Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία εμπιστεύεται επιχειρηματικά την Κύπρο





Του Σεμιόν Νικίτιν για την Ροσσίσκαγια Γκαζέτα 
Aπόδοση: Η Ρωσία Τώρα


Δεν αποτελεί μυστικό ότι για τους Ρώσους η Κύπρος δεν είναι συνώνυμο μόνον του Τουρισμού και της ζεστής θάλασσας της Μεσογείου, αλλά και της υπεράκτιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η λέξη «offshore» έχει συχνά αρνητική έννοια καθώς υπονοεί κάτι το ύποπτο, όπως φοροδιαφυγή, αδιαφανείς συνδιαλλαγές, και διαφθορά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρείας Andreas Neocleous & Co LLC, κ. Νεοκλέους, θεωρεί τη στάση αυτή απέναντι στη χώρα του καθαρή πλάνη, αναφέροντας σχετικά ότι: 

«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και τηρεί πλήρως τους ευρωπαϊκούς -όπως και τους διεθνείς- κανόνες, σχετικά με τη φορολογία. Βρίσκεται στη “Λευκή λίστα” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος περιλαμβάνει τα κράτη που η εσωτερική νομοθεσία τους τηρεί στο ακέραιο όσα ορίζει ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας». 

Όπως αναφέρει ο κ.Νεοκλέους, η Κύπρος έχει υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και ευσυνειδησίας. Η δραστηριότητα των Τραπεζών και των νομικών στην Κύπρο υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις και επομένως, τα παρανομούντα πρόσωπα δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο νησί.

Διακρατικές συμφωνίες διαφάνειας

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς το Ρωσικό Κοινοβούλιο εξετάζει σήμερα μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία θα απαγορεύουν στους Ρώσους αξιωματούχους να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Οι Κύπριοι δικηγόροι θεωρούν το θέμα αυτό ανάξιο λόγου, και πιστεύουν ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα επηρεάσουν καθόλου την εργασία τους. Ο κ. Νεοκλέους υπενθυμίζει ότι Ρωσία και Κύπρος έχουν συνάψει μια σειρά από διμερείς συμφωνίες, μεταξύ των οποίων συμφωνίες για αμοιβαία νομική βοήθεια σε ποινικές υποθέσεις και συνεργασία στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ως εκ τούτου, τυχόν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι δεν θα κατάφερναν να κρύψουν τα παράνομα κεφάλαιά τους στην Κύπρο.

Επιπλέον, Ρωσία και Κύπρος έχουν υπογράψει και επικυρώσει το πρωτόκολλο της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης ανάμεσα στις δυο χώρες. Το έγγραφο αναφέρεται λεπτομερώς στους κανόνες φορολόγησης και τη διεύρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους, η επίσημη ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ύστερα από 19 χρόνια διαπραγματεύσεων, σημαίνει την οριστική οικονομική ένωση της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο και κατ’ επέκταση τη συνεχή αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών από τις ανεπτυγμένες χώρες προς τη Ρωσία μελλοντικά.

Όπως εξηγεί ο Κύπριος ειδικός, οι επενδυτές συχνά δεν γνωρίζουν το νομικό σύστημα και τους σχετικούς φορείς της χώρας, στην οποία σκοπεύουν να επενδύσουν. Γιαυτό, πραγματοποιούν τις επενδύσεις με τη βοήθεια κάποιου μεσάζοντα. Δηλαδή μιας χώρας της οποίας το νομικό σύστημα είναι ικανό να διασφαλίσει τη νομική προστασία των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους «αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες επενδύσεις της Δύσης στην Κίνα δρομολογούνται μέσω του Χονγκ-Κονγκ, ενώ οι περισσότερες επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ασία μέσω της Σιγκαπούρης. Οι επενδυτές από τις Δυτικές χώρες είναι πολύ συντηρητικοί και θέλουν να είναι απόλυτα σίγουροι για τη νομική προστασία των κεφαλαίων τους. Για το σκοπό αυτό έχουν εμφανιστεί αξιόπιστα θεσμικά όργανα, τα οποία επιτρέπουν την πραγματοποίηση των διεθνών οικονομικών σχέσεων».

Στη διεθνή κατάταξη των εταιριών νομικής φύσεως, η Andreas Neocleous & Co LLC καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ανάλογων κυπριακών εταιριών. Επομένως, οι εμπεριστατωμένες απόψεις του επικεφαλής μιας από τις πιο σεβαστές εταιρίες νομικών συμβούλων της Κύπρου εξηγεί το λόγο που η αυτή συνεργάζεται με εταιρίες παγκόσμιου βεληνεκούς και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από γραφεία στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών και στη Μόσχα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]