδώ κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Στη μνήμη μας υπάρχει ακόμη η φωτογραφία του Ομπάμα (σ.σ.: αυτή στην οποία εμφανίζεται να μιλάει στο τηλέφωνο με τον Ερντογάν, ενώ κρατάει στο χέρι του ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ) και η φράση του Ρούζβελτ «το πρόσωπό μας είναι ήρεμο, μιλάμε ήπια, αλλά όλοι ξέρουν ότι κρατάμε στα χέρια μας μία ράβδο». Αν η ράβδος είναι στα χέρια των Αμερικανών, ποια είναι η στρατηγική του Γενικού Επιτελείου για το Δυτικό Κουρδιστάν;

- Στο Σεμντίνλι, ορισμένες περιοχές και οικισμοί έχουν περάσει στον έλεγχο του ΡΚΚ, σύμφωνα με μήνυμα του τελευταίου. Το Γενικό Επιτελείο για πόσον καιρό ακόμη θα μπορεί να μη δίνει απάντηση; Το ΡΚΚ εμφανίζει το Σεμντίνλι ως «απελευθερωμένη ζώνη», με το Γενικό Επιτελείο να το ανέχεται χωρίς να είναι ανήσυχο. Τα όπλα του ΡΚΚ έρχονται από τη Συρία. Το Γενικό Επιτελείου, που είναι υπεύθυνο για την προστασία και τον έλεγχο των συνόρων, τι κάνει;

- Εκτός από τον (μεγαλοεπιχειρηματία) Ραχμί Κοτς και τον Φερίτ Σαχένκ, ο Ν. Οζέλ είναι το άτομο που έχει χαιρετίσει τις περισσότερες φορές τον πρωθυπουργό και αυτός που έχει υποκλιθεί πιο βαθιά μπροστά του (σ.σ.: υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες στα τουρκικά ΜΜΕ). Είναι, βέβαια, φυσικό να τον σέβεται, αφού εξελέγη αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και είναι υπό τις διαταγές του πρωθυπουργού. Ομως στην εποχή μας ακόμη και ο μαθητής προς τον καθηγητή, ο εργάτης στο αφεντικό του και το παιδί προς τον πατέρα του δεν αντιμετωπίζουν ευχάριστα την κάμψη της μέσης, γεγονός που δείχνει (ότι ο Οζέλ είναι) μία τρωτή και κουρασμένη προσωπικότητα. Αραγε, τι θα σκέπτονται τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων βλέποντάς τον να σκύβει έτσι;

- Στο (τελευταίο) ΑΣΣ (για τις κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας) αποστρατεύθηκαν 40 στρατηγοί και ναύαρχοι, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί πρόκειται να δικαστούν. Και αν κάποιος αθωωθεί, δεν θα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Τα ατομικά δικαιώματα και η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων καταπατήθηκαν καθώς, με μία ομόφωνη απόφαση, 40 άτομα κηρύχθηκαν ένοχοι προτού δικαστούν και προτού φυσικά η δίκη τους γίνει τελεσίδικη.

Μία βασική αρχή του δικαίου λέγει ότι καλύτερα 100 ένοχοι έξω παρά ένας αθώος μέσα. Να λεχθεί ακόμη ότι στην υπόθεση «Βαριοπούλα» ένα μέρος των αποδεικτικών στοιχείων έχει αποδειχτεί ότι κατασκευάστηκαν εκ των υστέρων από διάφορα ιδρύματα. Αν έστω και ένας από τους 40 αυτούς αποδειχθεί αθώος, πώς θα μπορεί ο Ν. Οζέλ να είναι ήσυχος με τη συνείδησή του; Πώς θα απολογηθεί την ημέρα της κρίσεως;

Και το άρθρο κλείνει με το ερώτημα: Κατά τη γνώμη σας, από τους μέχρι τώρα αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου ποιος είναι υποψήφιος για τον τίτλο του πλέον μικρόψυχου;

Απάντησε με μήνυση για τον άγριο διασυρμό

Ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείο λίγες ημέρες μετά (20 Αυγούστου) υπέβαλε μήνυση στον εισαγγελέα Κωνσταντινουπόλεως, με το αιτιολογικό ότι το δημοσίευμα αποβλέπει να τον μειώσει ως αρχηγό και να τον δυσφημήσει σε σχέση με την επάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς επίσης και να κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού προς την ηγεσία των Ε.Δ. Αναμενόμενη η συνέχεια, αλλά εν τω μεταξύ το κύρος του Τούρκου αρχηγού έγινε κουρέλια, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Μάνος Ηλιάδης / Κυριακάτικη Δημοκρατία




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]