Υπόνοιες εμπρησμών και αυξημένη επιφυλακή για πυρκαγιές
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις και γενικότερα οι κρατικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, μετά το πρόσφατο κύμα πυρκαγιών σε νυχτερινές ώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού, υπό συνθήκες ισχυρού ανέμου και μάλιστα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται "όχι τυχαίες". Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Χίου, ανάλογα χαρακτηριστικά παρουσιάζουν και οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στις Αφίδνες Αττικής και την Κύμη Ευβοίας τα ξημερώματα του Σαββάτου 25 Αυγούστου, ενώ ερευνώνται και τα αίτια της πυρκαγιάς στην Αταλάντη Φθιώτιδας.
Η γενική εντύπωση είναι ότι οι αρχές έχουν πληροφορίες που τις οδηγούν σε αυξημένη ετοιμότητα. Χθες ο βαθμός επιφυλακής σε αρκετές περιοχές έφτασε στο απόλυτο (βαθμίδα 5) με βάση την κλίμακα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο και ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν τόσο ακραίες. Ενώ και σήμερα ο βαθμός επικινδυνότητας διατηρείται στη βαθμίδα 4 σε πολλές περιοχές της χώρας. Άλλωστε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα μέτρα επιφυλακής και πυρασφάλειας σε δάση και κρίσιμες περιοχές ήταν αυξημένα, σε βαθμό μεγαλύτερο από τον τυπικά προβλεπόμενο στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις επικρατούσες συνθήκες.
Η αυξημένη επιφυλακή ήταν ο λόγος της επιτυχούς αντιμετώπισης της πυρκαγιάς των Αφιδνών, που ξέσπασε στις 03.55΄ τα ξημερώματα του Σαββάτου, 25 Αυγούστου (μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά της Χίου, επίσης ημέρα αργίας, νυχτερινή ώρα και με ισχυρούς ανέμους). Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξέσπασε με περίπου 20 εκρήξεις εμπρηστικών μηχανισμών, όπως δήλωσαν πολλοί κάτοικοι στα ΜΜΕ, αλλά και στους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα σημεία των εκρήξεων ήταν επιλεγμένα προσεκτικά (ανωφέρειες με πυκνή βλάστηση), ώστε να διευκολύνουν την ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς, βοηθούντος του βοριά που φυσούσε με δύναμη 5 Μποφόρ. Στην πορεία της συγκεκριμένης πυρκαγιάς βρίσκονταν μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων αλλά και η 651 ΑΒΥΠ του Αγ. Στεφάνου, που κάποιες αποθήκες της υπέστησαν ζημιές. Ενδεχομένως όμως ο σημαντικότερος στόχος στην προκειμένη περίπτωση (όπως και στην περίπτωση της Χίου) δεν ήταν αμιγώς στρατιωτικός, αλλά πολιτικός: η καταστροφή της βόρειας και ανατολικής πλευράς της Πάρνηθας, που διασώθηκαν από την πυρκαγιά του 2007. Μια τέτοια καταστροφή θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τη χώρα και την κυβέρνηση, αλλά η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε χάρη στην αστραπιαία κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, που έστειλε επιτόπου 58 οχήματα μέσα στο πρώτο δίωρο. Καίρια ήταν και η επέμβαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων με το πρώτο φως, που έσβησαν δύο επικίνδυνα μέτωπα στις δύσβατες ρεματιές που οδηγούσαν προς την Πάρνηθα.
Ένα πρόσθετο στοιχείο που είχε επισημανθεί και στις πυρκαγιές του 2007 και του 2009 ήταν το ξέσπασμα πυρκαγιών σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων μεταξύ τους, με τρόπο ώστε να αξιοποιούνται τα κενά που δημιουργεί στην πυροσβεστική διάταξη η μεταφορά ενισχύσεων μεταξύ γειτονικών νομών. Στην περίπτωση των πυρκαγιών σε Αταλάντη και Κύμη, οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν αποδυναμωμένες λόγω αποστολής ενισχύσεων στην πυρκαγιά της Αττικής, ενώ και οι δυνάμεις της Αττικής με τη σειρά τους ήταν αποδυναμωμένες λόγω προηγούμενης αποστολής ενισχύσεων στη Χίο.
Μια πιθανότητα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, είναι οι εμπρησμοί να στοχεύουν την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο Ν. Δένδιας φαίνεται πως έχει ενοχλήσει πολλούς με την επιχείρηση "Ξένιος Ζευς", ειδικά στα κυκλώματα μεταφοράς λαθρομεταναστών, που βέβαια δεν στερούνται σχέσεων με τις υπηρεσίες της γείτονος. Επίσης φαίνεται να έχει ενοχλήσει πολλούς στον "αντιεξουσιαστικό" χώρο, με τη σύλληψη του A. Θεοφίλου για τη ληστεία/δολοφονία της Πάρου και την απόδειξη της συμμετοχής του στους "Πυρήνες της Φωτιάς", αλλά και για τα όσα δήλωσε κατά της ιστοσελίδας indymedia. Με ένα τέτοιο σκεπτικό λοιπόν, στόχος των πυρκαγιών (ειδικά αυτής στις Αφίδνες) θα ήταν να "τελειώσουν" πολιτικά την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπως οι πυρκαγιές του 2007 "τέλειωσαν" πολιτικά τον "στρατηγό άνεμο" Β. Πολύδωρα.
Ο προβληματισμός είναι έντονος, και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η ΕΥΠ συμμετέχει στις έρευνες. Ας ελπίσουμε ότι οι έρευνες θα αποδώσουν καρπούς και - κυρίως - ότι αν αποδώσουν δε θα "θαφτούν". Το βέβαιο είναι ότι η επιφυλακή συνεχίζεται...
Μιλας σαν να ειμαστε ελευθεροι και σαν να εχουμε Ελληνικη κυβερνηση .
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλας σαν να μην ξερεις τους ενοχους της καταστροφης .